26 Eylül 2018 11:26

Termo Teknik işçi atıyor Çelik-İş ses çıkarmıyor

Geçtiğimiz hafta 50 işçinin işten atıldığı Termo-Teknik'te dün de 15 işçi işten atıldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Termo Teknik’de işten atılmalar devam ediyor. Geçtiğimiz cuma günü paketleme ve depo kısmından 50 işçinin işten atıldığı fabrikada, dün imalattan 15 işçi daha kapı önüne kondu. İşten atılmaların devam edeceği konuşulurken, fabrikada örgütlü Çelik-İş’ten henüz bir ses çıkmadı. Her yıl kâr rekorları kıran Termo Teknik patronunun, karından vazgeçmediği için faturayı işçiye kestiğini dile getiren işçiler, “Sendika sessiz. Biz işçiler olarak da kendi örgütlülüğümüz olmadığı için işten atmalara karşı çıkamıyoruz” dedi.

Yaz dönemi boyunca üretimde bir azalma gösteren fabrika, Ramazan Bayramında da üç hafta çalışmamıştı. Özellikle iç piyasaya çalışan imalat hatlarında üretim durdurulmuştu. Bu süre içinde işçilerin senelik izinlerini kullandıran fabrika son günlerde ise işçi çıkarmaya başladı. “Yaz aylarında işler biraz yavaşlamaya başlamıştı. Önce izinler kullandırılmaya başlandı. Ama bayramla birlikte üç hafta izin kullandık. Yeniden iş başı yaptığımızda işçi çıkışı olacak söylentileri başladı” diyen bir Termo Teknik işçisi şöyle devam etti: “Termo Teknik sürekli böyle yapıyor. 2008 krizinde de önce izinler kullandırıldı. Sonrada işten atılmalar başlamıştı.”

‘ÇELİK-İŞ BİZİ ORTADA BIRAKTI’

Uzun süredir fabrika içinde çıkış var söylentileri olmasına rağmen fabrikada örgütlü olan Çelik-İş yönetiminin hiçbir önlem almaması ve çıkışlar yapıldığında ortada görünmemesi ise işçilerin tepkisini çekiyor. “Uzun süredir fabrika içinde çıkış olacak söylentileri dolanıyordu. Ama sendikaya sorduğumuzda ‘Kriz var, hiçbir şey belli değil’ diyorlardı. Aslında çıkışın olacağı, hatta kimlerin çıkarılacağından haberleri de vardı. Çıkışlar olduğunda hiç ortada görünmediler. Sözleşme dönemi davul zurna çaldıranlar şimdi ortalarda görünmüyor” diyen Termo Teknik işçisi, sendikacıların kendilerini yalnız bıraktığını, işçiler olarak kendi örgütlülükleri olmadığı için de işten atmalara karşı çıkamadıklarını dile getirdi.

TERMO TEKNİK KÂR REKORU KIRDI

Türkiye’nin en büyük kalorifer radyatör üreticisi olan İngiliz sermayeli Termo Teknik son yıllarda sürekli büyüme sağlayan, kârlarını arttıran bir firma. Yaptığı ek binalar ile bahçesinde yer kalmayan Termo Teknik’te son beş yılda dört üretim bandı yedi üretim bandına çıktı. Ülkemizdeki en büyük 500 firma içinde olan Termo Teknik her yıl kâr rekorları kırarak bugünlere geldi.

MESS sözleşme kapsamında olan fabrikada son imzalanan sözleşmeden sonra biraz nefes aldıklarını söyleyen işçiler aldıkları zammın iki ayda eridiğini, şimdi ise eskinin de altına düştüklerini dile getiriyorlar. Sürekli büyüyen Termo Teknik kazandığında işçilerle kazancını paylaşmadığı için rekor kârlar elde ettiğini belirten Termo Teknik işçisi “Üretim biraz azaldığında fatura işçiye kesiyor. Fatura işçiye kesince kendi karı devam ediyor. Aslında Termo Teknik kârından vazgeçmiyor. Bunun acısını da işçi çekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kırklareli'de köylüler kil ocağı ÇED toplantısını yaptırmadı

SONRAKİ HABER

Rahip Brunson için avukatından 'AYM' açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...