25 Eylül 2018 13:28

3’üncü havalimanı işçileri: Ses çıkarınca sonumuz hapis oldu

3’üncü havalimanı işçileri gözaltında ve cezaevinde yaşadıklarını anlattı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Yasin KOBULAN

Tutuklanan 3. havalimanı işçileri, hem gözaltında hem de götürüldükleri cezaevinde yaşadıklarını anlattı. İşçiler, gözaltında “HDP milletvekilleriyle ne görüştünüz?​” sorusunun yöneltildiğini belirterek, “‘Hakkını arayanı, ses çıkaranı tutuklatırım’ deniliyor. Bizim şahsımızda yaşanan da budur” dedi.

İstanbul’da yapımı devam eden 3’üncü havalimanında çalışma koşulları nedeniyle 14 Eylül’de on bini aşkın işçinin, “İnşaat işçisiyiz, köle değiliz” diyerek başlattığı eylemin ardından gözaltına alınan 500’den fazla işçiden 24’ü çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Tutuklanan işçiler, bir gün Metris Cezaevi’nde tutulduktan sonra Silivri Cezaevi’ne sevk edildi. Avukatlar hafta sonu tutuklanan işçilerle görüştü. İşçiler, gözaltına alındıkları günden, cezaevine götürüldüğü güne kadar karşılaştıkları uygulamaları avukatlara anlattı.

BETON ÜZERİNDE YATIRDILAR

Güvenlik nedeniyle isimlerinin basına yansımasını istemeyen işçiler, gözaltında oldukları 4 gün boyunca betona serilmiş ince bir battaniye üzerinde uyuduklarını anlattı. Bu nedenle hastalandıklarını ifade eden işçiler, gözaltında tutuldukları ilk 20 saatte ise kendilerine hiç yemek verilmediğini söyledi.

Ellerinin plastik kelepçe ile sıkı bir şekilde kelepçelendiğini dile getiren işçiler, bu nedenle ellerinde izlerin oluştuğunu belirterek, uzun süre kelepçe ile bekletildiklerini ifade etti. Bazı işçilerin ise İstanbul Grand Airport (IGA) şirketi yetkilileri tarafından şantiyede gözaltına alındığını aktaran işçiler, şirket yetkilerinin işçileri karakola götürüp askerlere teslim ettiğini kaydetti. 

Gözaltına alınanların birkaç kez ifadesinin alındığının altını çizen işçiler, ifadelerde “HDP milletvekilleriyle ne konuştunuz?​” şeklinde soru sorulduğunu söyledi.  Yine gözaltına alınırken polis ve şirket yetkilileri tarafından darbedildiklerini iddia eden işçiler, önlerine fotoğraf konulduğunu ve “Bu kişileri tanıyorum diyeceksin” şeklinde fotoğraf teşhisi için baskıya maruz bırakıldıklarını aktardı. Bazı işçilerin ifadeleri alınırken, jandarmanın yanından İGA şirketinin personelinin de olduğuna dikkat çeken işçiler, jandarmayı İGA personellerinin yönlendirdiğini söyledi. 19 yaşındaki Cihan Sarıbulak’a işkence altında kendi aleyhine de teşhis yaptırıldığı iddia edildi. 

İŞÇİLER YERDE YATIYOR

Silivri’de kaldıkları koşulların kötü olduğunu, uyuşturucu ve cinayet işleyen tutuklularla aynı koğuşlara konulduklarını belirten işçiler, 3 kişilik koğuşlarda 7 kişi kaldıklarını, bazı işçilerin yer yatağında yattığını ifade etti. Şantiyede neler yaşadıklarını da anlatan işçiler, “Servis araçları olarak trafikten men edilen araçlar kullanılıyor. Servislere binmek için 700-800 kişilik kuyruklarda bekliyorduk. En erken 45 dakikada araçlara biniyorduk. Servis geciktiğinde de tutanağı biz yiyorduk. Bir buçuk saat kadar yemek sırasında bekliyorduk. Yataklar çok eski ve kirliydi. Yatağımın altına tahtakuruları yuva yapmıştı” şeklinde dile getirdi.

‘SES ÇIKARINCA SONUMUZ HAPİS OLDU’

Tutuklanmaları ile birlikte topluma gözdağı verilmeye çalışıldığının altını çizen işçiler, son olarak şunları söyledi: “Bu baskı toplumsal destek ile kırılır. ‘Hakkını arayanı, ses çıkaranı tutuklatırım’ deniliyor. Bizim şahsımızda yaşanan da budur. Eğer yeteri kadar toplumsal bir destek verilmiş olsaydı bizi tutuklayamazlardı.” (İstanbul/MA)

 

ÖNCEKİ HABER

Trump: Eminim, Ruhani çok sevimli bir adamdır

SONRAKİ HABER

Netanyahu, Suriye'ye saldırıların süreceğini duyurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...