24 Eylül 2018 14:52

Pahalı ve ulaşılamaz gıda dönemine girildi

Ziraat Mühendisi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 'Yeni Ekonomi Programında (YEP) tarım neredeyse hiç görülmemiş' dedi.

Fotoğraf: Tolga Yanık/DHA

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Yeni Ekonomi Programını açıkladığı programa tarım kesiminden, “Dövize bağlı olarak girdi fiyatlarındaki fahiş artış nedeniyle çiftçi bu yıl ürün ekemeyecek duruma gelmiş. Gıda kıtlığı kapıda ama açıklanan programda buna ilişkin herhangi bir tedbir yok” eleştirisi geldi.

Ziraat Mühendisi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Bakan Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programında (YEP) tarım neredeyse hiç görülmemiş. Ayrı bir başlık altında ele alınmaya bile ihtiyaç duyulmamış. Bu bile başlı başına, ‘tarıma ve çiftçiye verilen değeri’ gösteriyor. 100 günlük programda da aynı şey olmuştu ve tarım kesimi görülmemişti” dedi.

TARIM DA ÇİFTÇİ DE ÖNEMSENMEMİŞ

Tarımı desteklememenin bedelini bütün ülkenin daha pahalı ve ulaşılamaz gıda ile ödeyeceğini söyleyen Sarıbal eleştirilerini şöyle sıraladı: Girdi fiyatları inanılmaz boyutlara geldi. Bu yılın ilk 8 ayında mazotun litresi 1 TL’den fazla arttı. Ocak ayında 5.05 TL civarında olan mazot fiyatı şu anda 6,30’u geçmiş durumda. Aynı şekilde, En fazla kullanılan gübrelerden ÜRE’nin kilosu 1 liradan 2 lira 20 kuruşa, DAP’ın kilosu 1.5 liradan 3.25 liraya çıktı. İlaç fiyatları da farklı değil. Bütün tarım ilaçları son 7-8 ayda en az iki kat arttı. Çiftçi borç batağında ve ödeyecek durumda değil. 2.1 milyon kayıtlı çiftçimiz var ve çiftçilerin toplam borcu 100 milyar lirayı aşmış durumda. Programda çiftçiyi üretim yapamaz duruma getiren girdi fiyatlarına karşın çiftçiye nasıl bir destek sağlanacağı yer almıyor. Son bir aydır Türkiye’nin dört bir yanında üreticilerle bir araya geldim. Ya ekim yapmayacaklar, yapsalar bile gübre ve ilaç kullanmayacaklar. Yani her durumda üretim düşecek ve kriz derinleşecek. Ama açıklanan programda buna dönük tek bir kelime yok. Tedbir yok”.

YEP’te borçlu çiftçinin nasıl destekleneceğine, nasıl bir üretim yapacağına ilişkin bir ibare olmadığına dikkat çeken Sarıbal, “100 günlük eylem planında da yoktu YEP’te de yok. Gıda egemenliğini sağlayacak yani üretici ve tüketicinin haklarını koruyacak bir sistemin kurulacağına dair de herhangi bir plan yok” dedi.

HEP SÖYLENEN HİÇ YAPILMAYAN VAATLER

YEP’te, Enflasyon bölümündeki Politikalar ve Tedbirler başlığı altında tarım ve gıda ile ilgili alınacak tedbirler şöyle sıralanmış:

■Tarım ürünlerinde arz ve rekolte tahminlerinin sağlıklı yapılabilmesine imkan veren bir erken uyarı sistemi kurulacaktır.

■ Gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmasının büyük veri ve ileri analitik yöntemler kullanılarak yakından takip edileceği Ürün Gözetim Mekanizması hayata geçirilecektir.

■ Tarımda Milli Birlik Projesi hayata geçirilerek tohumdan sofraya gıda değer zinciri, gıda güvenliği ve uluslararası rekabet önceliğinde, yeniden yapılandırılacaktır. Bu kapsamda Hal Yasası çalışmalarına destek verilecektir.

■ Atıl tarım arazilerinin tarımsal üretime kazandırılması için gerekli kurumsal ve hukuki altyapı oluşturulacaktır.

Bu konuların hiçbirinin yeni olmadığını söyleyen Sarıbal, “Bütün AKP hükümetlerinin açıkladığı programlarda benzer ifadeler yer aldı ve bugüne kadar bir arpa boyu yol alınmadı” tespiti yaptı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD Dışişleri Bakanı: Rahip Brunson bu ay serbest bırakılabilir

SONRAKİ HABER

İdlib’deki cihatçılar silahlarını teslim etmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...