24 Eylül 2018 12:09

İsveç’te ‘Nobel tacizcisi’ Arnault tutuklandı

İsveç'te 18 kadının cinsel taciz ve cinsel saldırı ile suçladığı, 'Nobel tacizcisi' Jean Claude Arnault tutuklandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te, #MeToo etiketiyle sürdürülen cinsel taciz karşıtı kampanya sırasında 18 kadının cinsel taciz ve cinsel saldırı ile suçladığı, ‘İsveç Akademisi eski üyesi Katarina Frostensson’un eşi olan Jean Claude Arnault tutuklandı.

Stockholm İlk Mahkemesi’nde bugün yapılan son duruşmada Savcı Christina Voigt, Arnault’un tecavüz suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırılmasını ve kaçma şüphesi olduğu için tutuklanmasını talep etti.

Kapalı kapılar ardında yapılan duruşmada mahkeme, Arnault’un en az bir kez tecavüz suçunu gerçekleştirdiğini kanıtlayan yeterli delillerin bulunduğuna hükmederek tutuklanmasına karar verdi.

Sanat ve edebiyat çevrelerinde ‘Kültür Profili’ olarak tanınan ve sahip olduğu kültür kurumuna devletin milyonlarca kron yardım yaptığı Arnault, savcı tarafından bir kadına iki kez tecavüz etmekle suçlanıyordu.

SUÇLAMALARI REDDEDİYOR

3 gün süren duruşmalar sırasında Arnault, kendisine yönelik suçlamaları ve basına açıklama yapmayı reddetti. Masum olduğunu ve iftiraya uğradığını öne sürdü.

Stockholm’deki Kronoberg Tutukevi’ne gönderilen Arnault, mahkemenin kesin kararını açıklayacağı 1 Ekim gününe kadar tutuklu kalacak.

Mahkemenin kararını açıklamasından sonra medyaya açıklamalarda bulunan Arnault’un Avukatı Bengt Hurtig, mahkemenin tutuklama kararı vermesinin müvekkilini şoke ettiğini belirterek “Kendisine yönelik suçlardan birinden tutuklandı. Bu iyi değil ve tabii ki hayal kırıklığına uğradı. Bu kendisine yönelik suçlamalardan birinden ceza alacağını gösteriyor” dedi.

Arnault’un tutuklamasını beklemediği için mahkeme kararının kendini şaşırttığını söyleyen Hurtig, mahkemenin ceza vermesi durumunda kararı temyiz etmeyi düşünebilecelerini de sözlerine ekledi.

‘CEZA ALACAĞININ GÖSTERGESİ’

Hukukçular Arnault’un tutuklanmasına yol açan en önemli kanıtın tecavüze uğrayan kadının 2011 yılında terapiste olan anlatımları olduğu değerlendirmesini yapıyor.

Tanınmış ceza Avukatı  Ingela Hessius, İsveç Devlet Televizyonu’na mahkemenin tutuklama kararı vermesinin Arnault’un cezaya çarptırılacağını gösterdiğini söyledi.

Mahkemenin tutuklama kararı vermesinin kendisini şaşırttığını söyleyen Hessius, çok önce işlenen ve teknik kanıt bulunmayan davalarda tutuklama kararı verilmesinin aşırı ölçüde olağan dışı olduğu değerlendirmesini yaptı.

Kadının Avukatı Elisabeth Massi Fritz ise, terapistin kayıtlarının teknik belge olduğunu ve Arnault’un en az bir kez tecavüz etme suçundan cezalandırılacağına inandığını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Kasım 2017'de İsveç Akademisinin fonlarıyla kültürel bir proje yürüten ve Akademi üyesi yazar Katarina Frostenson’un eşi olan Fotoğrafçı Jean-Claude Arnault, 18 kadın tarafından cinsel taciz ve saldırı ile suçlandı. Taciz olaylarının önemli bir kısmının da İsveç Akademisine ait binalarda olduğu ortaya çıktı. Jean-Claude Arnault, İsveç’te “kültür simgesi” olarak tanınıyordu. Arnault iddiaları reddederken Akademide bir dizi istifa yaşanmıştı.

KRALİYET MADALYASI İLE ÖDÜLLENDİRİLMİŞTİ

Cinsel taciz faillerinin kadınlar tarafından ifşa edildiği ve bir sosyal medya kampanyası olarak başlayarak yayılan #MeToo kampanyası sırasında, 18 kadın yazarın taciz ve tecavüzle suçladığı ‘kültür sembolü’ Jean Claude Arnault, Akademi’den milyonlarca kron destek aldığı gibi kültür dünyasına yaptığı hizmetler gerekçesiyle Kraliyet Madalyasına layık görülmüştü. Kültür Bakanı Alice Bah Kuhnke, Veliaht Prensese sarkıntılık etmekle suçlanan Arnault’a  Stockholm’de düzenlenen bir törende Kraliyet Ödülü’nü takdim etmişti.

ÖNCEKİ HABER

Avcılar'da ekonomi paneli: Krize karşı kendi reçetemizi yazmalıyız

SONRAKİ HABER

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Engin Tekintaş oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa