24 Eylül 2018 08:12

Finlandiya Hükümeti’nde kürtaj çatlağı

Kürtaj karşıtı demeçlerinden dolayı Finlandiya Dışişleri Bakanı Soini için parlamentoda yapılan güven oylaması, hükmette çatlağa yol açtı.

Fotoğraf: EU2017EE Estonian Presidency
/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Kürtaj karşıtı demeç ve etkinliklerinden dolayı Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini için  parlamentoda yapılan güven oylaması, Finlandiya Hükümeti’nde çatlağa yol açtı.

Ulusal Koalisyon Partisi’ne üye iki kadın milletvekilinin parlamentoda hazır bulunmasına rağmen güven oylaması sırasında oy kullanmamalarına tepki gösteren Merkez Partisi lideri ve Başbakan Juha Sipila, “Ben sakin bir insanım, ama bir sınırım var ve dün bu sınır aşıldı” dedi.

NE OLMUŞTU?

Soini’nin kürtaj karşıtı demeç vermesi ve etkinliklere katılmasına tepki gösteren muhalefette bulunan Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller, Sol Birlik ve İsveç Halk Partisi, Soini’nin görüşlerinin Finlandiya’nın dış politikasında izlediği ve savunduğu çizgiye aykırı olduğunu belirterek Dışişleri Bakanı için güven oylamasına gidilmesini talep etmişti.

Hükümet ortağı Ulusal Koalisyon Partisi üyesi kadın milletvekillerinin bazıları da Soini’nin kürtaj karşıtı tutumunu eleştirmişti.

Hükümet Müfettişine de, konuyu incelemesi için çok sayıda başvuru yapılmıştı. Parlamentoda yapılan oylamadan önce görüşlerini açıklayan Hükümet Müfettişi, Soini’nin dışişleri bakanlığı görevini yürüttüğü için görev dışındaki serbest zamanlarında yaptığı kürtaj karşıtı açıklamaların sorun oluşturduğu değerlendirmesini yapmıştı.

‘HÜKÜMET DÜŞER’ BLÖFÜ ETKİLİ OLDU

Soini’nin üyesi olduğu ‘Mavi Gelecek’, bakanın istifaya zorlanması durumunda hükümetin istifa etmek zorunda kalacağı blöfünü yaptı. Ardından da Başbakan Spilia, Soini için verilen önergenin amacının hükümeti düşürmek olduğunu söyledi.

Yabancı karşıtı ve popülist Gerçek Finiler’den ayrılarak kurulan ‘Mavi Gelecek’in hükümette 5 bakanı ve 18 milletvekili bulunuyor ve partinin çekilmesi durumda hükümet parlamentoda çoğunluğu kaybediyor.

Ağustos ayında yapılan kamuoyu yoklamalarında yüzde 0.8 oranında oy aldığı görülen ‘Mavi Gelecek’in blöfü ise etkili oldu. Oylamaya katılan 100 milletvekili önergeyi reddederken 60 milletvekili Soini’nin görevden alınması için oy kullandı.

OY KULLANMAYANLARA TEPKİLER

‘Gerçek Finliler’, oylamada boş oy kullanırken Ulusal Topluluk Partisi üyesi iki kadın milletvekili; Saara-Sofia Siren ve Jaana Pelkonen oylama sırasında parlamentodaki sıralarında oturmalarına rağmen oy kullanmadı. Partinin lideri Petteri Orpo, Siren ve Pelkonen’in tutumlarını anlayışla karşıladığını söyledi.

“Hiç kimse Soini için oy kullanmanın kolaylığı veya zorluğunu değerlendirmemeli. Hiç kimse de onlara  baskı yapmamalı” diyerek iki kadın milletvekili hakkında suçlayıcı ifadeler kullanan Merkez Partisi ve Mavi Gelecek’i  dolaylı olarak eleştirdi.

BAKANLIĞA DEVAM

Soini ise, oylamadan sonra yaptığı açıklamada evet ve hayır oyları arasında açık bir fark olduğunu ve parlamentonun kendisine güven duyduğunu belirterek “Yarın çantamı alıp dışişleri bakanı olarak New York’a gideceğim. Alternatifi eşyalarımı Volva’ya yükleyerek eve gitmekti” dedi.

Başbakan Sipila, Merkez Partisi’nin geleneklere uymayan bir biçimde köşeye sıkıştırıldığını söyledikten sonra “Ben politikanın bu kısmını asla anlayamayacağım” ifadeleriyle hükümet ortağı Ulusal Koalisyon Partisi’nin tutumuna tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Gökgedik Köyündeki ağaç kesimi ikinci kez durduruldu

SONRAKİ HABER

2 Ekim'de tiyatro mevsimi başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa