24 Eylül 2018 08:03

Gökgedik Köyündeki ağaç kesimi ikinci kez durduruldu

Yatağan Gökgedik Köyü'ndeki madeninin saha genişletme çalışmaları sırasında yapılan ağaç kesimleri köylüler tarafından bir kez daha durduruldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Gökgedik Köyü ile Katrancı Köyü arasındaki, Global Holding bünyesindeki Straton Madencilik firması tarafından 4 yıl önce cam ve seramik sanayisinde ham madde olarak kullanılmak için açılan feldispat madeni çevreye zarar vermeyi sürdürüyor. Valiliğin, 'ÇED Gerekli Değildir' kararı ile çalışmalarına başlayan maden, çalışma sahasını büyütmek isteyince bir kez daha ağaç katliamına başladı.

Yeni proje alanında 3 bine yakın çam fıstığı ağacı bulunuyor. İlk kesim esnasında bin 200 civarında ağaç kesilirken dün sabah yeni kesimler yaşandı ancak bu sefer köylülerin daha hızlı müdahale etmesi ile kesimler kısa sürede sonlandırıldı. Köylülerin geçim kaynakları olan ağaçlar için başlatmış olduğu nöbet sürüyor. Kesilen ağaçlar arasında 500-800 yıllık ağaçlar da bulunuyor. 

Maden sahası, evlerin 500 metre yakınındaki iken alandaki patlama ve taş kırma işlemlerinden dolayı köylüler, sağlıklarının, hayvanlarının, sularının ve çam ağaçlarının zarar gördüğünü  dile getiriyorlar. Köylüler, son verilen ÇED kararını, yargıya taşıdı. Yatağan 2. İdari Mahkemesi Gökgediklilerin taleplerini haklı bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararı Danıştay'a taşıyan şirket yerel mahkemenin kararını bozdu. Kapasite artırımı sahasında pasa döküm alanı ve yol yapılması planlanıyor.

'BİR KİŞİNİN ÇIKARI KÖYDEN ÜSTÜN'

Evrensel'e konuşan Gökgedik Köylülerinden Hüseyin "Bu ağaçlar bize atamızdan dedemizden kalan miras. Toz, dinamit ve gürültüden dolayı problemler yaşıyoruz. Bir kişinin çıkarı 300-500 kişiden daha üstün olmuş. Bu sahadaki maden çalışmaların durmasını istiyoruz. Köye dışarıdan gelenler rahat nefes alamıyor. 7/24 taş kırma tesisi çalışıyor. Köyü tamamen bitirmek istiyorlar. Bizi hasta edip öldürecekler. İzin veriyorlar ama burada yaşam var mı düşünmüyorlar. 2012'den beri mücadele ediyoruz ama devlet yasal deyip izin vermiyor. Yargı sürecinin uzun sürmesi insanları yıldırıyor. Gece kesim yapılır mı hiç? Yangından mal kaçırırcasına çalışma yapmak istiyorlar" dedi. (Muğla/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İŞKUR'un 345 kişi kontenjanlı geçici iş ilanına başvuru izdihamı

SONRAKİ HABER

Finlandiya Hükümeti’nde kürtaj çatlağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...