23 Eylül 2018 12:29

Ruhani, Ahvaz saldırısıyla ilgili ABD ve Körfez ülkelelerini suçladı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ahvaz'da gerçekleşen saldırıyla ilgili ABD ve Körfez ülkelerini örgüte finansal ve askeri yardım yapmakla suçladı.

Fotoğraf: Fatemeh Bahrami/AA

Paylaş

İran’ın Ahvaz kentindeki askeri geçit töreni sırasında silahlı kişiler tarafından ateş açılması ve en az 25 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani konuştu. New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarına katılmak için yola çıkmadan önce Tahran’da konuşan Ruhani, “ABD destekli Körfez ülkelerini Ahvaz’daki saldırının sorumluluğunu üstlenen gruba (Ahvaz Arap Demokratik Hareketi) finansal ve askeri yardım yapmakla” suçladı.

‘HUKUK ÇERÇEVESİNDE YANIT VERECEĞİZ’

Sputnik’in aktardığına göre, “ABD’nin Körfez ülkelerine bu suçları işlemeleri için kaynak sağladığını” söyleyen Ruhani “İran’ın bu suçlara hukuk ve ulusal çıkar çerçevesinde yanıt vereceğini” ifade etti. Ruhani “İran’ın yaptırımların üstesinden gelmeye çalışacağı ve ABD’nin saldırganlığı nedeniyle pişman olacağı”ne ifade etti. Ruhani ayrıca İstihbarat Bakanlığına saldırının faillerinin kimliklerini hızlıca tespit etmesi için talimat verdiğini de duyurdu.

HAMANEY’DEN AÇIKLAMA

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de internet sitesinden bir açıklama yayımladı. Tasnim’in aktardığına göre Hamaney, “Bunların cinayetleri ABD’nin uydu devletlerinin bölgedeki cinayetlerinin devamıdır, bunlar hedeflerini bizim ülkemizde istikrarsızlık olarak belirtmişlerdir fakat onlara inat İran milleti onurlu ve şerefli yoluna devam edecek ve geçmişte olduğu gibi tüm düşmanlara karşı zafer kazanacaktır” dedi.

HOLLANDA, DANİMARKA VE İNGİLTERE’YE TEPKİ

İran Dışişleri Bakanlığı ise, Ahvaz saldırısını gerçekleştiren örgüt üyelerine ülkelerinde izin verildiği gerekçesiyle Hollanda ve Danimarka büyükelçileri ile İngiltere’nin Tahran Büyükelçi Vekilini çağırarak uyardı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, yazılı açıklamasında, Hollanda ve Danimarka’ya daha önce de “söz konusu teröristlerle ilgili” uyarılarda bulunduklarını ve yakalanıp yargılanmalarını talep ettiklerine işaret ederek, “Bu terörist grubun üyelerinin Avrupa topraklarında suç işlemedikleri sürece AB terör listesine dahil edilmemeleri kabul edilemez” dedi.

DEVRİM MUHAFIZLARI ‘İNTİKAM’ DEDİ

İran Devrim Muhafızları ise geçit törenine yapılan saldırının faillerinden “yakın bir gelecekte unutulmaz ve ölümcül bir intikam” alacağını duyurdu. Bu arada Press TV Birleşik Ara Emirlikleri’nin İran maslahatgüzarının saldırı ile ilgili “Birleşik Arap Emirlikleri'nden bir siyasi danışmanın saldırganca yorumları” nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını duyurdu. (DIŞ HABERLER)
 

 

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir’de 30 öğrenci bir haftadır okulsuz

SONRAKİ HABER

Süslü kadınlar, rengarenk bisikletlerle kentlerde tur attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...