23 Eylül 2018 11:19

Yüksekdağ'ın yargılandığı davanın 7'nci duruşması yarın görülecek

HDP önceki dönem Eş Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandığı davanın 7'nci duruşması yarın Ankara’da görülecek.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandığı ve hakkında hazırlanan 7 ayrı fezlekenin birleştirilmesiyle oluşturulan dava, Ankara 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde yarın saat 10.00'da görülecek.

Ankara Sincan Cezaevi Kampüsü Salonu'nda görülen 6 Temmuz'daki duruşmaya katılmayan Yüksekdağ yarın aynı salonda görülecek duruşmaya katılacak. Yüksekdağ, “Örgüt yöneticiliği”, “Örgüt propagandası yapmak”,  “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “Suç işlemeye tahrik”  iddialarıyla tutuklu yargılanıyor.

Dosya kapsamında Yüksekdağ hakkında 30 yıldan 83 yıla kadar hapis cezası istenirken, 92 sayfalık iddianamede, Yüksekdağ'ın Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içerisindeki faaliyetleri ve diğer eylemleri nedeniyle “örgüt yöneticisi” sıfatıyla cezalandırılması da talep ediliyor.

Yüksekdağ’a dosyadaki deliller bir önceki duruşmada tebliğ edilmişti. Bir önceki duruşmada mazeret bildiren Yüksekdağ, delillerin kendisine geç verildiğini ve inceleyemediğini belirtmiş, savunma hakkının kısıtlandığını söylemişti. Yüksekdağ'ın yarın ki duruşmada kendisine verilen dosyada bulunan deliller üzerinden savunma yapması bekleniyor.

'SAVUNMA HAKKIM KISITLANIYOR'

Anayasa Mahkemesi’ne tutuklama tarihinden sonra Yüksekdağ ile ilgili yakalama, gözaltına alma ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması ve soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının; tutuklamaya konu suçlamaların ifade özgürlüğü ile siyasi faaliyet kapsamındaki eylemlere ilişkin olması ve tutukluluk nedeniyle milletvekilliği görevinin yerine getirilememesi nedenleriyle de ifade özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiği gerekçeleriyle yaptığı başvuru, 7 Ağustos tarihinde “kabul edilemez” kararı ile ret edilmişti.

'4 KASIM DARBESİ ÖNCESİNDEN SÜREÇ HAZIRLANDI'

Yüksekdağ'ın uzun süredir tutuklu yargılanmasını değerlendiren HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, önceki dönem eş genel başkanları Yüksekdağ'ın rehin alma siyaseti kapsamında cezaevinde bulunduğunu söyledi. “Yüksekdağ'a yönelim ve saldırı tutuklanmasından çok daha önce başladı. Bu süreç 4 Kasım darbesinden önce hazırlandı. Yüksekdağ, hükümet sözcüleri ve Cumhurbaşkanı'nın hedef gösterdiği isimler arasındaydı" diye konuştu.

'SİSTEMLERİNİ KADINLAR AL AŞAĞI EDECEĞİ İÇİN SALDIRIYORLAR'

Yüksekdağ'a yönelimin bir diğer boyutunun da iktidarın kadın iradesinden korkusundan kaynaklandığını vurgulayan Beştaş, "Kadınların karar verdiği her meselede başarılı olacaklarını iktidar da biliyor. Kadınların özgürlüğü onların kurmak istediği sistemi al aşağı edecek, bu yüzden her türlü saldırı ilk önce kadınlara uygulanıyor" dedi. (MA)

 

ÖNCEKİ HABER

Adnan Özyalçıner okurlarıyla buluştu

SONRAKİ HABER

HDP, Öcalan’la ilgili Adalet Bakanlığından cevap bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...