23 Eylül 2018 08:30

İsviçre’de binlerce kadın, ‘eşit ücret için’ eylem yaptı

İsviçre’de Unia sendikasının çağrısı ile başkent Bern’de bir araya gelen kadınlar, 'ücret eşitsizliğine, cinsiyetçilik ve ayrımcılığa' son dedi.

Fotoğraf: İsmail Şimşek/EVRENSEL

Paylaş

İsmail ŞİMŞEK
Bern 

İsviçre’de Unia sendikasının çağrısı ile başkent Bern’de bir araya gelen binlerce emekçi, “ücret eşitsizliğine, cinsiyetçilik ve ayrımcılığa” son dedi.

“Eşit ise eşit ücret” talebi için uzun yıllar boyunca mücadelelerini sürdüren binlerce emekçi kadın, ayrımcılığa ve ücret eşitsizliğine karşı dün sokağa çıktı, taleplerini haykırdı. Ellerinde pankartları ve talepleri yazan dövizleri ile kadın emekçiler, ayrımcılığa karşı da “yeter” dediler.

ANAYASA MADDESİ UYGULANSIN

Anayasa ile garanti altına alınan “eşit ise eşit ücret” maddesinin hayata geçirilmesini talep eden binlerce kişi, kadınlara yönelik ayrımcılığa son verilmesini talep etti.

Unia sendikasının düzenlediği mitinge, İsviçre genelinde ücretsiz ulaşım sağlanırken, miting öncesi yürütülen çalışmaların da etkisi ile 20 bin kişi sokakları doldurdu.

Bern Schützenmatte’de biraraya gelen başta emekçi kadınlar olmak üzere, sendikalar, siyasi partiler, göçmen örgütleri, yaptıkları konuşmalarda, anayasada güvence altına alınan hakların pratikte de uygulanmasını dile getirdi. İsviçre’nin her yerinden katılımın olduğu eylemde, Schützenmatte’da yapılan konuşmaların ardından İsviçre Parlementosu’na doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca coşkunun ve sloganların hakim olduğu kortejler, Bern sokaklarında renkli görüntülere neden oldu.

KADIN GREVİ HAZIRLIĞI

“Yaşasın kadın dayanışması”, “İş yerlerinde tacize son” ve “Genel grev” yazılı dövizler ve sloganlar eşliğinde uzun bir yürüyüş gerçekleştiren kitle içinde gençlerin katılımı dikkat çekti.  

Erkeklerin de yoğun dayanışma gösterdiği miting, parlamento meydanında yapılan konuşmalar eşliğinde son buldu.

Konuşmalarda kadınların iş yaşamında sadece ücret eşitsizliği yaşamadığı, görevlendirmelerde de ayrımcılık yapıldığı ve son dönemde iş yerlerinde tacizin arttığı vurgulandı. 

Unia sendikası, diğer örgütler ve sendikalarla birlikte, kadın hakları ve eşitliği gerçekleştirmek için 2019 yılına yönelik bir kadın grevi hazırlıyor. “Eşitlik istiyoruz”, “Ayrımcılığa son”, “Yaşamın her alanında eşitlik sloganları” ile öne çıkan kadın emekçiler, 2019 yılında greve bütün güçleri ile katılacakları mesajı verdiler.

ÖNCEKİ HABER

Zırhlı aracın çarptığı 5 yaşındaki Onur, yaşam savaşını kaybetti

SONRAKİ HABER

Zeki Müren kimdir, eserleri nelerdir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...