21 Eylül 2018 15:37

3. havalimanı işçileriyle uluslararası dayanışma

İnsanca yaşama talepleri nedeniyle tutuklanan 3. Havalimanı işçilerine uluslararası sendika ve konfederasyonlar destek verdi.


Fotoğraf: Havalimanı işçileri

Paylaş

3. havaalanında kötü çalışma koşullarına isyan eden işçilerin tutuklanmasına tepkiler sürüyor. Uluslararası sendikalar ve konfederasyonlar, tutuklanan işçilerin derhal serbet bırakılmasını ve işçilerin taleplerinin karşılanmasını istedi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), tutuklamaları kınadığını açıkladı. İşçilerin iş kazaları sonucu hayatını kaybettiğini ve iş koşullarının çok kötü olmasının yanı sıra ücretlerini de alamadıklarını ifade eden ITUC, hakları için mücadele eden işçilerin 400’den fazlasının gözaltına alınmasının kabul edilir bir tarafının olmadığını belirterek, tutuklu işçilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Avrupa İnşaat ve İşçileri Federasyonu (EFBWW) da yaptığı açıklamada, tutuklanan işçilerin serbest bırakılmasını istedi. EFBWW Başkanı Dietmar Schaefers imzasıyla yapılan açıklamada, 3. havalimanı inşaatında iş kazalarına dikkat çekilerek, barınma, beslenme, ulaşım ve temel haklardan yoksun çalışan işçilerin ücretlerini de alamadıklarının bilgisini verdi. EFBWW Başkanı, bütün bu koşullara karşı temel hak ve taleplerini kabul ettirmek isteyen işçilerin gözaltına alınması ve tutuklanmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, derhal serbest bırakılmasını istedi. Schaefers, işçilerle dayanışma içinde olmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

İngiltere Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT) Genel Sekreter Yardımcısı Steve Hedley de Evrensel’e bir açıklama yaparak, Erdoğan ve AKP rejiminin işçiler üzerindeki baskılarını kınadı. Hedley mesajında, ekonomik kriz ve Türk Lirası’nın değerinin düşmesinin tüm yükünün işçilerin sırtına atıldığını, bu yüzden mücadele eden, haklarını arayan işçilere baskı ve zorbalık kullanıldığını belirterek, 24 işçinin derhal serbest bırakılmasını istedi. Hedley, RMT olarak dayanışma içinde olduklarını ve destek sunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

İngiltere Gıda ve Fırıncılar Sendikası (BFAWU) Ulusal Başkanı Ian Hodson da Evrensel Londra Bürosuna gönderdiği mesajında, ölmemek ve yaralanmamak gibi doğal haklarını isteyen işçilere hükümetin, polis ve jandarma ile saldırısını kınadıklarını belirtti. “Acilen tutuklanan işçilerin serbest bırakılmasını istiyoruz. BEAWU olarak, Türkiye’deki işçilerin yaşadığı olağanüstü kötü koşulları tüm sendikalarla gündeme getirmeye devam edecek” denilen açıklamada, “3. havalimanı işçilerinin kendi hakları için mücadelesinde yanlarında olmaya ve dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. İşçilerin sağlık, güvenlik ve adalet talepleri kabul edilsin ve 24 işçi derhal serbest bırakılsın” çağrısı yapıldı.

İngiltere Taşımacılık İşçileri Sendikası (TSSA) Genel Sekreteri Manuel Cortes da yaptığı açıklamada, hakları için mücadele eden işçilerle dayanışma içinde oldukları belirtti. Cortes, “Türk devleti işçileri derhal serbest bırakmalıdır. Bu saldırı ve gözaltılar ILO anlaşmalarına ve insan haklarına aykırıdır. Gerekenin yapılmaması durumunda, bu antidemokratik tutum herkesçe lanetlenecektir. İşçilere özgürlük” mesajı yayınlayarak 24 işçinin serbest bırakılmasını ve tün havalimanı işçilerinin taleplerinin kabul edilmesini istedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İdlib’de Türkiye için yeni riskler neler?

SONRAKİ HABER

Müdür, okula 'kral dairesi' yaptırdı iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa