21 Eylül 2018 11:52

7 termik santralin bulunduğu Çatalağzı’da kirlilik sınırı aşıldı

Zonguldak'ta Çatalağzı'da 'termik santrallerle mücadele' programında sunulan raporlar beldede santrallerin yarattığı kirliliği gözler önüne serdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, Zonguldak’ta düzenlenen ‘termik santrallerle mücadele’ programında 7 termik santralin bulunduğu Çatalağzı beldesi için hazırladıkları hava kalitesi değerlendirme raporunu açıkladı. Bozoğlu, yeni yapılacak santraller veya kapasite artırımıyla Çatalağzı’nın ve şehrin tamamının hava kalitesine ölümcül bir darbe ineceğini belirterek “Hem kendi ölçümlerimizde hem bakanlığın raporunda çok açık bir şekilde Çatalağzı’da termik santrallerden kaynaklı ciddi bir hava kirliliği yaşandığı görülüyor” dedi.

‘HİÇ Mİ VİCDAN YOK?​’

Çatalağzı Belediyesi’nin düzenlediği ‘Termik santrallere karşı mücadele ve hava kitlesi raporu sunumu’ etkinliğinde konuşan Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, yıllardır termik santraller konusunda mücadelelerini sürdürdüklerini söyledi. Devletin verilerine göre zehirlendiklerini belirten Akgün “Burayı en iyi bilen çevre müdürü ve bürokratlar. Çatalağzı’nda 3 bin 90 megavat santral çalışıyor. Bir yetkili çıkıp da ya arkadaş artık burada santral olamaz demiyor. Hiç mi vicdanınız yok?​” diye konuştu.

‘KİRLİLİK DEĞERLERİ SINIRLARI AŞTI’

ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, kömürlü termik santrallerin bulunduğu Çatalağzı beldesine yapılmak istenen yeni ünite ve santrallerin mevcut ÇED raporlarında bulunan bilgilerin, bakanlığın hava kalitesi ölçümleri hem de odalarının ölçümleriyle çeliştiğini söyledi. Santrallerin kirlilik değerlerinin şimdiden ulusal ve uluslar arası sınırların tamamını aştığını ifade eden Bozoğlu, şöyle konuştu: “Raporlar Zonguldak’ta insan sağlığına ciddi etkiler oluşturan bir düzeyde olduğunu ortaya koyuyor. Yeni yapılacak santraller veya kapasite artırımıyla şehrin tamamının hava kalitesine ölümcül bir darbe inecektir. O halde yapılması gereken şey açıktır; mevcut termik santrallere bakanlık tarafından denetim, baca ölçümü yapılmalı, süreçler incelenmeli ve kirletici yüklerinin azaltılması sağlanmalıdır. Ayrıca yeni termik santraller yapılmasına asla ve asla izin verilmemelidir” dedi. (Zonguldak/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Almanya vatandaşı Nurali Demir havaalanında gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Suudi devlet kanalında ilk kez kadın spiker ana haber bülteni sundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...