20 Eylül 2018 16:56
Son Güncellenme Tarihi: 20 Eylül 2018 20:41

MGK bildirisinde İdlib ve Menbic vurguları

Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi. Sona eren toplantı sonrası yayınlanan bildiride Rusya ile İdlib mutabakatının önemine işaret edildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Milli Güvenlik Kurulu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantıda, İdlib mutabakatı ve Suriye'de yaşanan son gelişmeler masaya yatırıldı. Toplantı 5 saat sürdü.

Kurulun eylül ayı olağan toplantısı ayın son haftası yerine, Erdoğan'ın 23 Eylül'de başlayacağı ve 5 gün sürecek ABD ziyareti ardından Almanya'da gerçekleştireceği temaslar öncesinde 20 Eylül'de yapıldı.

Bildiride, "İdlib çatışmasızlık bölgesine yönelik saldırıların durdurulması konusunda Rusya Federasyonu ile varılan mutabakatın önemine işaret edilmiştir" ifadesi kullanıldı.

ABD ile yürütülen Menbic sürecine ilişkin ise Münbiç'in terör örgütünden temizlenmesi için mutabık kalınan yol haritasının hassasiyetle uygulanması beklenmektedir" denildi.

Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamadan öne çıkanlar şöyle:

* "İstihbarat ve güvenlik kuruluşlarının yaptığı başarılı çalışmalar neticesinde yurt dışında yakalanan teröristlerin yüce Türk adaletine teslim edilmesi, Türkiye'nin bu konudaki kararlılığının tezahürü olarak değerlendirilmiş, bu tür operasyonların sürdürüleceği ifade edilmiştir."

* "İdlib çatışmasızlık bölgesine yönelik saldırıların durdurulması konusunda Rusya Federasyonu ile varılan mutabakatın önemine işaret edilmiştir. Astana Süreci doğrultusunda İdlib çatışmasızlık bölgesinde 12 gözlem noktası tesis eden ülkemizin, buradaki varlığını güvenli bir şekilde sürdürmesi konusunda alınan tedbirler gözden geçirilmiştir. Cenevre ve Astana süreçlerinin yanı sıra Rusya Federasyonu ile Soçi'de varılan mutabakatın başarısı için ülkemizin samimi bir şekilde gayret göstermeye devam edeceği belirtilmiştir."

* "Bu çerçevede Münbiç'in terör örgütünden temizlenmesi için mutabık kalınan yol haritasının hassasiyetle uygulanmasını beklediğimizin altı çizilmiştir. Güney sınırlarımız boyunca uzanan Suriye'nin diğer bölgelerinin de bir an önce terörden arındırılmasına yönelik faaliyetlerin artırılarak sürdürülmesi hususundaki kararlılık teyit edilmiştir. Suriye krizinin çözümü konusunda, uluslararası toplum, siyasi ve insani sorumluluklarını daha hızlı ve etkin şekilde yerine getirmeye davet edilmiştir."

* "Ege ve Akdeniz'de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye'nin çıkarlarına yönelik girişimlere karşı ülkemizin hak ve menfaatlerinin tüm imkanlar kullanılarak korunacağı kararlılıkla tekrarlanmıştır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da işsiz genç üzerine benzin döküp ateşe verdi

SONRAKİ HABER

3. Havalimanı işçileri: Tutuklamalarla eylemleri engelleyemezler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa