20 Eylül 2018 11:06

Havalimanı işçilerinin tutuklanmasına Avrupa'dan ve Türkiye'den tepki

Avrupa'da işçiler tutuklanan 3. Havalimanı işçilerinin serbest bırakılmasını istedi. Gıda-İş ve Cam Keramik-İş de işçiler için açıklama yaptı.

Fotoğraf: Havalimanı işçileri

Paylaş

Avrupa İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (EFBH) ve Almanya İnşaat İşçileri Sendikası (IG BAU) yaptıkları açıklamada, insanca çalışma koşulları talep ettikleri için tutuklanan havalimanı işçilerinin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Avrupa İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (EFBH) Başkanı Dietmar Schäfers de yaptığı açıklamada, “Yeni ölümlerin olmaması için İstanbul 3. Havalimanında çalışma koşulları derhal iyileştirilmeli” dedi. Aynı zamanda IG Bau Genel Başkan Yardımcısı olan Schäfers, kötü çalışma koşullarına karşı çıktıkları için tutuklanan bütün işçilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Almanya İnşaat, Tarım ve Çevre Sendikası (IG BAU) yaptığı açıklamada, İstanbul 3. Havalimanı çalışanlarına yönelik saldırıları kınayarak, tutuklanan işçilerle dayanışma içinde olduğunu açıkladı. IG Bau Genel Başkanı Robert Feiger yaptığı yazılı açıklamada, “Güvenli çalışma ortamı yaratılamadığı için meydana gelen iş kazalarında işçiler öldü. Ayrıca insanlık dışı çalışma koşulları ve düşük ücretler dayatıldı. Temel hakları için greve çıkan işçilere yönelik yapılan saldırılar kabul edilemez” dedi. IG Bau, daha iyi çalışma koşulları talep eden işçilerin gözaltına alınmasını ve tutuklanmasını ise “kabul edilemez” olarak tanımladı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)


PAME: 3. HAVALİMANI İŞÇİLERİNİN YANINDAYIZ

Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME), İstanbul’da yapımı devam eden yeni havalimanında eylem yaptıktan sonra tutuklanan işçiler için dayanışma mesajı yayınladı.

Mesajda, çok sayıda işçinin yaralandığı veya hayatını kaybettiği havalimanı inşaatında gerçekleşen eyleme Türkiye hükümetinin şiddet, baskı ve tutuklamalarla karşılık verdiği kaydedildi. 

“İstanbul havalimanı işçilerinin yanındayız” denilen açıklamada, işçilerin çalışma koşullarının kabul edilemez olduğu belirtilerek eylemlere yönelik baskılar kınandı.

PAME’nin açıklaması, “İnşaat işçilerinin taleplerini destekliyor ve bir an önce karşılık bulmasını istiyoruz” ifadesiyle son buldu. (DIŞ HABERLER)


‘İŞÇİLER DEĞİL BU ŞARTLARI REVA GÖRENLER SUÇLUDUR’

3. havalimanı işçilerinin taleplerinin, yasalarda var olan kazanılmış haklar olduğunu dile getiren DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan işçilerin tutuklanmasına tepki gösterdi. Aslan, “Bu saldırı tüm işçi sınıfına ve emekçilere verilmek istenen bir gözdağıdır. Ekonomik kriz bahanesiyle her gün binlerce işçiyi işten atan patronları cesaretlendiren, teşvik eden hükümet, ücretleri eriyip giden milyonlarca emekçiyi sindirerek baskı altına almaya çalışıyor. 3. Havalimanı işçilerinin talepleri tüm işçilerin talepleridir ve yaptıkları suç değildir. Aksine işçilere bu şartları reva görenler ve buna izin verenler suçludur. Tutuklanan işçi arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı ve işçilerin talepleri karşılanmalıdır. DİSK/Gıda-İş Sendikası olarak işçilere yapılan zulmü şiddetle kınıyor ve sonuna kadar inşaat işçileriyle dayanışma içinde olacağımızı ilan ediyoruz” dedi.

‘PATRONLARLA AYNI GEMİDE OLDUĞUNU GÖSTERMİŞTİR’

DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş tarafından yapılan açıklamada ise “Hükümet kan ter içinde yükselen havalimanında yaptıklarıyla kendi yasalarını çiğnemiş, sadece patronlarla aynı gemide olduklarını bir kez daha göstermişlerdir. Ekonomik kriz bahanesiyle her gün binlerce işçi atan patronlara cesaret, işçilere ise hak hukuk yok sesinizi çıkarmayın diyerek gözdağı vermek istemiştir. İşten çıkarmaları görmüyormuşlar gibi, istihdamı arttırmak bahanesiyle patronlara her gün yeni teşvikler açıklayan hükümeti, işçilere emekçilere dönük bu baskılardan vazgeçmeye çağırıyoruz. 3. Havalimanı işçilerinin talepleri hepimizin talepleridir ve sonuna kadar dayanışma içinde olacağız. Tutuklanan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı ve işçilerin talepleri karşılanmalıdır” denildi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

‘TUTUKLANAN İŞÇİLER SERBEST BIRAKILSIN’

İşçilerin tutuklanması Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin çağrısıyla İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nda yapılan eylemle protesto edildi. Eyleme CHP, HDP, EMEP, Halkevleri, SYKP, KESK, DİSK ile KODA üye ve yöneticileri de destek verdi.

Burada konuşan Selçuk Karstarlı “Bu gözaltılar ve tutuklamalarla sadece tutuklanan işçiler fiilen cezalandırılmamış, aynı zamanda haksızlığa karşı çıkan, hakları için mücadele eden işçilere de göz dağı verilmek istenmiştir ve sadece 3. havalimanı inşaatında değil tüm işçi direnişlerinde görmeye alıştığımız bir hal aldı ve giderek emekçilerin mücadelesine yapılan müdahalelerin şiddeti artmıştır” dedi. Kastarlı dayanışmaya çağrısında bulundu.

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, “iş cinayetlerine ve insanlık dışı çalışma koşullarına” karşı iş bırakan 3. Havalimanı işçilerinin taleplerine gözaltı ve tutuklamayla yanıt verilmesini protesto etti. Platform adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Gül, işçilerin derhal bırakılmasını istedi. (KOCAELİ/ÇORUM)

ÖNCEKİ HABER

‘Hz. Ali'nin torunuyum’ diyerek koyunları çaldılar

SONRAKİ HABER

Palm yağı üretimi için ormanları katlediyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...