20 Eylül 2018 10:34

Kılıçdaroğlu: Genç seçmeni kızdırdığımızın farkındayız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yerel seçimlere ve Katar’dan gelen uçağa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Fotoğraf: Binnur Ege Gürün/AA

Paylaş

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Halk perişan, Saray lale devri yaşıyor” eleştirisinde bulundu, yerel seçimlere dair değerlendirmeler yaptı. 

Cumhuriyet’i kabul eden CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle: 

  • Bazı belediye başkan adaylarımız çalışmaya başladı. İttifak değil, dirsek teması olabilir. 
  • Vatandaş tabanda kendisi ittifak yapıyor. Bu doğal ittifak.
  • 24 Haziran’da iyi sınav vermedik. Kızdırdığımız gençlerin fikirlerine açığız.
  • Sarayı, yeni uçağı var. Ejder meyvesi, badem sütü ile besleniyor. Halk perişan, Saray lale devrini yaşıyor. Tefeciler dahil, kimse hükümete güvenmiyor.”

Cumhuriyet’in röportajından öne çıkanlar ise şöyle; 

‘DOĞAL İTTİFAK’

* İttifak tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Milletvekili seçimlerinde bir ittifak var, çünkü yasası var. Yasası olmayan bir ittifaksürecinin, sanki yasa varmış da ittifak yapıyormuşuz gibi deklare etmeyi asla doğru bulmadık. Böyle bir ittifak söz konusu değil. Yerel yönetimlerin merkezi yönetime göre bir farklılığı var. Orada adayın siyasi kimliğinden çok daha öte kişinin kimliği, saygınlığı, tutarlılığı, kent kültürünün olup olmadığı, kente dair vaatleri öne çıkar. Dolayısıyla bazen farklı siyasi partilere oy vermiş vatandaşlar belediye başkanlığını seçimlerinde beğendiği belediye başkan adayına gider oyunu verir. Vatandaş tabanda kendisi ittifak yapıyor. Bu doğal ittifak. Saadet Partisi’nin Sayın Genel Başkanı ‘ ittifak değil ama dirsek teması olabilir’ dedi. Doğru, zaten dirsek teması her halukarda olacaktır.

‘GENÇ SEÇMENI KIRDIĞIMIZIN, KIZDIRDIĞIMIZIN FARKINDAYIZ’

* Genç seçmenlere nasıl yaklaşıyorsunuz?
Biz 24 Haziran günü iyi bir sınav vermedik. Çok iyi bir sınav verdik dersek doğru olmaz. Genç seçmeni kırdığımızın, kızdırdığımızın farkındayız. Haklılar, tereddüt yok. Sandığa gitmeyeceğiz diye twitler atılıyor. Hepimiz sandığa gitmeliyiz oyumuzu kullanmalıyız. Türkiye’yi içinde bulunduğu çıkmazdan kesinlikle kurtarmalıyız. Bu iradeyi ortaya koyacak olan kitle, halk, genç, kadın, yaşlı, erkek Türkiye’yi aydınlığa çıkarabilir. Bizim küsme lüksümüz yoktur. Sandığa gitmeme lüksümüz yoktur. Ülkemizi seviyorsak bunun mücadelesini vereceğiz. Bizi eleştirebilirler, haklılar. Yeni yollar yöntemler öğretebilirler, biz bunların hepsine açığız.

‘İRADEYİ KATAR’A TESLİM ETTI’

* Katar Emiri’nden uçak alınması diplomatik teamüllere uygun mu?
Bu uçağı kabul eden kişi Katar Emiri’ni eleştiremez. Katar Emiri’nin söylemlerini yerine getirir ancak. Katar emirini suçlamıyorum. Erdoğan zaten uçağın alınması ile ilgili girişimlerde bulunmuş. Ayıp da burdan başlıyor. Türkiye’de ekonomi bu haldeyken israfın önlenmesi gerekirken altında birden fazla uçak varken, kalkıyorsun bu uçağı almak için girişimlerde bulunuyorsun. Ve Katar Emiri lutfediyor sana hibe ediyor. Erdoğan onun için asla Katar Emiri’ni eleştiremez. Katar emirinden ancak talimat alır bu saatten sonra. Burada onuru incinen Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve onun vatandaşlarıdır. Anımsarsınız, Erdoğan’ın damadı çıktı ve Katar’ın Kıbrıs açıklarında doğalgaz aramasıyla ilgili olarak sadece “Üzüldüm” diyebildi. Katar, Güney Kıbrıs’ın öncülüğünde Türkiye’nin itirazına rağmen Kıbrıs açıklarında doğalgaz arıyor. Ve Erdoğan ve damadı sadece üzülüyor. Hibe uçak almanın bedeli budur, işte. İradeyi Katar’a teslim etmektir.

* Ekonomik kriz ağırlaşıyor...
Siz bir hanedan devleti kurarsanız Türkiye’nin hiçbir sorunun çözemezsiniz, hanedanın sorununu çözersiniz. Sarayı var mı, var. Uçakları var mı, var. Yeni bir uçağı var. İstediği gibi beslenebiliyor. Ejder tohumu muydu, neydi, badem sütüne kadar besleniyor. Halk perişan, Saray lale devrini yaşıyor. Şimdi böyle bir tabloda, böyle bir tabloyu yaratan kişiden Türkiye’nin ekonomik sorununu çözmesini bekliyoruz. Yanlış buradan başlıyor. Bu kişi bu tabloyu bilinçli olarak yarattı, düzeltemez. Faize karşıyım diyen kişi Türkiye’yi tefecilere teslim eden kişi. Bu paradoksu da toplumun görmesi lazım. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Flormar işçileri direnişi Cenevre’ye taşıdı

SONRAKİ HABER

Metal işkolunda EMİS sözleşme görüşmeleri sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...