19 Eylül 2018 05:37

Yücel: Alman hükümeti Türkiye'de özgürlük isteyenlere ihanet ediyor

M100 Medya Ödülü'ne layık görülen gazeteci Deniz Yücel, 'Almanya hükümeti, Türkiye'de özgür ve demokratik bir toplum isteyenlere ihanet ediyor' dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye'de bir yıl cezaevinde kaldıktan sonra geçtiğimiz şubat ayında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan ve Almanya'ya dönen gazeteci Deniz Yücel, M100 Medya Ödülü'ne layık görüldü. Salı akşamı Potsdam'da düzenlenen törende ödülünü alan Yücel, Almanya hükümetini, Türkiye'de özgür, demokratik ve laik bir toplum isteyenlere ihanet etmekle" eleştirdi. Çalışmalarında gösterdiği cesaretten dolayı M100 Medya Ödülü’ne layık görülen gazeteci Deniz Yücel, konuşmasında Türkiye’de basın özgürlüğü alanındaki ihlaller de eleştirildi.

DW Türkçe'den Jülide Danışman'ın haberine göre Deniz Yücel de konuşmasında Türkiye’deki insan hakları ve basın özgürlüğü ihlallerine rağmen, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı devlet ziyareti için davet etmiş olmasını sert sözlerle eleştirdi. Yücel, Almanya hükümetini, ‘Türkiye’de özgür, demokratik ve laik bir toplum isteyenlere ihanet etmekle’ suçladı.

Almanya hükümetinin daha önce de benzer bir ‘ihanette bulunduğunu’ belirten Yücel, 2006-2007 yıllarında Türkiye’de reformların yapıldığı dönemde, Başbakan Angela Merkel’in Türkiye’ye yeterince destek vermediğini hatırlattı. Yücel, bundan yaklaşık 10 yıl sonra, Merkel’in mülteci krizi nedeniyle Erdoğan’a destek vermeye başladığına işaret etti.

Yücel, iki ülke arasında yaşanan krize rağmen, “Suriye’den yeni mültecilerin gelmesinden ve Türkiye’nin ekonomik olarak çökmesinin yaratacağı etkilerden duyulan kaygıların yanı sıra Siemens, Rheinmetall gibi şirketlerin ticari çıkarları ile Almanya’nın ‘stratejik çıkarları’ nedeniyle” ilişkilerde yeni bir sayfa açılmaya çalışılmasını da eleştirdi. Bunun ‘Türkiye ile her türlü ekonomik ve siyasi işbirliğini reddettiği anlamına gelmediğini’ vurgulayan Yücel, ancak bu işbirliğinin bazı şartları olması gerektiğinin altını çizdi.

Ahmet Altan, Osman Kavala, Enis Berberoğlu veya Selahattin Demirtaş gibi cezaevinde bulunan isimlerin serbest bırakılmasının bile bu şartı karşılamaya yetmeyeceğini söyledi.

Konuşmasında tutukluluk koşullarına da değinen Deniz Yücel, içinde bulunduğu durumu hâlâ tam olarak kabullenemediğine işaret etti. “Kahramanların ara vermeye ihtiyacı yoktur ama benim var” diyen Deniz Yücel’in bazı anlarda gözyaşlarını tutmakta zorlandığı gözlemlendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Trump'ın mülteci azaltma kararı Beyaz Saray’a önünde protesto edildi 

SONRAKİ HABER

Dolar kuru 6,27'nin üzerinde seyrediyor (19 Eylül 2018)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...