18 Eylül 2018 23:24

‘Bize düşen geri çekilmek değil mücadeleyi büyütmek’

Çerkezköy OSB’de üretim yapan fabrikalarda çalışan işçiler, 'ekonomik daralmanın' fabrikaları etkilemesi ile daha büyük bir kaygı içinde.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Tekirdağ

TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi ve enflasyondaki artışla işçilerin alım gücünün düşmesi, ücretlerinin erimesi... Yoksullaşmayı hızlı bir şekilde hissettiklerini söyleyen işçiler, “ekonomik daralmanın” fabrikaları etkilemesi ile daha büyük bir kaygı içinde. Mesailerin kalkması, ücretlerin ödenmemesi veya geç ödenmesi, zorunlu izne gönderilme ve işten atmaların başladığı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde işçiler bir taraftan kaygı duyarken diğer taraftan buna karşı ne yapılabileceğini tartışıyor. İşçiler “Geri çekilmemeliyiz, aksine mücadeleyi büyütmeliyiz” diyor.

Çerkezköy OSB’de üretim yapan fabrikalarda çalışan işçiler, Kapaklı’daki TEKSİF örgütlenme bürosunda bir araya geldi. Toplantıya Kocaeli Üniversitesinden Araştırma Görevlisi Ömer Furkan Özdemir de katıldı.

‘DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞECEK’

İşçilerin çoğu “Daha işin başındayız, önümüzdeki aylarda durum daha da kötüleşecek” diyor. Organize Sanayi Bölgesi’nde fazla mesailerin kalktığını, fabrikalarda ücretlerin ya geciktirildiğini veya verilmemeye başlandığını ve işten atılmaların başladığını anlatan bir işçi, “İki üç ay içinde ücretlerimiz eridi. Markete gittiğimizde eskiden aldığımızı şimdi alamıyoruz. Bir de bunun üzerine ücretlerin verilmemesi veya işten atılma ile yüz yüze gelirsek bitiğimizin resmidir. Ben bir ay ücret alamayayım kendimi ancak altı ayda toparlarım” dedi.

FABRİKALARDA İŞÇİLER BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

Fabrikalarda işçilerin oy verdikleri partinin söylemlerinden etkilendiğini belirten bir işçi, “Kriz konusunda bile anlaşamıyoruz. Ülkeyi bu hale getiren iktidar olmasına rağmen doların yükselmesini dış güçlerin işi diye savunan AKP’liler var. Fabrikada seçimde başlayan bölünmüşlük devam ediyor. Ama herkes gidişattan kaygı duyuyor. Hatta şikayetleniyor. Durum kötüleştikçe herkes gerçeği  görecek” diye konuştu.

PATRONUN DAYATMALARINA BOYUN EĞMEMELİYİZ

OSB’deki birçok fabrikada ocak ayında toplusözleşmelerin başlayacağını belirten bir işçi de şunları söyledi: “Fazla mesailer neredeyse bütün fabrikalarda kaldırıldı, şimdilik senelik izinler kullandırılıyor. Vardiyalar düşürülüyor. İşten çıkışlar başladı. Herkes kara kara düşünüyor. Ocak ayında bizim sözleşmemiz var. Patron bu sözleşmede kriz var diye en düşük zammı dayatacak. Buna izin vermemeliyiz. Ama daha sendika tarafından bir hazırlık yok. Kriz gerekçesiyle patronun dayatmalarına boyun eğmemeliyiz.”

İşçiler, fabrikalarda birliğin zayıf olduğunu söylemelerine rağmen Fil Man’da yaşanan altı günlük grevden sonra işçilerin kısmen haklarını almasını, bir kapı fabrikasındaki işçilerin iki saat iş durdurarak ücretlerinin yatırılmasını, Altın İplik’te geciken ücretler için fabrikada yürüyüş yapıldığını, bunların kendilerini cesaretlendirdiğini de dile getiriyorlar. Ciddi bir mücadele başladığı takdirde işçilerinin büyük bir bölümünün yer alacağını belirten işçiler, “Çünkü işçinin dayanacak gücü kalmadı” diyor.

İŞÇİLER ORTAK TALEPLERİNİ SOMUTLAMALI

Araştırma Görevlisi Ömer Furkan Özdemir ise AKP’nin yerli ve milli söyleminin gerçek olmadığını, krizi biriktiren koşullarda AKP’nin dışa bağımlılığının büyük bir payı olduğunu ifade etti. AKP dönemindeki sermaye yanlısı, işçi düşmanı politikalardan örnekler veren Özdemir, “Krizden çıkışta her sınıfın farklı yöntemleri vardır. İşçi sınıfı da kendi taleplerini netleştirmeli. İşten atılmaların yasaklanması, ücretlerdeki erimenin karşılanması için zam taleplerini ısrarlı bir şekilde savunmalı. Bunun içinde fabrikalarda birliklerini oluşturup mücadele etmekten başka da yol kalmadı. Geri çekilmek köleliği getirirken, mücadeleyi büyütmek daha iyi bir yaşamın oluşmasını sağlar” diye konuştu.

 

FABRİKALARDA İŞTEN ATMALAR SÜRÜYOR

Çerkezköy OSB’de ağırlıklı olarak B/S/H, Arçelik ve Hema gibi metal fabrikaları ile birlikte bunların yan sanayileri, tekstil, ilaç ve kimya fabrikaları üretim yapıyor. Büyük metal fabrikalarındaki durgunluğun bütün OSB’yi etkileyeceğini belirten işçiler, 24 Haziran seçimleri öncesinden itibaren şimdiye kadar 1000 işçinin çıkarıldığı B/S/H’de, bu sayının eylül sonuna doğru katlanacağını söylüyor. Hema’dan 500, Kale Kilit’ten 600 işçinin çıkarıldığını söyleyen işçiler bu durumun kısa sürede bütün OSB’ye yayılacağını ifade ediyor. Bony, Beks, Altın İplik gibi çorap fabrikalarında yüzlerce işçi izne çıkarıldı, bazılarında ise işçilerin ücretleri geciktiriliyor.

ÖNCEKİ HABER

Çavuşoğlu ile Pompeo telefonda görüştü: Gündem İdlib

SONRAKİ HABER

Krizin bedelini ödemek istemiyorsak aklımızı başımıza almalıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...