18 Eylül 2018 23:18

HDP'den tepki: Kayyım uygulamasını devam ettirme arayışı içindeler

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Abdulkadir Selvi'nin açıklamalarına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Yerel seçimler için Abdulkadir Selvi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın HDP’nin adaylarına müdahale edilecek yönündeki sözlerine dair konuşan HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, “Kayyım uygulamasını devam ettirme arayışı içindeler” dedi.

Abdulkadir Selvi, “İttifak formülü Bahçeli’de” başlığıyla yayımlanan yazısında “Kandil önlemi geliyor” ara başlığı kullanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terör örgütüyle birlikte aday olmaya yeltenenler kusura bakmasınlar, bizden demokratik bir yaklaşım bekleyemezler” açıklamasına yer verdi. Bahçeli’nin de “Kayyumla yönetilen belediyelerin milletimizin iradesi doğrultusunda, yeni sistemin yapısına uygun olacak şekilde tezahürü, teşkili ve tahkimi sağlanmalı” dediğini hatırlatan Selvi, şöyle devam etti: “Bu ne anlama geliyor? Soruşturdum. HDP’nin adaylarının Kandil tarafından belirlenmesine izin verilmeyecek. Eğer Kandil belirlerse önlem alınacak. Ancak HDP kendi iradesiyle aday çıkarırsa onunla siyaseten mücadele edilecek.” Söz konusu duruma dair HDP Parti Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Saruhan Oluç, Evrensel’e değerlendirme yaptı.

‘SEÇİMLERE ŞAİBE DÜŞÜRMEK DEMEKTİR’

Oluç, Erdoğan ve Selvi’nin kullandığı ifadelerin  HDP’nin seçime adil ve eşit koşullarda girmesini engelleme ve algı yaratma maksatlı olduğunu belirterek, “ Bir Cumhurbaşkanı sıfatıyla davranan bir kişinin, bir siyasi partinin adayları hakkında bu şekilde konuşması demek bu siyasi partinin adaylarının veto edilmesi için zemin hazırlaması demektir. Yani doğrudan doğruya yerel seçimlerin sonuçlarını etkileyecek bir adım atmak demektir. Seçimlere şaibe düşürmek demektir. Yerel seçimlerin adil ve eşit biçimde yapılmayacağı demektir. Bir Cumhurbaşkanının aynı zamanda bir partinin başkanı olan bir Cumhurbaşkanının başka bir partinin adaylarını bu şekilde tanımlaması ve nitelemesinin anlamı esas olarak budur. HDP bütün bu seçimlerde kendi adaylarını kendi kurumları vasıtasıyla belirlemiştir. Halkla birlikte yaptığı tartışmalarla, istişare toplantılarıyla, mülakatlarla belirlemiştir. HDP’nin bileşenleriyle çeşitli ittifaklarıyla, kurumlarıyla birlikte belirlemiştir. Dolayısıyla HDP bu şekilde adaylarını belirleme tutumunu sürdürecektir. Yoksa HDP’nin adaylarının şurada, burada farklı yerlerde ve odaklarda belirlendiği iddiası tamamen maksatlı çıkartılan bir iddiadır” dedi.

'ALGI YARATMAK İSTİYORLAR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aynı konuşmasında kayyımlara güzelleme yaparak halkın iradesinin gasbedilmesine meşru zemin oluşturmak maksadıyla algı yaratmak istediğini ifade eden Oluç,  “Kayyım o ya da bu hizmeti yapıyor, halk kayyımdan yana olacak diye düşünüyorlar ama kayyım atanması zaten başlı başına halkın iradesinin çiğnenmesi ve gasbedilmesi anlamına geliyor. Halkın oylarının yok sayılması anlamına geliyor. Halk bu yüzden tepki veriyor ve göstermeye devam edecektir. Siz seçim yapacaksınız, halk iradesini seçecek, sonra İçişleri Bakanı o seçilmişleri görevinden alacak yerine kayyımlar atayacak. Bu kabul edilir bir şey değil, bunun kabul edilmediğini 24 Haziran’da, kayyım atanan yerlerde AKP görmüş oldu. Şimdi nasıl yaparız da bu kayyım uygulamalarını devam ettirebiliriz. Bunun arayışı içindeler.  Bunu bir kez daha yerel seçimlerde görecekler. HDP’ye yönelik toplumda bir algı operasyonu sürmektedir. Biz bunun karşısında demokratik mücadelemizi, toplumda varolan rejimden, tek adam yönetiminden memnun olmayan buna itiraz eden herkesle birlikte hareket ederek yerel seçimleri birlikte gerçekleştirmedeki kararlılığımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Dicle Nehri’nde son 4 ay içerisinde 9 kişi boğuldu

SONRAKİ HABER

Gebzeli emekçiler 'İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği' eğitiminde buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...