19 Eylül 2018 00:18

Standard Profil işçileri: Sendika seçmek bizim hakkımız

İşçiler sendika değiştirdiği için işten atmaların yaşandığı Standard Profil'de baskı artıyor, koşullar kötüleşiyor.

Fotoğraf: Google Maps

Paylaş

Eylem DEMİRHAN
Manisa

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Standard Profil fabrikasında, işçiler sendika değiştirdiği için başlayan işten atmalar devam ediyor. Fabrikadaki baskıların günden güne arttığını, yaşamlarının ise zorlaştığını belirten işçiler, “Sendika seçmek bizim hakkımız” diyor.

Fabrikada çalıştığı bölüm dolayısıyla ellerinde yaralar çıktığını belirten Hüseyin Aktepe, “Devlet hastanesine gittiğimde bunun işyeri kazası olduğunu söylediler. Çok fazla rapor aldığımı, işleri aksattığımı söyleyerek işten çıkışımı verdiler. Daha önce Kimpet-İş’teyken herhangi bir şeyle karşılaşmadım ama Lastik-İş Sendikasına geçtikten 1 hafta sonra işten çıkarıldım. Ben Anayasa’nın bana verdiği sendikal hakkımı kullandığım için mağdur oldum” dedi.

‘KOŞULLAR GİTTİKÇE AĞIRLAŞIYOR’

Nisan ayında işten atılan Muharrem Yaman ise “Kimpet-İş gelecek bütün haklarımızı alacağız dediler, üye olduk fakat asgari ücret zamları tartışılırken çok düşük bir zam aldık ve sonra Lastik-İş’e geçtim” dedi. Daha sonra çalışmak istemediği bir makinede çalışmaya zorlandığını, işyerindeki baskılardan dolayı rahatsızlık geçirdiğini ifade eden Yaman, “Bir mesajla işten çıkarıldım. Fabrikada çalışmaya devam eden arkadaşlarım, ‘Öyle bir duruma geldik ki tuvalete bile gidemiyoruz. Koşullar gittikçe ağırlaşıyor’ diyorlar” diye konuştu.

‘İŞÇİLER İSTEDİĞİ SENDİKADA ÖRGÜTLENEBİLMELİ’

“Devlet sendikanın bir hak olduğunu söylüyor” diyen Yaman şöyle devam etti: “Ama sendikanın fabrikaya girmesi için çoğunluğu alması gerekiyor. Bunun düşürülmesi gerek, insanlar istediği sendikada örgütlenebilmeli” dedi.

Ayrıca Whirpool İndesit fabrikasında Necmi Çoban’ın geçen hafta pres makinesine sıkışarak iş cinayetinde hayatını kaybettiğini hatırlatan Yaman, “İş güvenliği eğitimleri göstermelik, alınan önlemler yetersiz” diye konuştu.

‘VEKİLLER LÜKS İÇİNDE YAŞIYOR’

İşçiler bir taraftan da TL’nin değer kaybetmesiyle ücretlerinin eridiğini anlattı. Ergün Akgün, “Krizin faturasını işçilere kesiyorlar. Milletvekilli sayısı 600’e çıkarıldı. Onlar yüksek maaşlarla lüks içinde yaşıyorlar. Çocukları özel arabalarla okullara gidiyor. Onlar Mecliste ucuza yemek yiyor, biz et alamıyoruz. Çocuklarım var, okul masraflarını karşılamak çok zor eşim çalışmasa geçinemeyeceğiz” dedi.

Kötü çalışma koşullarına isyan eden 3. havalimanı işçilerini de grevlerini de desteklediğini belirten Akgün, “Mücadele edip sonuna kadar haklarını arasınlar, devletin işçilerin arkasında durması gerek. İşçilerin önüne çıkan bütün bu engellere karşı birlik olmak, çözüm üretmek gerek. Biz de sendikalaşmak istiyoruz çünkü ezilen de ezen de olmak istemiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Adana’yı film festivali heyecanı sardı

SONRAKİ HABER

İtalya mültecilere karşı kararname hazırlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...