Erdoğan ve Putin'den ortak açıklama: İdlib'de silahsız bölge kurulacak

Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin görüşme sonrası açıklama yaptı. Buna göre, İdlib'te 15-20 km'lik silahsız bölge kurulacak.

17 Eylül 2018 12:32
Son Güncellenme Tarihi: 17 Eylül 2018 18:34
Paylaş

Suriye ordusu cihatçıların da aralarında bulunduğu silahlı grupların ellerindeki son büyük şehir olan İdlib'e yönelik operasyona hazırlanırken Rusya Devlet Başkanı ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ılımlı muhaliflerin radikal gruplardan ayrılması ve sivillerin durumu gibi konuları görüşmek için Soçi'de bir araya geldi. Son olarak 7 Eylül'de üçlü Tahran zirvesinde görüşen iki lider, 10 gün içinde ikinci kez bir araya gelmiş oldu. 14:51'de başlayan görüşme 16:41'de sona erdi ve 110 dakika sürdü.

PUTİN: ÖNEMLİ MUTABAKATLARA ULAŞTIK

Ortak açıklamada ise ilk konuşmayı yapan Rusya Devlet Başkanı Putin, görüşmeyi yapıcı ve kapsayıcı olarak değerlendirdi. İkili ilişkilerinde ele alındığını aktaran Putin, “Bu sene 7 ay içerisinde ticaret hacmimiz yüzde 34 artmıştır ve 15 milyar dolara ulaşmıştır. İkili ticarette milli para birimleri kullanmamız lazım. Önümüzdeki sene Türkiye ve Rusya turizm yılı hazırlıklarını değerlendirdik” dedi.

Suriye’deki gelişmelerin geniş bir şeklide görüşüldüğünü belirten Putin “Çok önemli mutabakatlara ulaştık. Rusya olarak endişelerimiz, İdlib’teki savaşçıların Halep’e ve Rus üslerine saldırma tehlikesi var. 15 Ekim tarihinde silahsızlanma bölgesi, Nusra’daki savaşçılar bu bölgeden çekilecekler. O bölgeden, Sayın Erdoğan’ın teklifiyle ağır silahların çekilmesi kararını aldık. Bütün muhalif gruplar 15-20 kilometre çekilecekler. Kontrolü, Rus ve Türk askerler ortak yapılacak” diye konuştu.

ERDOĞAN: SİLAHTAN ARINDIRILMIŞ BÖLGE OLUŞTURULACAK

Tahran’daki zirvede alınan kararları değerlendirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak hassasiyetlerimizi açıkça ifade etmiştik. Bugün de vardığımız mutabakatı sahada nasıl hayata geçirebileceğimizi müzakere etme imkanını bulduk. İdlib’de karşılıklı endişelerimizi hedef alan çıkış yolu bulunmasında çok önemli mesafe kat ettik. Muhalifler ve rejim kontrolü arasındaki alanlar arasında silahlardan arındırılmış bölge oluşturulmasını kararlaştırdık” dedi. (AA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Finlandiya'da işçilerden iş güvencesi için eylem

SONRAKİ HABER

Ders zili sorunlarla çaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...