Munzur Özgür Aksın Meclisi: Yangını söndürün

Dersim’de süren ve uzun süredir müdahale edilmeyen orman yangınına ilişkin Munzur Özgür Aksın Meclisi bileşenleri basın açıklaması yaptı.

21 Ağustos 2018 07:00
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ağustos 2018 07:28
Paylaş

Munzur Özgür Aksın Meclisi, basın açıklaması yaparak Dersim’de uzun süredir devam eden ve yetkililerin müdahale etmediği orman yangınının söndürülmesi için çağrıda bulundu. CHP, HDP, EMEP il örgütlerinin yöneticileri, HDP PM üyesi Cevdet Konak, DEDEF Başkanı, Ekoloji Meclisi temsilcileri, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türker, Munzur Çevre Derneği, İl Meclis Üyesi Derman Tarancı, sanatçı Ferhat Tunç ve çevre gönüllülerinden oluşan heyet yangının başladığı Bali Deresinde açıklama yaptı. Yangının söndürülmesine dönük çağrıda bulunan heyet yangın bölgesinde ve dumandan etkilenen Eğriyamaç köyünde köylülerle bir araya geldi.

'YANGINI SÖNDÜRMEMEK SUÇTUR'

Açıklamayı yapan sanatçı Ferhat Tunç, “Dersim Türkiye'nin bir iliyse burada da yanan orman mutlaka söndürülmeli. Yangın hangi nedenle çıkmış olursa olsun, bu anayasal bir zorunluluktur. Eğer yangın varsa söndürmemek suçtur. Ama günlerdir süren yangınların söndürülmesi için devlet hiçbir adım atmadığı gibi müdahale etmek isteyen insanlar engellenmiştir. Sabahtan beri el yordamıyla, tırmıklarla yaptığımız çalışma ne kadar etkili olabilir ki?” diye sordu.

'ZULMÜ DEVAM ETTİRMEYİN'

Yetkililere çağrıda bulunan Tunç, “Artık orman yakmaya son verin. Hiçbir gerekçe ormanlarımızın yakılmasını haklı kılmaz. Bu kent büyük bir zulüm yaşadı. 90’lı yıllara kadar burada köyler vardı, insanlar yaşıyordu görüyorsunuz kimse kalmamış. Bu zulmü devam ettirmeyin” dedi.

'İKTİDARLAR DEĞİŞSE DE ZİHNİYET DEĞİŞMİYOR'

Ardından konuşan Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Genel Başkanı Ali Haydar Ben, “90'larda köyleri yakıp boşalttılar şimdi ise ormanlarımız yanıyor. Maalesef iktidarlar değişse de zihniyet değişmiyor. Dersim dostlarının, çevrecilerin, doğa dostlarının yönünü Dersim’e çevirmesi gerekiyor. Herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz, devletin bir an önce orman yangınlarını sonlandırması gerekiyor. Doğayla barışık olmayan insanla da barışık olmaz” diye konuştu. Konuşmaların ardından heyet ve yangın söndürme gönüllüleri yanan bölgeden ayrıldı.

YANGIN KÖYE YAKLAŞTI, KÖYLÜLER ENDİŞELİ

Üç gün önce başlayan yangın Eğriyamaç köyünde Hasan Zeytin’in 600 arısı dumandan etkilenerek ölmüştü. Yangın Eğriyamaç Köyü’nde büyüyerek devam ediyor. Köylüler endişeli ve destek bekliyorlar. Öte yandan yangına müdahale eden yurttaşların duman içinde kaldığı öğrenildi. Evrensel’e konuşan Eğriyamaç köylüleri yangının söndürülmesi için herkesin gerekli duyarlılığı göstermesi gerektiğini kaydettiler.

Eğriyamaç Köyü Muhtarı İmam Yılmaz, “Yangın akşam saatlerinde operasyondan sonra başladı. Yangının söndürülmesi için Ormaniye İşletme Müdürlüğünü aradık, Jandarma’dan haber beklediklerini izin verilmediğini söylediler. Orman İşletme’den araç geldi fakat Geyiksuyu’ndan ileriye bırakılmadı. Yangının olduğu alan büyük bir alan buraya kadar bile gelebilir. Yetkililere sesleniyoruz. Ormanlarımız yakılmasın yazık, günah orada insanlar yaşıyor, bir sürü canlı var hepsi tahrip oluyor. Herkes elinden geleni yapsın destek bekliyoruz” dedi.

‘ZARARIMIZ ÇOK BÜYÜK’

Yangın sonucu oluşan dumanla 600 arısını kaybeden Hasan Zeytin, yangının köylerinin bir kaç km yakınlarında olduğunu belirterek, “İlk gün kardeşim dumandan zehirlendi, hastaneye kaldırdık. Kardeşim dışında aşağı mezrada bir kadın  daha dumandan zehirlendi.  Geçimimizi sağlamak için sebze ektik, arıcılık yapmaya çalışıyoruz ama arılarımızın hepsi telef oldu.  Zararımız çok büyük. Tüm mercilere çağrımız maruz kaldığımız bu mağduriyetin giderilmesi. Bu kadar baskı olmaz, kendi köyümüzde bunu yaşamak istemiyoruz artık” dedi. Gülizar Zeytin ise “ne söylesem çare değil” diyerek herkesin buraya gelerek sahip çıkması gerektiğini dile getirdi.

‘YANGIN SADECE BİZİM MÜDAHALEMİZLE SÖNDÜRÜLMEZ’

Hozat ve Çemişgezek bölgesindeki yangını söndürmek için çalışanlar arasında yer alan  doğa gönüllüsü İsmail Ateş, 12 kişiyle Bali deresindeki yangına müdahale için geldiklerini anlatarak, “Yaptığımız şey yangının köylere gelmesini engellemeye çalışmak oldu. Yangın sadece bizim müdahalemizle söndürülmez. Bu yangınlar durmaz geçen yıl  sadece 21 yangını söndürmek için katıldım. Dünyanın hiçbir ülkesi bu güzelim ormanların yakılmasına izin vermez. Devlet tarafından yangın söndürülmüyor. Arkadaşlarımdan ricam milyonlarca yanan bu canlıları kurtaralım. Herkes duyarlı olmalı doğasına sahip çıkmalı” dedi. (Dersim/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Samir Amin: A socialist devoid of a proletariat

SONRAKİ HABER

Pierce, bıçaklandıktan sonra yaşadığı psikolojik sorunları anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...