2M Kablo’da sendikalaşan işçiler işten atıldı

2M Kablo’da çalışan 25 işçi Türk Metal Sendikası’na üye oldukları için işten atıldı.

20 Ağustos 2018 09:43
Paylaş

İstanbul Silivri’de bulunan 2M Kablo’da 25 işçi sendikalaştıkları için işten atıldı. Türk Metal Sendikasının örgütlenme çalışması yürüttüğü fabrikada yaklaşık 150 işçi çalışıyor.

Ağır çalışma koşulları, kötü yemekler, baskılar karşısında örgütlenmeye karar verdiklerini anlatan bir işçi “Belli bir süre mülteci kampında kaldım. Oradaki şartlar inanın bana 2M Kablo’dan daha iyiydi. Yani burada köle gibi kullanılıyoruz. Üretim müdürünün kullandığı şu kelime vardı: ‘Fabrika sahibi Mehmet Dereli sizin paranızı ödüyor. Siz burada kiralıksınız. Sizi istediği gibi kullanabilir.’ İnsanların onuruna aykırı bu. Böyle bir şey olamaz. İşyerinde Türkiye Cumhuriyeti kanunları değil üretim müdürünün, insan kaynakları müdürünün kanunları geçiyor. 3 buçuk yıldır burada çalışıyorum. Daha kendi isteğimle izne çıkamadım” diye konuştu.

Yemeklerinde kötü olduğunu söyleyen başka bir işçi de şöyle konuştu: “Bizim bunu defalarca dile getirmemize rağmen hiç kimse bununla ilgilenmedi. Özellikle gece vardiyasında çalışan arkadaşların mide rahatsızlığı yaşadı.” Fabrika içerisinde baskının da artığına dikkat çeken bir diğer işçi ise “En son cep telefonunun üretim alanına sokulması yasaklandı. Soyunma odasında dolap yaptılar telefonların koyulması için. Üretim alanına telefonunu sokanlar hakkında ise tutanak tuttular. Bu da son nokta oldu” diye konuştu.

İŞÇİLERDEN E-DEVLET ŞİFRELERİ İSTENİYOR

Üretim ve bakım müdürünün sendikaya üye olan işçiler üzerinde çok büyük baskılar uyguladığını belirten bir başka işçi ise şunları söyledi: “İçeride çalışan arkadaşlara şu anda da çok büyük baskılar var. E-devlet şifrelerini istiyorlar. Bu civarda hiçbir işe kesinlikle giremezsiniz diyorlar. Bizim de çocuklarımız var. Madem küçültmeye gidiyoruz gerekçesiyle çıkarıldık neden başka yerlere hakkımızda kötü referanslar veriliyor.”

Bakım müdürünün sendikaya üye olduğu için kendisini odasında çağırdığını söyleyen bir başka işçi ise şöyle devam etti: “‘Hemen şimdi benim bilgisayarımdan e-devletini açıp sendika üyeliğinden çıkıyorsun’ dedi. Ben de ‘Çıkmazsam ne olacak’ dedim. ‘Çıkmazsan birlikte çalışma imkanımız yok. Sendikada kalanları çıkarıyoruz’ dedi.”

Türk Metal Çorlu Şubesi tarafından yapılan açıklamada ise yetki belgesinin alındığı belirtilirken şu ifadelere yer verildi: “2M Kablo’da işveren düşmanca tavrını sürdürüyor. Arkadaşlarımız sendikalı oldukları için işten çıkarıldı, içerdeki kardeşlerimiz baskı ve tehditle istifaya zorlanıyor. Bu basit ve düşmanca tavırlarıyla sonucu geciktireceklerini, irademizi kıracaklarını sanıyorlar. Kendilerine saltanat kurup, emekçilere kölelik düzeni reva gören patronlara sesleniyoruz: Hayal görüyorsunuz!” (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kürt sanatçı Serhat Ertuna: Alternatif üretimlere pek değer verilmiyor

SONRAKİ HABER

Lazio'nun ultraları yine saçmaladı: Kadınlar Curva Nord'a gelmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...