ABD Büyükelçiliğine silahlı saldırıda 2 kişi gözaltına alındı

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğine silahlı saldırı düzenlendi. Kurşun güvenlik kulübesinin camına geldi. Olayla ilgili 2 kişi gözaltına alındı.

20 Ağustos 2018 05:40
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ağustos 2018 07:58
Paylaş

Ankara'da ABD Büyükelçiliği binasına kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce tabancayla ateş açıldı. Kurşunlardan biri, güvenlik kulübesinin camına isabet etti. Ankara Valiliği 2 kişinin olayda kullanılan tabanca ile gözaltına alındığını açıkladı.  Gözaltına alınanlar ilk ifadelerinde saldırıyı birlikte yaptıklarını kabul etti.

SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Atatürk Bulvarı üzerinde, saat 05.00 sıralarında seyir halindeki bir araçtan, ABD Büyükelçilik binasına ateş açıldı. Kurşunlardan biri güvenlik kulübesinin camına isabet ederken, araç hızla bölgeden uzaklaştı. Olayın ardından bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Polis, aracın plakasını belirleyip, şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı.

2 KİŞİ GÖZALTINDA

Ankara Valiliği tarafından, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği binasına silahla ateş edilmesi olayı ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, "saldırıyı geçekleştirdikleri değerlendirilen Ahmet Çelikten ve Osman Gündaş'ın, olayda kullanılan 9 milimetre çapında tabanca ve 06 BDP 502 plakalı araç ile yakalandıkları" bildirildi.

"Ahmet Çelikten ve Osman Gündaş'ın alınan ilk ifadelerinde saldırıyı birlikte yaptıklarını kabul ettikleri" belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Olayın faillerinden Ankara-Bağlum nüfusuna kayıtlı, 1979 doğumlu Ahmet Çelikten, 'sigortalının yükümlülüklerini yerine getirmeme ve taksirle yaralamadan' suç kaydı olup cezaevi firarisi olarak aranmaktadır. Diğer fail, Ankara-Çubuk nüfusuna kayıtlı, 1980 doğumlu Osman Gündaş'ın ise taksirle yaralama, uyuşturucu, tehdit, oto hırsızlığı, kasten yaralama ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeden suç kaydı bulunmaktadır.

Silahlı saldırı olayı ile ilgili adli soruşturma derinleştirilerek devam etmekte olup, şüphelilerin bağlantıları ve olayın bütün yönleri araştırılmaktadır. Gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir."

SALDIRI ŞÜPHELİLERİNİN SORGUSU SÜRÜYOR

Ankara'da dün ABD Büyükelçiliği'ne silahlı saldırıda bulunan ve aynı gün yakalanan Ahmet Çelikten ile Osman Gündaş'ın emniyetteki işlemleri sürüyor. Ahmet Çelikten ile Osman Gündaş ilk ifadelerinde saldırıyı birlikte yaptıklarını kabul etti. Ayrıca olayda kullanılan silah, başka suçlarda da kullanıp kullanılmadığının belirlenmesi içi kriminal laboratuvara gönderildi. Olayla ilgili soruşturmanın derinleştirilerek devam ettiği, şüphelilerin herhangi bir bağlantılarının olup olmadığı araştırılıyor.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN TEŞEKKÜR AÇIKLAMASI

ABD Büyükelçiliği'nden, 2 kişinin gözaltına alındığının duyurulmasının ardından Türkçe ve İngilizce olarak açıklama yapıldı.
ABD Büyükelçiliği'nin yaptığı açıklamada şöyle denildi:

"Bu sabah büyükelçiliğimize yönelik yapılan saldırı gerçekleştirdikleri iddiasıyla 2 kişinin hızlı ve profesyonel bir şekilde yakalanmasını sağlayan Türk emniyet güçleri ve Türk hükümetine teşekkür ederiz. Bize sağladıkları destek ve korumayı memnuniyetle karşılıyoruz."

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN YAPILAN İLK AÇIKLAMA

ABD Büyükelçiliği Sözcüsü David Gainer saldırıya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:
“Bu sabah erken saatlerde elçiliğimize yönelik bir 'güvenlik hadisesi' yaşanmıştır. Herhangi bir yaralanma yok  ve detayları araştırıyoruz. Türk polisine hızlı destekleri için teşekkür ederiz."

VALİLİKTEN YAPILAN İLK AÇIKLAMA

Ankara Valiliği'nden saldırıya ilişkin yapılan ilk yazılı açıklamada niyamiyeye doğru 6 el ateş açıldığı, 3 adet merminin demir kapı ve camlı bölüme isabet ettiği belirtildi.

Valiliğin açıklaması şöyle:

"20.08.2018 günü saat 05.30 sularında, Atatürk Bulvarı üzerinde seyreden beyaz renkli bir araç içinden, kimliği henüz tespit edilemeyen şahıs veya şahıslar tarafından, ABD Büyükelçiliği nizamiyesine doğru 6 el ateş edilmiştir.

Yapılan ilk incelemeler sonucunda, 3 adet merminin demir kapıya ve camlı bölüme isabet ettiği, herhangi bir can kaybının olmadığı anlaşılmıştır.

Olaya ilişkin çalışmalar devam etmekte olup, gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur." 

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK: AÇIK BİR PROVOKASYONDUR

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, ABD Büyükelçiliği'ne yönelik silahlı saldırıya ilişkin "Açık bir provokasyondur" açıklaması yaptı.

Çelik'in konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Dışişleri Bakanı ile konuştum. Valilik de açıklama yaptı. Bizdeki bilgiler ateş edildiği, 3'ünün isabet ettiği yönünde. Bir can kaybı veya yaralanma yok. Bu, açık bir provokasyondur. Bununla ilgili olarak yoğun çalışma yürütülüyor. O bölge yoğun bir bölge. Burada sabah 05.30 saatleri civarında olay meydana gelmiş. Şundan hiç kimsenin kuşkusu olmaması gerekir; Türkiye'de görev yapan yabancı misyonlar, büyükelçilikler devletimizin güvencesi altındadırlar. Diplomatik faaliyetini yürütenler, milletimizin misafiridirler. Her türlü güvenliklerinin sağlanması konusunda azami hassasiyet gösterilecektir. Türkiye güvenli bir ülkedir."

İBRAHİM KALIN: SALDIRIYI KINIYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Büyükelçiliği'ne yapılan silahlı saldırı için açıklama yaptı. Kalın "ABD Büyükelçiliği'ne yapılan saldırıyı kınıyoruz" dedi.

SÜLEYMAN SOYLU: KİŞİLERE ULAŞMAYA ÇALIŞILIYOR

İşçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Saat 05.30 itibarıyla böyle bir saldırı gerçekleşti. Arkadaşlarımız o saat itibarıyla teknik olarak analizlerini yapıp araç ve aracın içindeki kişilere ulaşmaya çalışıyorlar. Olayın ayrıntılarını, nedenini ancak bu olayı gerçekleştirenlere ulaşınca öğrenmiş olacağız. Olayla ilgili bütün ayrıntıları elde etmeden bir şey söylemek çok yanlış olabilir" dedi. 

ÇAVUŞOĞLU: PROVAKATİF SALDIRIYI KINIYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından "ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne yapılan provokatif saldırıyı kınıyoruz. Olayın en kısa sürede aydınlatılıp faillerinin yargı karşısına çıkarılmasının takipçisiyiz." değerlendirmesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Garo Paylan: Varlık barışı ile kara para aklayacaklar

SONRAKİ HABER

Endonezya'da deprem: 12 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...