19 Ağustos 2018 22:19

İzmirli bariton İtalya’da başrol oynuyor

İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçısı Cengiz Sayın, İtalya’daki 64. Puccini Festivali’nde sahnelenecek Tosca operasında Scarpia rolünü oynayacak.

Fotoğraf: Mozart Akademi

Paylaş

Özlem ERTAN

İtalyan besteci Giacomo Puccini’nin operaları hayatın tüm yüzlerini yansıtan bir aynaya benzer. Onun eserleri kavuşamamanın, aşkın, vahşetin, ölümün, uzun lafın kısası insana dair her ne varsa hepsinin buluştuğu müzik şölenleridir. Puccini operalarını izlerken bir yandan bestecinin aşk ve duygu dolu ezgilerinin etkisine girer, bir yandan da insani acılara, yıkımlara şahit olursunuz.

Madam Butterfly operasında, uğruna her şeyini feda ettiği Amerikalı sevgilisinin ihanetine dayanamayıp canına kıyan Japon Cio Cio San’ın, La Boheme’de veremden ölen yoksul kızın acısına ortak olursunuz. Bestecinin en sevilen operalarından Tosca’da ise hem opera sanatçısı Floria Tosca ile ressam Mario Cavaradossi’nin ölümle biten aşkıyla sarsılırsınız hem de polis şefi Scarpia’nın sınır tanımaz kötülüğüyle… Verismo tabir edilen “operada gerçekçilik” akımının en güzel örneklerinden Tosca, 64. Puccini Festivali’nin programında yer alıyor.  

BESTECİNİN ADINI TAŞIYOR

İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçısı, bariton Cengiz Sayın, 26 Ağustos akşamı, İtalya’nın Arezzo kentinde düzenlenen bu köklü ve önemli festival kapsamında sahnelenecek Tosca operasında Scarpia rolünü oynayacak.

Cengiz Sayın, Türkiyeli opera dinleyicilerinin adını iyi bildiği, başarılı bir sanatçı. 1995’te İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın opera-şan bölümünden mezun oldu ve aynı yıl İzmir Devlet Opera ve Balesi’ne solist olarak girdi. O zamandan beri Türkiye’de ve yurt dışında, aralarında Mozart’ın Figaro’nun Düğünü, Donizetti’nin Lucia di Lammermoor ve Verdi’nin Falstaff adlı eserlerinin de bulunduğu pek çok operada başrol oynadı. Sanatçı, şimdi de opera tarihinin en büyük bestecilerinden Puccini’nin adını taşıyan festivalde yer alarak önemli bir başarıya imza atıyor.

TOPLUMSAL VE SİYASİ YANI DA VAR

Cengiz Sayın’ın oynayacağı Scarpia, opera tarihinin en kötü ve unutulmaz karakterlerinden biri. Scarpia’yı anlamak için öncelikle Tosca’nın konusuna ve önemine değinmek gerek. Fransız yazar Victorien Sardou’nun aynı adlı oyunundan uyarlanan Tosca, siyasi ve toplumsal yanlarıyla da dikkat çeken bir opera. 1800’lü yılların ortalarında, bir yandan Avusturya’nın bir yandan da Napolyon’un baskısı altında ezilen, özgürlüğe hasret İtalya’da geçiyor. Hapisten kaçan siyasi bir mahkûm, krallık karşıtı arkadaşı Mario Cavaradossi’ye sığınır. Ressam Cavaradossi, arkadaşını saklamanın bedelini tutuklanarak öder. Üstelik Cavaradossi’yi hapse atan acımasız polis şefi Scarpia, ressamın sevgilisi, şarkıcı Floria Tosca’dan da hoşlanmaktadır. Scarpia, iki sevgiliyi ayırmak ve Cavaradossi’yi yok etmek için korkunç bir plan hazırlar.

Hemen hemen tüm baritonların repertuarında, Puccini’nin Scarpia rolü için bestelediği meşhur Te Deum aryası bulunur. İtalyan opera tutkunları, 26 Ağustos’ta bu kez de Cengiz Sayın’dan dinleyecekler bu aryayı.

NOTALARIN YARATICISI

Puccini Festivali’ne ev sahipliği yapan Arezzo kentinin müzik tarihinde büyük önemi olduğunu da söylemeden geçmemek gerek. Bugün kullanılan nota sistemini bulan, notalara isimlerini veren rahip ve müzisyen Guido D’arezzo, bu kentte yaşamıştı. Aziz Johanna ilahisinin ilk hecelerinden yola çıkarak notalara do, re, mi, fa, sol, la, si isimlerini veren Guido D’arezzo’nun kenti, Puccini Festivali’yle de müzikseverlerin ilgisini çekiyor.

Pek çoğumuzun Arezzo’ya gidip festivali takip etme şansı yok, ama bu Tosca’yı izleyemeyeceğiz anlamına gelmiyor. Türkiye’deki opera kurumlarının da repertuarında yer alan Tosca’yı seyretmek için video paylaşım sitelerinden birine girmeniz yeter. Eserin tümünü olmasa bile, Puccini’nin Tosca karakteri için bestelediği meşhur soprano aryası Vissi d’Arte’yi, tenor sesi yücelten E lucevan le stelle’yi ve Scarpia’nın aryası Te Deum’u mutlaka dinleyin. Zira Tosca, aşkın ve direnişin opera haliyle tanışmak için biçilmiş kaftan.

 

ÖNCEKİ HABER

Saadet Gıda işçileri, bayramda Esenyurt’tan bile çıkamıyor

SONRAKİ HABER

Kaçan dana vatandaşlara zor anlar yaşattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...