20 Ağustos 2018 00:50

Üniversite adayları, istedikleri bölümü yazamadıkları için mutsuz

Şirinevler'deki tercih stantlarında konuştuğumuz üniversite adayları, istedikleri bölümleri yazamadıkları için hayal kırıklığı yaşadıkları anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Üniversite adaylarının eğitim hayatlarını yakından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihleri bitti. Şirinevler Meydanı’nda açılan tercih stantlarında konuştuğumuz üniversite adayları, istedikleri bölümü tercih edemediklerini belirterek, hayallerindeki bölümleri yazamadıkları için hayal kırıklığı yaşadıklarını anlattı.

‘HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİREMEDİM’

Bakırköy Nüket Ercan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden mezun olan İlayda, YKS'de tercih yapacağı puan türünde 312 puan almış. Tercihlerinde Adalet Bölümü yazmak durumunda kaldığını anlatan İlayda, puanı yeterli olsaydı psikoloji bölümü okumak istediğini söyledi. İstediği puanı alamamasının sebebini ise meslek lisesi mezunu olmasına bağlayan İlayda, “İkinci oturumda sorulan Mat2 bölümü ders olarak bize verilmiyor. Üzerine sınavdan önce örnek olarak verilen sınav sorularının gerçek sınav ile alakası yoktu. Sınavda geçen yıllarda bulunan matematik konuları çıkartılmış ve yerine okullarda eğitimi verilmemiş, daha önce karşılaşmadığımız mantık soruları soruldu” dedi. 

Sınav için yeterli derecede çalışama fırsatı bulamadığını ve teknik lisede okuduğu için 9 ay boyunca staj yapmak durumunda kaldığını ifade eden İlayda  “Adliyede stajyer olarak çalıştığım için ders çalışma fırsatı yaratamadım. İstediğim bölümü özel üniversitelerde tercih etmek istiyordum fakat fiyatlar fazlasıyla yüksek olduğu için tercih edemedim. Hayalimi gerçekleştiremedim. Yeniden hazırlanma gibi bir imkanım da yok. İstediğim bölümde okuyamayacağım için çok üzgünüm” diye konuştu.

‘MESLEK LİSELİLER DEZAVANTAJLI’

Güngören İbn-i Sina Sağlık Meslek Lisesi mezunu olan bir diğer öğrenci ise Yağmur. Yağmur, YKS sınavında tercih yapmak istediği puan türünden 298 puan almış. “Hayallerimde Beslenme ve Diyetisyenlik bölümünü vardı” diyen Yağmur, “Ancak puanım yeterli değil. Puanımın yeterli olmamasının sebebi okulumun eğitim düzeyinin, yönetim şeklinin iyi düzeyde olmaması. Meslek lisesi olduğu için son sene Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde staj gördüm ve YKS’ye çalışmak için hiçbir fırsatım yoktu. Okul giriş ve çıkış saatlerimiz çok geç olduğu için herhangi bir dershaneye yazılamadım ve eksiklerimi tamamlayamadım” dedi.

Okulllarının yeni bir okul olduğunu ve ilk öğrencileri kendileri olduğu için her türlü eksiği çektiklerini ve çok kalitesiz bir eğitim aldıklarını belirten İlayda “Temel Yeterlilik Testi (TYT)  sınavında kendi çalışmamla yapabildiğim sorular çıktı. Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) yönelik bir eğitim almadığımız için soruları yapamadım ve lisans eğitimi veren bölümleri tercihime yazamadım. Bu sebeple istemediğim bir bölüm okumamak için bu sene tercih yapmadım” dedi.

Bir seneyi daha hayatından silerek dershaneye yazılıp yeniden sınava hazırlanacağını belirten Yağmur “Görmediğimiz konulardan sınavda sorumlu olmamız benim gibi binlerce meslek lisesi mezun öğrencilerinin dezavantajıdır. Meslek liselerinin amacı öğrencilerin erken yaşta meslek sahibi olması veya üniversitiye geçerken ortaöğretimde gördüğü alana kolay geçmesini sağlamaktır. Anadolu, fen ve sosyal bilimler lisesindeki öğrencilerin eğitimi ile bir tutulup bu kadar meslek lisesi öğrencisinin mağdur bırakılması doğru değil” diyerek yaşadığı mağduriyeti aktardı.

‘DERSHANEYE GİDEMEDİM’

Avcılar Anadolu Lisesi’nden mezun olan Can ise YKS sınavına girerken çok heyecanlandığını ve sınavın istediği gibi geçmediğini belirterek “Sınavdan 315 puan aldım. Bütün bir sene eve kapanıp çalıştım, ailemin maddi koşulları yeterli olmadığından dershaneye gidemedim. Kendi kendime çalışıp bir şeyler yapmaya çalıştım fakat istediğim bölüm olmuyor. Diş hekimliği istiyordum ama bu puanla olmaz. Dershaneye gidemeyen biri olarak okulda da eğitim görmediğim için çalışırken çok zorlandım. Geçmiş sınavlara baktım, fakat sınavda çok farklı sorularla karşılaştım. Sürekli sorulan soruların aksine hiçbir yerde görmediğimiz mantık soruları vardı. Sorularla daha önce karşılaşmadığımız için çözemedim. İstemediğim bölümleri tercih yapıp yazmak zorunda kaldım. Çünkü biran evvel okulu bitirip aileme destek olmak zorundayım. Maddi koşullarımız iyi olsaydı dershaneye giderdim” diye konuştu.

41 BİN ÖĞRENCİ SIFIR ÇEKMİŞTİ

Üniversiteye girişte yeni sınavın sonuçları da hem öğrenciler hem de velileri için  hüsran yaratmıştı. Sayısalda öğrencilerin yüzde 65’i, sözel bölümde ise öğrencilerinn yüzde 25’i baraj altında kaldı. 41 bin öğrenci ise sıfır çekti.

ÖNCEKİ HABER

Kapıkule'de 18 kilometre TIR kuyruğu

SONRAKİ HABER

Konser yasaklanınca yaşam alanı savunucuları piknikte buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...