17 Ağustos 2018 18:53

‘Teminat hep sermayeye; kimse fakirin sorunlarına bakmıyor’

Bakan Berat Albayrak'ın yabancı sermayeye verdiği teminatı değerlendiren Diyarbakırlılar 'Kimse fakirin sorunlarına bakmıyor' diyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımları sonucunda döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların ekonomiye yönelik olumsuz etkileri sürüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, önceki gün yaklaşık 6 bin yabancı yatırımcıyla telekonferans ile yaptığı toplantıda bir dizi teminatlarda bulundu. Albayrak, ayrıca patronları rahatlatmak için tedbir paketi de açıkladı. Sermayenin yatırımları güvenceye alınırken, kötüye giden ekonomide halkın halinin nasıl olacağıyla ilgili soru işaretleri ise giderilmiş değil. Gerçekleşen toplantıya ilişkin Diyarbakırlılar Evrensel’e konuştu. Yüksek Kahvelerde konuştuğumuz yurttaşlar, “Kimse fakirin sorunlarına bakmıyor” dedi.

‘HERŞEYİ SATTILAR ŞİMDİ YABANCI SERMAYE DİYORLAR’

Konuştuğumuz 43 yaşındaki Mehmet Ulaç, ekonomik sorunun yönetememekten kaynaklandığını söyledi. Ülkenin yabancı sermayeye ile kurtulacağına inanmadığını ifade eden Ulaç, yaşanan sorunla ilgili şunları söyledi: “Sorun yatırım meselesi değil, bu ekonomiden anlamama meselesidir. Her şey dışarıdan geliyor. Halk yoksul, iş yok, güç yok. Hani bir tane fabrika var mı Bölge’de? Her yeri sattılar, özelleştirdiler. Şimdi yabancı yatırımcı diyorlar. Nerede kaldı yerli, milli? Yerli, milli deyip yabancıyla iş pişiriyorlar.”

‘YATIRIMCI KEYF EDECEK, İNSANLAR AÇ KALACAK’

66 yaşındaki Hacı Ali Düşmez de yabancı sermayeden umutlu değil. Yaşanan durumunun sadece zenginlere yarayacağını, halkın yoksul kesiminin yine yoksul olarak hayatına devam edeceğini dile getirdi. Düşmez, “Yabancı yatırımcı keyif edecek, memlekette insanlar yine aç kalacak. Kimse fakirin sorunlarına bakmıyor” diye konuştu.

‘OLAN YİNE FAKİRE OLACAK’

Mustafa adındaki yurttaş ise yabancı yatırımcılarla ülkenin dışa bağımlığının artırılacağını ifade etti. Bunun dışında ise ayrıcalıklar tanınacağını belirten Mustafa, “Yabancı yatırımcı vergiden muaf olacak, ucuz iş gücü temin edilecek. Bu ucuz iş gücü kimdir? Fakir fukara. Bunların vergisi de fakir fukaranın omzuna bindirilecek. Olan hep yoksula fukaraya oluyor. Anlaşılan yine böyle olacak. Yine görüyoruz ki yerli milli açıklamalarında samimi değiller, yoksa yabancılarla ne işleri var?​” diye sordu.

‘ABD GİBİ YAPMAYACAĞI NE MALUM’

İsmini vermek istemeyen bir yurttaş ise “ABD’ye tavır koydular, bu defa başka bir yabancıya yine elimizi mahkum ettiler. Ne değişecek şimdi? Neresi yerli, neresi milli? Yarın bunların da ABD gibi yapmayacağı ne malum? Kendi ülkesinde üretim olsa yabancı yatırımcıya çağrı yapmasına gerek yoktu. Bu durumda benim ekonominin düzeleceğine dair beklentim yok” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘TBMM işe bağlı intiharları araştırsın’

SONRAKİ HABER

Ara Güler Müzesi açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...