17 Ağustos 2018 18:23

Tüm Köy Sen: Şirketlere hizmet eden uygulamalara son verin

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi, fındık alım fiyatlarına ilişkin hükümete 'Şirketlere hizmet eden uygulamalara son verin' çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi, hükümet tarafından fındık alım fiyatlarının hâlâ açıklanmadığını, bu durumun sektörde tekel halinde olan Ferroro’ya yaradığını belirtti. Açıklamada, Hükümete “Şirketlere hizmet eden uygulamalara son verin” çağrısı yapıldı.

Hükümet yetkililerinin her yıl ‘Üreticiyi mağdur etmeyeceğiz’ dediğini belirten Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra, “Ama biz fındık üreticileri hep mağdur oluyoruz. Türkiye tarımını emperyalist devletlere, uluslararası tarım ve gıda tekellerinin pazarı hale getirdiler. Şimdi de fındığı Ferrero’ya teslim ettiler” dedi.

“Ne kadar fındık üretilirse üretilsin TMO fındık alacak diyen AKP Ordu milletvekili nerede?​” diye soran Sağra şöyle devam etti: “Haftalardır bahçelerde fındık toplanıyor. Aracısı, tüccarı 8-10 liraya fındık alıyor. Tarım Bakanlığı ve Hükümet yetkilileri hâlâ ne fiyat açıkladılar ne de TMO’yu fındık alımına başlattılar. Bu sessizlik Ferroro’nun işine yaradı ve Ferroro 11.25 TL’den fındık alacağını açıkladı. Hükümet TMO’ya 2 yıl üst üste 10 liradan fındık aldırdı. Şimdi de TMO eylülün ilk haftasında fındık alımına başlayacak deniyor. Biriken borç, evin ihtiyacı vs varken eylülü bekleyin demek fındığınızı yok pahasına Ferroro’ya verin demektir.”

Bağımlı ekonomi politikaları nedeniyle uluslararası şirketlerin isteği doğrultusunda yasalar çıkarıldığını ifade eden Sağra, “Şirketlerin, patronların çıkarlarına hizmet eden uygulamalara hayır diyoruz. Hükümet bir an önce fındık fiyatını emeğimizi karşılayacak şekilde açıklamalı ve TMO’ya kotasız, randevusuz fındık alımına başlatmalıdır” dedi.

Sağra tüm üreticileri de Tüm Köy Sen’de örgütlenmeye çağırdı. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gıda-İş'ten TARİŞ'e çağrı: İşçinin talebini kabul edin, süreç başlasın

SONRAKİ HABER

Türkiye’nin AB’ye yakınlaşması konjonktürel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...