17 Ağustos 2018 16:59

Norveç’te hükümet, haftalık çalışma saatini artırmakla tehdit ediyor

Patronların vergilerini düşüren Norveç Başbakanı Erna Solberg işçileri ise 37.5 saat olan haftalık çalışma süresini 43 saate çıkarmakla tehdit etti.

Fotoğraf: Hildenbrand /MSC (CC BY 3.0 DE)

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Patronların vergilerini düşüren Norveç Başbakanı Erna Solberg, işçileri haftalık çalışma süresini artırmakla tehdit etti. Solberg yaptığı açıklamada, “Daha fazla insan iş bulmak zorunda. Eğer durum böyle giderse, refahtan kesintiler yapmamak için haftalık çalışma süresi 43 saate çıkabilir” dedi.

Sağ koalisyon hükümetinin Sağ Parti’den (H) başbakanı olan Erna Solberg, açıklamasında, yaşlı ve emeklilerin sayısında keskin bir artış olduğunu, petrol ve gaz endüstrisinin sağladığı katkıların düşük olduğunu ve petrol fonundaki zayıf büyümenin refah toplumunu test ettiğini söyledi. “İş hayatında ekonomiye katkıyı yükseltmezsek bu durum refahta ve kamu hizmetlerinde kesti neden olur” dedi.

SENDİKALARDAN TEPKİ

Başbakanın açıklamasına sendikalar ve siyasi partilerden tepki sert oldu. Norveç Sendikalar Konfederasyonu LO’nun Genel Başkanı Hans Christian Gabrielsen, Başbakanın açıklamasına karşı çıkarak  “İlk olarak büyük vergi indirimleriyle zenginlere hediye veriyorlar. Sıradan insanlara ise daha fazla çalışmalarını ve refahtan daha az yararlanmalarını söylüyorlar. O kadar kabaydı ki, neredeyse doğru olduğuna inanamayacaktım” dedi.

LO Başkanı, “İstihdamın artırılması gerektiğine tamamen katılıyoruz, ancak bu haftada 37.5 saat çalışanların haftada 43 saat çalışmalarıyla gerçekleşemez. Yarım gün çalışanların tam gün olarak çalışmalarını ve işgücü piyasasının dışında kalan kişilerin işgücü piyasasına  dahil etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Fagforbund Sendikası Başkanı Mette Nord da, başbakana şiddetle karşı çıktı ve “Solberg işini yapmıyor. Zenginler için yaptığı 25 milyar kron vergi indiriminden sonra çalışanları daha uzun çalışma saatleriyle tehdit ediyor” dedi.

KORKUTMA POLİTİKASI

Sosyalist Sol Parti (SV) Başkanı Audun Lysbakken de başbakanın açıklamasına tepki gösterenler arasındaydi. Lysbakken bunun bir “korkutma politikası” olduğunu söyleyerek  “Petrol parasını kendi bütçesi için pervasızca kullanan bir başbakanın korkutma politikasıdır” dedi. Sosyal Demokrat İşçi Partisinden (AP) de “Hükümet zenginlere yapılan vergi indiriminin faturasını çalışanlara ödetmek istiyor” açıklaması yapıldı.

Meclisteki muhalefet partilerinden Sosyalist Sol Parti (SV), Yeşiller Partisi (MDG) ile Kızıl Parti (RØDT) uzun süredir 6 saatlık işgününü talep ediyor. Norveç Sendikalar Konfederasyonu LO da benzer şekilde çalışma saatlerinin azaltılması mücadelesi vermek üzere karar almıştı. AP ise 6 saatlık işgününe, toplumsal refahı düşüreceği iddiasıyla karşı çıkıyor.

ÖNCEKİ HABER

Antep'te patronlar Erdoğan'a destek verdi, hedefte işçiler var

SONRAKİ HABER

Termo Teknik işçileri: Fedakarlık çağrısı yapanlar fedakarlık yapsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...