17 Ağustos 2018 16:54

Finlandiya Yüksek İdare Mahkemesi’den Google kararı

Finlandiya Yüksek İdare Mahkemesi, cinayetten mahkum edilen bir kişinin sağlık bilgilerinin Google’ın arama motorundan silinmesini kararlaştırdı.

Google arama sayfası ekran görüntüsü

Paylaş

Finlandiya Yüksek İdare Mahkemesi, Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı karar doğrultusunda, cinayetten mahkum edilen bir kişinin sağlık bilgilerinin Google’ın arama motorundan silinmesini kararlaştırdı.

2012 yılında cinayet suçundan mahkum olan fiziki ve ruhsal sağlığı yerinde olmayan bir kişi, Google’e başvurarak arama motorundan sağlık durumu hakkındaki bilgilerin silinmesini istedi. Google’nin bu talebi yerine getirmemesi üzerine aynı kişi, Finlandiya Bilgi Koruma Ombudsman’ından yardım istedi. Ancak Ombudsman’ın girişimleri de sonuç vermedi. Google söz konusu bilgilerin silinmesinin toplumun bilgi edenme hakkını ortadan kaldıracağını öne sürdü.

Yüksek İdare Mahkemesi 2.5 yıldan beri süren uyuşmazlığı dün karara bağladı. Mahkeme, Google’da yayımlanan bilgilerin kişisel olduğu ve söz konusu kişinin özel hayatıyla ilgili bilgileri korumanın toplumun kişinin sağlık bilgilerini öğrenmesinden daha önemli olduğu değerlendirmesini yaptı.

Avrupa Adalet Divanı’nın 2014 yılında kişisel bilgilerin korunmasıyla ilgili kararına atıfta bulunan Yüksek İdare Mahkemesi, Google’ın söz konusu kişi hakkındaki sağlık bilgilerini arama motorundan çıkarmasına karar verdi. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli’de deprem paneli: Çözüm bilimsel yaklaşımda

SONRAKİ HABER

Antep'te patronlar Erdoğan'a destek verdi, hedefte işçiler var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...