17 Ağustos 2018 06:07
Son Güncellenme Tarihi: 17 Ağustos 2018 06:39

17 Ağustos Depremi'nde yaşamını yitirenler anılıyor

17 Ağustos 1999 depreminin 19'uncu yıl dönümünde, yurdun dört bir yanında yaşamını yitirenler anılıyor.

Fotoğraf: Onur Erdik/AA

Paylaş

Marmara Depremi'nin 19'uncu yıldönümünde, başta depremin merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olmak üzere yurdun dört bir yanında anmalar yapıldı.

GÖLCÜK’TE 03.02’DE YAŞAMINI YİTİRENLER ANILDI

17 Ağustos 1999 depreminin 19'uncu yıldönümünde, Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde anma programı düzenlendi. Depremin meydana geldiği saat, 03.02'de Kavaklı Sahili'nde bulunan ‘17 Ağustos Deprem Şehitleri Anıtı'na çelenk konuldu. Ardından yuttaşlar, depremde yaşamını yitirenleri anmak amacıyla İzmit Körfezi'ne karanfil bıraktı. 

Adapazarı ve Yalova’da da saatler 03.02'yi gösterdiğinde anmalar yapıldı.

Depremde enkazın altında kalıp ölen eşinin cenazesinin 3 gün sonra bulunduğunu ifade eden Suat Beyenal, "1999 yılında eşimi kaybettim. Depremi 2 yönlü acısını çeken, 2 yönlü yaşayan bir insanım. Depremin olduğu saniyelerde ben Avustralya'daydım. Burada vefat eden binlerce insanımızı hemen bulmuşlar, çıkarmışlar, defnetmişler. Benim hanımı da bulmuşlar, 3 gün sonra enkazdan çıkarıp gömmüşler. Ben eşim toprağa verildikten 2 gün sonra gelebildim. İkinci acım da vefat etmiş hanımımı göremedim" dedi. 

İHSAN ÇARALAN YAZDI: DEPREMİN ACISINI İKİ YÖNLÜ YAŞADIM

‘HERKES KIYAMETİN KOPTUĞUNU DÜŞÜNDÜ’

Depremde yakınlarını kaybeden Paşa Odabaş ise deprem anında herkesin kıyametin koptuğunu düşündüğünü belirterek, "Daha önce bu kadar büyük bir deprem yaşanmamıştı, İnsanlar daha önce böyle bir deprem yaşamadığı için kıyamet kopuyor zannetti, kıyameti yaşıyoruz zannetti insanlar" diye konuştu.

 Yalova’da vatandaşlar, afetin simgesi olan ‘17 Ağustos Deprem Anıtı’nı çiçeklerle süsledi. 

​İSTANBUL VALİSİ: DEPREME KARŞI BİLİNCİN GELİŞMESİ LAZIM

Sultanahmet'te Marmara depremi anma etkinlikleri

Marmara Depremi'nin 19'uncu yılı dolayısıyla Sultanahmet Meydanı'nda “1999 Marmara Depremi Anma Etkinlikleri" gerçekleştirildi. 

İstanbul Valisi Vasip Şahin, “Depremle yaşama ve depreme karşı tedbir alma bilincinin gelişmesi lazım. İstanbul bu anlamda kritik illerimizin başında geliyor. Hem nüfus yoğunluğu itibariyle en büyük ilimiz, hem de depremsellik üretme coğrafyası noktasında da bir fay hattı üzerindeyiz. Türkiye acil afet planı kapsamında İstanbul'da da çok ciddi bir afet planlaması yapılmıştır. Bu afet planlamasına uygun bir şekilde herkese görevlendirmeleri yapılmış ve görevlendirilen personel tamamı kendi görevinin ne olduğunu bilmekte" dedi.

TMMOB: DEPREM İÇİN ÖNERİLERİMİZ DİKKATE ALINMALI

İzmir'de, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin yıl dönümü sebebiyle meşaleli yürüyüş düzenlendi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde başlayan yürüyüş, Alsancak İskelesi'nde son buldu.

Konak Belediyesi, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Konak Kent Konseyi ve Karşıyaka Kent Konseyi üyesi yaklaşık 30 kişilik bir grup, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin yıl dönümü olması sebebiyle, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplandı. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, grup adına basın açıklamasını okudu. Marmara Depremi'nin üzerinden geçen 19 yılda deprem gerçeğini unutmadıklarını ve unutmayacaklarını belirten Yalçın, şöyle konuştu:

"Deprem gerçeğiyle yüzleşmek, depremlere hazırlıklı olmak ve olası depremleri en az kayıpla atlatmak için önerilerimiz dikkate alınmalıdır. Hiç kimse bize 1999 depremlerinden sonra bilgi eksikliğinin olduğunu söyleyemez. Yeni bir Bina Deprem Yönetmeliği yayımlandı. Zemin durumunu ve fay hatlarını biliyoruz. Artık, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planını güncelleyerek uygulamaya koymak gerekiyor. 1999 depremleri önemli ölçüde can ve mal kayıpları ortaya çıkarmakla kalmamış, çok daha büyük bir tehlikenin henüz yaşanmamış olduğunu da ortaya koymuştur. Bu da 1766`yılından bu yana kırılmamış olan fay nedeniyle Marmara Denizi`nin içinde olacak bir depremdir. Bu deprem başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesini ve çevresini önemli ölçüde etkileyecektir. Deprem yaşanmadan önce alınacak önlemler ve parasal harcamalar, deprem yaşandıktan sonra yapılacak düzenleme ve parasal kayıplardan 20 kat daha azdır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

OHAL Komisyonu, 30 bin başvuruyu sonuçlandırdı

SONRAKİ HABER

Ceylan Ertem ve Cumartesi insanları söyledi: Beni bul anne

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...