14 Ağustos 2018 16:51

Van’da yaramaz bir Urartu çocuğunun ayak izi bulundu

Van Kalesi civarında sürdürülen kazı çalışmalarında, ıslak kerpiçe basmış bir Urartu çocuğunun ayak izi bulundu.

Fotoğraf: Gülay Kuyucu/DHA

Paylaş

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi başkanlığında, Van Kalesi civarında sürdürülen kazı çalışmalarında Urartuların ayak izine rastlandı.

Urartu Krallığı’nın başkenti Tuşpa'nın merkezi olan Van Kalesi, yaklaşık 3 bin yıldır bütün görkemiyle ayakta kalmaya devam ederken, etrafındaki tarih de araştırılıyor. Van Kalesi civarında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında kazı çalışmaları sürdürülüyor.

Türkiye'nin birçok üniversitesinden, alanında uzman kişilerce yapılan eski Van şehri, kalesi ve höyüğü kazı çalışmalarında bu yıl bilim insanlarını heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. Kazı başkan yardımcılığını yürüten Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji bölümünden Öğretim Üyesi Dr. Bülent Genç, İstanbul Üniversitesi ile birlikte yürüttükleri kazı çalışmalarında Urartulara ait olduğu düşünülen yeni bir bulguyla karşılaştıklarını söyledi.

'URARTU'NUN İLK AYAK İZİ'

Dr. Bülent Genç, "Urartu evleri taş temel üzerine kerpiçle örülü duvarlardan oluşuyor ve yakın zamana kadar Anadolu'da karşılaştığımız durumla hemen hemen aynı. Mimarideki sürekliliği burada da görüyoruz. Muhtemelen bir Urartu evinin inşası sırasında ıslak kerpiçe basılı ayak izine rastladık. Tahminen 13-15 yaşlarında bir çocuğa ait olduğunu düşündüğümüz bir ayak izi. Bu çok büyük bir titiz çalışma sonunda ortaya çıkarıldı" dedi.

İlk defa karşılaştıkları bu durumun kendilerini çok heyecanlandırdığını ve sevindirdini belirten Dr. Genç, Urartulara ait olduğu düşünülen ayak izinin tespitinin ardından restoratörler tarafından çeşitli işlemlerden geçirildiğini belirtti. Dr. Genç, "Ayak izi tespitinin ardından sağlamlaştırılarak korumaya alındı. Ve kalıbını alıp dökümünü çıkarttık" diye konuştu.

'22 SANTİM UZUNLUĞUNDA, 36 AYAK NUMARASINA SAHİP'

Kazı başkanlığını yapan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar, "Son laboratuvar ölçümlerinde ayak izinin 22 santim uzunluğunda, 36 ayak numarasına sahip olduğu tespit edildi. Ayak izinin bulunduğu kerpiç blok tümüyle sökülerek sertleştirildi. Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştıma Merkezi'ne nakledildi. Gerekli çizim alma, fotoğraflama ve yeni slikon alma işlemleri laboratuvar ortamında devam edecek" diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Pazarda kadınlarla ekonomiyi konuştuk: Yaşama şansı bırakmıyorlar

SONRAKİ HABER

Elektronik sigaralar ‘düşündüğümüzden daha zararlı olabilir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...