14 Ağustos 2018 15:17
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ağustos 2018 16:10

Edirne’de tutuklanan 2 Yunanistan askeri hakkında tahliye kararı

Edirne’de, geçtiğimiz mart ayında tutuklanan 2 Yunanistan askerinin tutuksuz olarak yargılanmasına karar verildi.

Fotoğraf: Engin Özmen/DHA

Paylaş

Edirne’de, geçtiğimiz Mart ayında Türkiye-Yunanistan sınırını geçtikleri gerekçesiyle “askeri yasak bölgeye girmek" ile suçlanarak tutuklanan 2 Yunanistan askerinin tutuksuz olarak yargılanmasına karar verildi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kararı "Bölgedeki dostluk, iyi komşuluk ve istikrarı güçlendirmeye yardımcı olacak bir adalet eylemi" olarak niteledi.

54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı "Hudut Kartalları" adlı sınır birliği ekiplerinin devriye görevi sırasında Pazarkule yakınlarında 1 Mart'ta gözaltına alınıp tutuklanan Yunanistan ordusundan Teğmen Aggelos Mitretodis ile Astsubay Çavuş Dimitros Kouklatzis'in tutukluluk hali değerlendirildi.

2. Sulh Ceza Hakimliği'nde yapılan duruşma için Mitretodis ve Kouklatzis, tutuklu bulundukları Edirne F Tipi Cezaevi'nden güvenlik önlemleri eşliğinde Edirne Adliyesi'ne getirildi. Duruşmada avukatlar da hazır bulundu.

Yunan askerleri Mitretodis ve Kouklatzis, savunmalarında sınırı yanlışlıkla geçtiklerini belirterek tahliyelerini talep etti. Hakimlik, askerlerin tahliyesine karar verdi.

İki asker önceki ifadelerinde, karda gördükleri ayak izlerini takip etmeleri sonucu Türkiye tarafına geçtiklerini ve cep telefonlarındaki görüntüleri, üst rütbelilere göndermek amacıyla kaydettiklerini aktarmışlardı.

Yunanistan Kara Kuvvetleri, yapılan açıklamayla 2 askerin Karaağaç bölgesinde yoğun sis nedeniyle yolunu kaybettikleri ve yanlışlıkla Türkiye’ye geçtiklerini aktarmıştı.

ÇİPRAS: KOMŞULUK VE İSTİKRARI GÜÇLENDİRMEYE YARDIMCI OLACAK

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Yunan askeri subayının serbest bırakılması, bölgedeki dostluk, iyi komşuluk ve istikrarı güçlendirmeye yardımcı olacak bir adalet eylemidir" ifadelerini kullandı. Çipras, iki askerin özgürlüğünü de selamladı.

AB KOMİSYONU: TÜRKİYE'NİN AVRUPALU KOMŞULARINDAN KORKMAK İÇİN SEBEBİ YOKTUR

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker 2 Yunan askerin tahliye edilmesine ilişkin, "AB, Türkiye ile stratejik ortaklığını sürdürmeye devam edecek" açıklamasını yaptı.

Juncker, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2 Yunan askerini serbest bıraktığı için çok memnun olduğunu söyledi. Juncker açıklamasında, “Türkiye’nin 2 Yunan askerini serbest bıraktığı haberini duyduğuma çok memnunum. Varna’da söylediğim gibi Türkiye’nin Avrupalı komşularından korkmak için bir sebebi yoktur” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TMMOB: Sermaye önceliği değil kamusal çıkar gözetilmeli

SONRAKİ HABER

'M. Emin Yalçınkaya, Kürt tiyatrosunun gelişmesinde önemli rol oynadı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa