'Biz engelliler hazır para değil iş istiyoruz'

Aydın'da semt pazarında su satan bedensel engelli Emine Karakış, engellilerin toplumun içinde var olmaya çalıştığını ve iş istediklerini söylüyor.

20 Temmuz 2018 10:50
Paylaş

Aydın'ın Nazilli ilçesinde yaşayan bedensel engelli 50 yaşındaki Emine Karakış, 10 yaşındaki kızının eğitimini sağlamak ve evi geçindirebilmek için semt pazarında su satıyor. Karakış, sürekli çalışabileceği bir işyerinde istihdam edilmek istediğini söylüyor.

Demirören Haber Ajansından Bahattin Albayrak'a röportaj veren Emine Karakış, 3 yaşında çocuk felci geçirdiği için yürüyemez olmuş. Annesiyle ve 10 yaşındaki kızı ile birlikte yaşayan Karakış, annesinin bakım aylığının dışında İŞKUR tarafından bulunan geçici işlerde çalışarak geçinmeye çalışmış.

Sabit bir geliri olmadığı için son dönemde pazarda tekerlekli sandalyesiyle su satmaya başlayana Emine Karakış, kızının iyi bir eğitim almasını sağlamak istiyor: Okumak istedim, o dönemlerde okullar beni kabul etmedi. Dışarıdan okumak zorunda kaldım. İlkokul mezunuyum. Birçok yerde çalıştım. Tekstil üzerine iş yeri açtım, ağır vergiler ve o dönem yaşadığım ekonomik sıkıntılar yüzünden iş yerimi kapatmak zorunda kaldım. Evimi geçindirmek ve çocuğumun eğitim masraflarını karşılamak için pazar yerinde su satıyorum. Devletin verdiği bir miktar para var ama ben çalışarak kazanmak istiyorum. Devamlı işimin olmasını çok istiyorum ama bulamadım. Su satarak geçimimizi sağlamaya çalışıyorum. Evimiz kira. Herkesin yaşadığı gibi bizler de ekonomik sıkıntılar yaşıyoruz ama engellilerin yaşadığı sıkıntılar daha fazla. Herkes bunu göz ardı ediyor. Yılda bir ya da iki kez engelliler haftası düzenleniyor ama biz her zaman toplumun bir parçası olmak istiyoruz, toplumdan kopmamak için mücadele veriyoruz. Biz hazır para değil iş istiyoruz. Kendi adıma söyleyeyim hazı parayı isteyemiyorum, çalışarak, hakkım olanı kazanmak istiyorum. Çocuğum zeki bir kız ve onun heba olmasını istemiyorum, iyi bir yerlere gelmesi için mücadele ediyorum.

(HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Trump'ın eski danışmanı: Erdoğan dünyanın en tehlikeli adamı

SONRAKİ HABER

EMEP'ten kampanya: Zamlar geri çekilsin, maaşlara ek zam yapılsın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...