20 Temmuz 2018 10:07

HDP'li Oluç: Kamil Acar'ın durumuna ilişkin doyurucu bilgi alamadık

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, otomobili terk edilmiş halde bulunan Kamil Acar'a ilişkin yetkililerden doyurucu bilgi alamadıklarını söyledi.

Fotoğraf: HDP

Paylaş

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, HDP'li iş insanı Kamil Acar'ın arabasının şüpheli bir şekilde Diyarbakır Pirinçli Köyü yakınlarında bulunduğunu hatırlatarak hâlâ bulunamayan Acar'la ilgili yetkililerden doyurucu bilgi alamadıklarını söyledi.  

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Parti genel merkezinde konuşan Oluç, Diyarbakır'da partilerinin eski bir parti yöneticisinin kayıp olduğunu hatırlatarak, vahim bir durumla karşı karşıya bulunduklarını söyledi. Devlet yetkilileriyle görüşmeler yaparak bilgi almak istediklerini anlatan Oluç şunları söyledi:

“Ancak şu ana kadar yetkililerden bize gelmiş olan doyurucu bir bilgi yok. Diyarbakır TEM'de avukatlar ve aile görüşme yaptı ancak yine doyurucu bilgi alınamadı. Plaka takip sisteminde bize bildirilen konu çelişki gösteriyor. Takip sistemi başka bir yerde olduğunu iddia etmektedir. Görgü tanıklarının Pirinçli karakolunda olağan kontrol noktası dışında bir kontrol noktasından bahsetmişlerdi. Ancak ne zaman kimler tarafından kurulup kaldırıldığı açılanmamıştır. Hükümet ve devlet yetkililerine idari sorumlululara sesleniyoruz: Kamil Acar'ın akibetini öğrenmek istiyoruz."

SURUÇ'TA IŞİD'LİLER DEĞİL YARALANANLAR TUTUKLU

Oluç, konuşmasında 3 yıl yıl önce Suruç'ta IŞİD'in saldırısı sonucu yaşamını yitiren 33 kişiyi andı. Suruç davasında hala tutuklu bir sanık olmadığını belirten Oluç, Ankara katliamı davasında tutuklu yargılanan Yakup Şahin'in Suruç'ta tutuksuz yargılandığına dikkat çekti. Buna karşın Suruç'ta yaralanan 9 kişinin, bazı tanık ve avukatlarının tutuklu bulunduğunu söyleyen Oluç, “Suruç davası, Türkiye'deki hukuk katliamının çok net bir göstergesi olarak karşımızda duruyor. Yargıya sesleniyoruz; bu adaletsizlikleri ortadan kaldıracak adımlar atılmalı ve katliamın sorumluları cezalandırılmalıdır” dedi.

'OHAL SÜREKLİLEŞTİRİLİYOR'

OHAL'in uygulamalarını sürdürecek olan kanun teklifini de eleştiren Oluç, iki yıl boyunca KHK'lerle ülke yönetilen ülkenin bilançosuna bakıldığında neredeyse 12 Eylül'ü aratttığı söyledi.

OHAL'de yapılan birçok işlemin OHAL gerekçesini aştığını ifade eden Oluç, “Siyasi iktidara muhalif olan herkesin hedef alındığı iki yıl yaşanmıştır. OHAL kaldırılmıştır ama dünden beri Meclis Adalet Komisyonunda tartışılanlarla yapılmak istenen nedir diye düşünmemiz gerekiyor. Bu kaldırılmış olan OHAL'in süreklileştirilmesidir” diye konuştu.

Söz konusu kanun teklifinin en vahim kısmının valilerle ilgili olduğunu belirten Oluç, valilere olağanüstü yetkiler tanındığını, şu anda var olan Anayasa'nn en az üc maddesine, AİHM sözleşmesinin çeşitli maddelerine, Venedik Komisyonu kararlarına aykırı olduğunu söyledi.

Süper valiler yaratılmak istendiğini kaydeden Oluç, Sarayda oturan tek kişinin 81 ilin valisiyle olağanüstü hali uygulayabileceğini ifade etti. Öte yandan gözaltılarda bir hileye başvurulduğuna dikkat çeken Oluç, iki kez ve 4'er gün uzatılmasıyla gözaltı süresinin 12 güne uzatılacağını söyledi.

Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kısıtlamalarının da Anayasaya ve AİHM kararlarına aykırı olduğunu belirten Oluç, kamudan ihraçların da üç yıl boyunca sürmesini sağlayacak bir madde getirildiğini dile getirdi.

OHAL uygulamalarını yasanın içine yerleştiren bir durumla karşı karşıya olduklarını belirten Oluç, her türlü politik ve hukuki mücadeleyi sürdürmenin birinci görevleri olduğunu söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye ile Hollanda, ilişkileri normalleştirme kararı aldı

SONRAKİ HABER

Nick Cave’in anımsattıkları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...