23 Haziran 2018 22:17

'Yarasanın kesesi yok, katliamı var’

Koruma altındaki yarasalar, olmayan keseleri nedeniyle katledildi.

Fotoğraf: Engin Zaman

Paylaş

Hakan KÜÇÜK
Zonguldak

Doğa kaşifi Engin Zaman, keşif için gitti Zonguldak’ta bir mağara girişinde onlarca ölü yarasayla karşılaştı. Doğal olmayan bu durumu irdelemek için mağaranın derinlerine giden Zaman,  ölü yarasa kolonisi ile karşılaştı. Ölü yarasaların keselerinin olmadığını fark eden Zaman mağara çevresinde iki adet maske buldu. Katliamı ‘yarasa kesesi’ sebebi ile yapıldığını düşünen Zaman, gördüklerini ve delilleri fotoğrafladı. Zaman, koruma altındaki türlerden olan yarasaların maruz kaldığı bu katliamla ilgili yasal süreç başlatacağını söyledi.  

Zaman, bu katliamın “yarasa yuvası çok para ediyor” söylentisinin neden olduğunu düşünüyor.  Bu söylenti nedeniyle her gün onlarca kişinin dağ bayır dolaştığını belirten Zaman, şunları söyledi:  “Türkiye’de 37 yarasa türü  var ve bunların tümü koruma altında.  İran’dan bir video aracılığıyla yayılan “bir yarasa kesesi 5 bin ile 50 bin dolar arası alıcı buluyor” söylentileri kısa yoldan zengin olmak isteyenleri yarasa mağaralarına yöneltti. 26 yıllık mağaracıyım ve girdiğim, keşfettiğim mağaralarda pek çok kez yarasa kolonileri ile denk geliriz. Ben hayatımda ilk kez bu yıl ‘yarasa kesesi’ diye bir şey duydum. Yarasa konusunda akademik çalışmalar yapan bilim insanı Tarkan Hoca var ve ben bunu onunla paylaştım. O da bana dünyada yaklaşık bin iki yüz yarasa türü olduğundan ve bu türlerin hiçbirinin kesesinin olmadığından bahsetti. Yarasalar memeli hayvanlar, doğurur ve emzirirler. Kesede yavru tutması diye bir şey söz konusu olamaz. İlk haftalarda anne yarasa yavrusunu karnında taşır, yavru biraz daha yetişkin olduğu zaman da mağarada koloni bölgesine askıda bırakır, avlanır ve dönüp yavrusunu emzirir. Kese nereden çıkmış anlamış değilim. Görüntülere bahsettiğim hoca da baktı ve ne olduğunu bilmiyoruz, sadece yarasaya ait olmadığına eminiz. Bu keseyi bulup bilimsel bir çalışma yapılmadığı için de ne olduğunu da bilmek mümkün değil, çünkü doğal bir şey değil. Yapay bir şekilde böylesi asparagas bilgiler yaratılıp insanlar peşlerinden koşturuluyor, olan da tabiatın kendisine oluyor.”

'ELDİVENİMİ ANNESİ SANDI VE ELDİVENE YAPIŞTI'

“Bulduğum yavrulardan 3 tanesi henüz yaşıyordu ve bir tanesi biraz daha canlıydı. Elimde eldiven olunca eldiveni annesi sandı ve eldivene yapışıp meme aramaya başladı. Çünkü onun yaşama tutunma arzusu, direnmesi, beni bırakma diye tüm gücünü sarf etmesi benim tümüyle moralim çökertti. Bunu yaşamak gerçekten çok ağır bir şey ve ben o gün üzüntüden uyumadım. Şu anda bu durumla ilgili gerekli kurumlarla görüşüp kurumlar aracılığı ile suç duyurusunda bulunacağım. Türkiye’de otuz yedi tür yarasa var, dünyada bin iki yüz tür yarasa var ve Türkiye’de bulunan bu otuz yedi tür de koruma altında. Yarasaları öldüremezsiniz yani, bu bir suç. Hangi maddeye, hangi kapsama giriyor bunu bugün ilgili kurumlara soracağım. Sosyal medyada da bu işin ticaretini yaptığını söyleyen hesaplar var, bu suça teşviktir. Bu hesapları bireysel olarak uyardım ama haklarında da işlem yaptırmak için suç duyurusunda bulunacağım. Artık bir çılgınlığa dönmüş durumda; dün gece Kastamonu’dan, Antalya’dan, Sakarya’dan telefonlar geldi. Köylere gidip ‘Yarasa olan mağara var mı?​’ diye soruyorlarmış. Böyle bir şeyle karşılaşanlar lütfen en yakınındaki kurumlara kişileri bildirsin.”

ÖNCEKİ HABER

Müzik Köyü Koordinatörü: Anadolu’ya borcumuzu ödeyeceğiz

SONRAKİ HABER

Bartın'da denizde çıkan hortum, çevredekileri korkuttu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...