Kemal Kılıçdaroğlu'dan soğan ve patates ithalatına tepki

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, soğan ve patates fiyatlarının artması üzerine ithalatın gündeme getirilmesine tepki gösterdi.

21 Haziran 2018 09:49
Son Güncellenme Tarihi: 21 Haziran 2018 15:39
Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, soğan ve patates fiyatlarının artması üzerine ithalatın gündeme getirilmesine tepki gösterdi, "Fiyatlar arttıysa sorumlusu hükümettir" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Perpa Ticaret Merkezi esnafıyla bir araya geldiği toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Soğan ve patates fiyatlarının artması üzerine başlayan ithalat tartışmaları sorulan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Bu kadar bereketli topraklar üzerinde üretim yapan insanların 5-10 kuruş kazanmasına hükümet engel oluyor. Fiyatlar arttıysa sorumlusu hükümettir, hükümet edenlerdir. Bunlar hangi gerekçeyle oy istiyorlar, ben de merak ediyorum. Bu memleketi bu hale kim getirdi? Soğan ithal edecek bir ülke miyiz biz? Patates ithal edecek bir ülke miyiz biz? Daha düne kadar patatesler, soğanlar derelere dökülüyordu, o zaman bu hükümet yok muydu? Aynı adamlar vardı, aynı insanlar vardı, aynı bakanlar vardı, başta şimdi cumhurbaşkanı olan aynı zat vardı. Memleketi bu hale  getirdiler. Şimdi ithalat yapıyoruz. Başka ülkelerin tarımına katkı yapıyorlar.

'HÜKÜMET TARIM LOBİSİNİN OYUNCAĞI OLMUŞTUR'

Boşuna şövalye nişanı vermediler bunlara. Fransa'da boşuna şövalye nişanı vermediler. O ülkelerin tarımına katkıda bulunmak için. Geldiğimiz nokta şudur; tarım üzerinde çok büyük oyunlar oynanıyor. Hükümet, büyük güçlerin şu anda tarım lobisinin, batıdaki tarım lobisinin oyuncağı konumundadır" şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

Patates ve soğanın kilosunun 5 lirayı geçmesi üzerine Hükümetten bildik bir yöntem geldi: İthalat. Daha önce de et ve diğer gıda ürünlerinde de fiyatı düşürmek için ithalatın önünü sonuna kadar açan ancak çözüm üretemeyen hükümet patates ve soğanda da ayrı yönteme geçeceğini açıkladı.

Soğan ve patates fiyatlarındaki oynaklığa dikkat çeken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci spekülasyona izin vermeyeceklerini, söz konusu ürünlerde ithalata müsaade edeceklerini açıkladı.

NTV’ye açıklamalarda bulunan Zeybekci, “Soğan-patates fiyatlarıyla ilgili aşırı oynaklık görüyoruz. Konuyla ilgili müdahalemiz başladı. Tarım Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı olarak bakıyoruz. Bu ürünlerin ithalatına müsaade edeceğiz. Soğan ve patatesin Türkiye’ye gireceği miktar ve ülke belli. Soğan, patates fiyatında spekülasyona izin vermeyiz. Genel bir müsaade şeklinde olmayacak, kısıtlı miktarda bir paket şeklinde olacak” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ise yaşanan tablonun spekülasyondan öte bir şey olmadığını iddia etti. Yıldırım, “Göreceksiniz birkaç gün sonra böyle bir meseleyi konuşmayacağız” dedi. (EVRENSEL WEBTV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Mehmet Şimşek: OHAL'in kaldırılacak olması muazzam olumlu bir gelişme

SONRAKİ HABER

Adalet Nöbeti 64. hafta: Adalet hava gibidir olmayınca nefes alamayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...