20 Haziran 2018 22:16

İşçiler görüşlerini açıklamaktan çekiniyor ama gidişattan hoşnutsuz

Emek Partisi Üyesi Baran Kozan, EMEP Mamak İlçe Örgütü'nün Ankara Üniversitesi Hastanesi işçileri ile gerçekleştirdiği buluşmadan izlenimlerini yazdı.

Fotoğraf: Delwin Steven Campbell/Flickr

Paylaş

Baran KOZAN
Emek Partisi Üyesi

Emek Partisi Mamak İlçe Örgütü olarak Ankara Üniversitesi Hastanesi işçileri ve hastaneye gelen yurttaşlarla seçimlere dair düşüncelerini konuşmak üzere yola çıkıyoruz. İlk olarak tıbbi atıkları depoya götüren iki işçiye rastlıyoruz. İşçiler, seçimlere dair görüşlerini açıklamada genel olarak çekingen davranıyorlar. Yanımızdan geçen bir işçinin “Ne olursa olsun CHP” diye lafa girmesi işçilerde birkaç saniyelik bir sessizliğe yol açıyor. Başta doğrudan görüş bildirmekten kaçınsalar da iktidara yönelik eleştirilerimizi anlattıkça sohbete katılıyorlar.

Taşerondan kadroya geçişlerinin hayatlarında bir değişiklik yaratıp yaratmadığını ve doların durumunu soruyoruz. Bu konuda dertliler... İşçilerden biri durumu şöyle anlatıyor: “Yüz lira zamlı alıyoruz artık maaşları ama sanki yarı maaş alıyoruz gibi. Yirmi yıldır burada çalışıyorum, hiçbir şey değişmedi hayatımda. Hâlâ aynı işi yapıyoruz, hâlâ çok yoruluyoruz”. Taşeron yasası gündeme geldiği zamanlar “Artık rahat edeceğiz” diyen işçilerin sözlerini hatırlatıyoruz. İşçilerden biri buna tepki gösteriyor: “Havalanıp memur olduklarını sanıyorlardı ama anladılar gerçeği. Bir de üstüne zorunlu emekli ettiler, işlerinden oldular...  Benim de emekliliğime az kaldı, beni de diğer arkadaşları da yaşımız gelince gönderecekler. Benim çocuğum yok, hadi beni emekli etsinler de bu arkadaşlarım ne yapsınlar 1500 lirayla?​” Diğer işçi ise Almanya’dan geldiğini, orada işçilerin durumunun Türkiye’deki gibi olmadığını söylüyor. Bunun nedenini de uzun yıllar verilen mücadelelere bağlıyor. Bu konuda hepsi anlaşıyorlar. “İşçiler birlik olacak, sendikalı olacak ki istediklerini alabilsinler. Yoksa kimse hak vermez” diyorlar.

Hastaneden çıktıktan sonra cadde boyunca bildiri dağıtarak ilerliyoruz. Seçimlerde demokrasinin kazanması için HDP’yi desteklediğimizi anlatırken, birçok kişi geçtiğimiz günlerde Selahattin Demirtaş’ın seçim konuşmasını izlediğini söylüyor. “O hâlâ içeride değil mi? Nasıl oluyor böyle madem bir suçu var niye aday olabiliyor ya da böyle değilse neden hâlâ içeride?​” soruları soruluyor. Bildiri dağıtılırken yanımıza yaklaşan yaşlı bir amca “İlk kez değil ki bu. Doğruyu konuşandan biraz korktular mı hemen alırlar içeri. Eşleri çocukları feryat figan... Biz eskiden de gördük böyle şeyleri, sizlere çok kolay gelsin” diyerek geçiyor yanımızdan. Bir başkası ise “Ne çalışması yaparsanız yapın, hepsine varız, yeter ki yaptığınız her iş bu adamı artık göndermenin yolunu açsın, artık tamam” diyor.

ÖNCEKİ HABER

'Artık maalesef Ak Parti’ye oy yok!'

SONRAKİ HABER

Veli Saçılık: Sadece fotoğraf verenlerden olmayacağım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...