19 Haziran 2018 16:17

Diyarbakır Barosu: Soylu hakkında yasal yollara başvuracağız

Diyarbakır Barosu, kendilerini 'PKK'ya müzahir bir baro’ sözleriyle hedef gösteren Süleyman Soylu hakkında yasal yollara başvuracaklarını açıkladı.

Fotoğraf: Fırat Topal/EVRENSEL

Paylaş

Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, meydana gelen olayı yerinde incelemek üzere Suruç’a gitmeleri engellenen kurumları hedef gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında gerekli yasal yollara başvuracaklarını söyledi.  

Baronun hedef gösterilmesini asla kabul etmeyeceklerini söyleyen Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, “Baro, ülkenin neresinde olursa olsun yaşanan her türlü insan hakları ihlallerinin takipçisi olmaya devam edecektir. Bir kısım sivil toplum örgütü temsilcileriyle Suruç’a gidiş amacımız tespit ve gözlemler yaparak tarafsız bir şekilde orada yaşananlar konusunda kamuoyuna aydınlatmaktı. Bu konu üzerinden hiç kimsenin kesin bir dille Diyarbakır Barosunu ve bölgede bulunan sivil toplum örgütlerini, bu tür çalışmalarıyla kriminalize edecek şekilde ithamlara konu edemez” dedi.

Özmen “Biz de bu ülkenin İçişleri Bakanına şunu soruyoruz; eğer ortada bir suç işlendiği iddiasındaysanız suç duyusunda bulunursunuz yani gereği için yasal yollara başvurursunuz. Bunu yapmayıp hedef gösterecek şekilde kamuoyuna açıklamalarda bulunmak doğru değildir. Dünden beri Türkiye’de bulunan barolardan ve meslektaşlarımızdan, toplumun çok farklı kesimlerinden destek mesajları almaktayız. Bu haksız ithamlara karşı gerekli yasal yollara başvuracağımızın da bilinmesini isteriz” diye kaydetti.

Diyarbakır’daki iş insanları da yazılı açıklama yaparak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamasının asılsız ve dayanaktan yoksun olduğunu belirterek, “Tüm hukuki haklarımız saklı kalmak koşuluyla İçişleri Bakanını tarafımıza yönelttiği mesnetsiz iddiaları gözden geçirmeye davet ediyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)


MERSİN BAROSUNDAN TEPKİ

Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, “Diyarbakır Barosu her zaman haksızlığa uğrayanın yanında olmuş, evrensel hukuk ilkelerini ve insan haklarını savunmuş, bu anlamda ağır bedeller ödemiş bir baromuzdur. Yepyeni acılara sebep olacak bu talihsiz açıklamayı kınıyoruz” dedi.

Yeşilboğaz, ‘‘Dört Ayaklı Minare’nin önünde kendisini insan hakkı ihlallerine ve barışa adamış olan önceki baro başkanı Tahir Elçi’nin vurularak öldürülmesinin acısı hala tazeyken ve hala katilleri bulunamamış, dosyasında tek bir şüpheli bile dinlenmemişken, yepyeni acılara sebep olacak bu talihsiz açıklamayı kınıyoruz. Diyarbakır Baromuzu, terörle ve şiddetle yan yana gösterme çabası, barış ve hukuk ilkeleri adına her türlü güçlüğü göğüsleyen, savunma makamını her zaman onurla temsil eden baromuza,başkan ve yönetim kuruluna ve bütün meslektaşlarımıza yapılan bir hakaret ve bir saldırıdır’’ diye konuştu.

DEMOKRASİ VE HUKUK DEVLETİNİN OLMAZSA OLMAZI KUVVETLER AYRILIĞIDIR

Adalete olan güvenin yeniden tesisinde en büyük görevin avukatlara düştüğünü vurgulayan Yeşilboğaz, “Barolar Birliğimizin ve tüm barolarımızın ile tüm siyasilere hep birlikte söylediğimiz gibi; demokrasi ve hukuk devletinin olmazsa olmazı, kuvvetler ayrılığıdır. Yargı, bağımsız ve tarafsız olmaz ise, toplumda hiç kimsenin güvencesi olmaz. Hukuki güvenceden yoksun bir toplum, kendini geliştiremez. Yargının
hukuki güvence sağlamakta yetersiz kaldığı ülkelere yerli ve yabancı yatırım gelmez. İş ve istihdam yaratılamaz. İstikrarlı bir refah toplumu olmaz. Hangi etnik kökenden, anadilden, dinden, mezhepten, inançtan, cinsiyetten veya cinsel yönelimden olursa olsun, 81 milyon vatandaşımızın milli birlik ve beraberlik içinde vatanın birliğine ve bölünmezliğine sahip çıkması, hepimizin adalet paydasında kucaklaşmasına bağlıdır. Bir olursak varız. Dağılırsak yokuz’’ dedi. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de konuşan Selma Gürkan: HDP’nin barajı aşması gerekiyor

SONRAKİ HABER

Beylikdüzü’de ibre muhalefetten yana

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...