Bölgede 8 Mart: Baharı da barışı da kadınlar getirecek

Bölge illerinde kadınlar OHAL'e rağmen sokaklara çıktı: Baharı da da barışı da biz getireceğiz.

08 Mart 2018 12:16
Son Güncellenme Tarihi: 08 Mart 2018 15:26
Paylaş

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları için kadınlar bölge illerinden başta Diyarbakır, Van, Antep ve Dersim olmak üzere alanlara çıktı. “Vardık, varız, var olacağız” sloganıyla gerçekleştirilen 8 Mart kutlamalarında kadınlar, baharı da barışı da kadınların getireceği mesajını verdi. 

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) çağrısıyla Diyarbakır 5 Haziran (İstasyon) Meydanı’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi gerçekleştirildi. Yüzlerce kadının mitinge geldiği Diyarbakır’da barış talepleri öne çıktı. Sabah saatlerinden bu yana miting alanına çıkan tüm yollar zırhlı araçlar ve bariyerlerle kapatıldı. Yoğun önlemlerin alındığı miting alanına kitle 3 noktadan alındı. Alanda halay ve zılgıtlar eşliğinde slogan atmaya devam eden kadınların büyük coşkusu dikkat çekti. Miting alanına giren herkesi didik didik arayan polisler, kadınların yanlarında getirdikleri birçok eşyayı içeri sokmalarına izin vermedi.

GAZETECİLERİN KALEMİ ALANA ALINMADI 

Alanda, “Baharı da barışı kadınlar getirecek”, “Şiddete, tacize, tecavüze, çocuk istismarına son”, “Hebûna jinê hebûna jiyanê ye” pankartları asıldı. Basın mensupları da saatin 12.00 olmasıyla birlikte protokol kapısından alana alındı. Ancak gazetecilerin kalemle alana girmesine izin verilmedi. 

‘SAVAŞI DURDURMAK BİZİM ELİMİZDE’

Mitingin açılış konuşmasını yapan tertip komitesinden Gülşen Özbek “Kadınlar her yerde direniyor bundan dolayı tekrarlıyoruz biz varız var olmaya devam edeceğiz” dedi. Özbek, “Kürt halkına dönük sürdürülen savaş politikalarını kabul etmeyeceğiz. Biz kadınlar olarak onurlu barışın sahiplenicisi olacağız. Yetti artık bunca acı, bunca kayıp savaşı durdurmak bizim elimizde. Savaşa hayır diyoruz” diye konuştu. 

‘SAVAŞ KARARINI ALAN ERKEKLERE KARŞI KADINLAR EL ELE VERMELİ’

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Kadınlar her türlü baskıya, şiddete rağmen özgürlük, eşitlik ve varış mücadelesini her gün güçlendirerek alanlara çıkıyor. Bu ülkeye özgürlüğü getirecek yine biz kadınlarız o yüzden bu mücadele her türlü baskıya rağmen sekteye uğramamalı. Ev ev dolaşıp jin jiyan azadî demeliyiz” dedi. 

Buldan, “Afrin’e savaş açarken orada yaşayan kadınların, çocukların, evladı askere giden annelerin vebali üzerinedir. Bu ülkede hiç bir anne evladını toprağın altına koymamalı. Savaş kararını alan erkeklere karşı biz kadınlar el ele vermeliyiz” dedi. 

‘ÜLKEYE DEMOKRASİ GETİRECEĞİZ’

Mecliste AKP’li erkek milletvekillerinin HDP’li kadın milletvekillerine parmak sallayarak ‘adam olun’ demesiyle ilgili de konuşan Buldan, “Biz kadınız, kadınca mücadele veriyoruz. Bu mücadelede kurduğumuz kadın ittifakında tüm kadınları birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Bu mücadelenin bu ülkeye demokrasiyi getireceğine yürekten inanıyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Sur Ritim Grubu, Nurcan Değirmenci ve Mizgin Tahirî sahne aldı. 

VAN’DA RENK CÜMBÜŞÜ

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Vanlı kadınlar, Ahtamara Kadın Platformu çağrısıyla Musa Anter Barış Parkı’nda miting gerçekleştirdi. Rengarenk kıyafetlere büründükleri görülen kadınlar, miting alanını adeta renk cümbüşüne çevirdi.

3 KEZ ARANDIKTAN SONRA ALANA ALINDILAR

Mitingin düzenlendiği parkın çevresi dün akşam itibariyle polislerce barikatlarla çevrildi. Bu sabah rengarenk flama ve bayraklarla süslenen parka gelen kadınlar, kontrol noktasında üzerleri polislerce üç kez arandıktan sonra alana alındı. Kadınların beraberlerinde getirdikleri “barış” ifadesi yer alan pankartlara polislerce izin verilmediği görüldü.

Ellerinde “Bu nikah kıyılamaz”, “Jin jiyane, jiyanê nekûje”, “Vardık, varız, var olacağız” dövizleri taşıyan kadınlar, sık sık “Jin, jiyan, azadî” ve “Bijî berxwedana jina” sloganları attı.

BEYAZ TÜLBENTLİ ANNELER ÖN SAFLARDA 

Beyaz tülbentli annelerin, ön safta yerlerini aldığı görülen mitinge, HDP’li Milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir ve Bedia Özgökçe Ertan da katıldı. Miting, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Sözcüsü Besime Konca, Kamu Emekçileri ve Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Aysun Gezen’in konuşmalarıyla başladı. 

‘KADINLAR ARTIK OHAL İSTEMİYOR’

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, esnek ve güvencesiz bir yaşamla kadınların eve kapatılmak istendiğini ifade ederek, “Bunlar emeğimizi daha çok sömürmek istiyorlar. AKP kadınları daha çok merdiven altında çalışan işçiler olarak görüyor. Bu ülkede eşitliğin ve özgürlüğün sürdürülmesi için kararlı bir mücadele veriyoruz. OHAL 19 aydır devam ediyor. Kadınlar ve halklar OHAL’i artık istemiyor”dedi.

‘OHAL İLE SAVAŞ POLİTİKALARI UYGULANIYOR’

Dersim’de kadınlar 8 Mart’ı Seyit Rıza Meydanı’nda kutlandı. Açıklamaya EMEP, HDP, CHP, Yenigün Kadın Derneği ve KESK’e bağlı sendikalar katıldı. Kutlama öncesi güvenlik güçleri, bazı döviz ve pankartlara el koydu. Yoğun yağmurun altında yapılan kutlamada açıklamayı Dersim Kadın Platformu adına Nurşat Yeşil okudu. Yeşil, “OHAL düzeninde kadınlara yönelik şiddeti sistematik ve meşru hale getiren halkı emekçileri ve kadınları yoksullaştıran, ötekileştiren savaş politikaları KHK’ler eliyle uygulamaya konuluyor” dedi.

Açıklama çekilen halayların ardından sona erdi.

ANTEPLİ KADINLAR: EMEK, EŞİTLİK VE BARIŞ HAKKIMIZIN PEŞİNDEYİZ

8 Mart Antep’te Demokratik Kadın Platformunun Yeşilsu Meydanı’nda düzenlediği basın açıklamasıyla kutlandı. OHAL yasakları nedeniyle iki yıl aradan sonra ilk kez sokakta 8 Mart’ı kutlayan kadınlar, açıklamadan sonra da halayları ve sloganlarıyla uzun süre alanı terk etmedi. Barış ve özgürlük taleplerinin öne çıktığı sloganlar arasında OHAL ve KHK’lere de tepkiler yer aldı.

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu adına basın açıklamasını KESK’ten Sevgül Özdemir okudu. Özdemir, “Kürt sorununda dayatılan çözümsüzlük, barış talebinin kriminalize edilmesi ve halklar arasında yaratılan kutuplaşma kadınların yaşadığı şiddetin, göçün ve yoksulluğun katmerlenerek devam etmesini de beraberinde getiriyor” dedi. Özdemir, kadınların 8 Mart vesilesiyle dile getirdikleri talepleri sıraladı ve “Biz kadınlar 8 Mart’larda meydanları bize dar ederek, varlığımızı iktidarlarının geleceği için tehdit olarak görenlerin her türlü baskı ve sindirme çabasına rağmen alanlarda olmaktan ve sözümüzü söylemekten geri durmadık durmayacağız. Eşit, adil, özgür, laik ve barış içinde yaşayacağımız bir dünyayı yaratmak için kurtuluşumuzun kendi ellerimizde olduğunu biliyoruz.”

MALATYA'DAN MÜCADELEYİ YÜKSELTME ÇAĞRISI

Malatya Demokratik Kadın Platformu'nun çağrısıyla emek, eşitlik ve barış talebiyle bir araya gelen kadınlar Eğitim Sen şube binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Malatya Demokratik Kadın Platformu adına okuyan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Kamile Kaya, “Bugün erkek egemen kapitalizme karşı yürüttüğümüz mücadelenin kazanımı olan 8 Mart'ta bütün dünyada olduğu gibi daha adil, eşit ve özgür bir dünya için mücadelemizi yükseltmeliyiz” dedi.

8 Mart’ın anlam ve önemine değinen Kaya “Düşük ücret, kısmi zamanlı, esnek, uzaktan, evden, kayıtsız, sigortasız ve güvencesiz iş kadına dayatılmaktadır. Bir yandan güvencesizliğin, yoksulluğun ve işsizliğin öte yanda savaşın, militarizmin ve tekçiliğin meşru kıldığı şiddetin her çeşidine maruz kalınmakta, OHAL bahanesiyle en temel haklarımızın kullanılamaz hale geldiği bir dönemde kadınlara, LGBTİ’lere, çocuklara yönelik taciz tecavüz ve katliamlar korkunç boyutlara varmaktadır” şeklinde konuştu.

Kaya, açıklamanın sonunda ise işsizlik ve yoksulluğun iktidarlar tarafından kadın bedenini ve emeğini daha fazla denetlemek için bir araç haline getirildiğini ifade ederek “Çıkarılan KHK ile işimiz, emeğimiz gasbedilmekte, sendikal hak ve özgürlüklerimize dönük keyfi yasaklamalarla örgütlenme hakkımız elimizden alınmak istenmektedir. Eşit, adil, laik, özgür ve barış içinde yaşayacağımız bir dünyayı yaratmanın kendi ellerimizde olduğunu biliyoruz. Bize dayatılan yoksulluğu, şiddeti, ayrımcılığı, gericiliği ve savaşı kabul etmiyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

BATMAN'DA COŞKULU MİTİNG

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Kadın Meclisi'nin çağrısıyla kadınlar 16 Mayıs Stadyumu'nda bir araya geldi. 7’den 70’e kadınların rengarenk yöresel kıyafetleri ile doldurduğu alan TJA, HDP ve DBP bayrakları ile süslendi. Mitinge, HDP Eski Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, milletvekilleri Saadet Becerikli ve Ayşe Acar Başaran'ın yanı sıra barış anneleri beyaz tülbentleriyle katıldı.

HDP Milletvekili Saadet Becerikli, AKP iktidarı boyunca kadın cinayetlerinde yüzde bin 400 artış olduğuna dikkat çekerek "Kadınlar, mücadeleleri sonucu bugün birçok hakka sahip. Ama bugün AKP bu hakları kadınların elinden almak istiyor. Kadınlar oldukça özgürlük mücadelesi ve kadınların hakları var olacaktır. Bugün AKP savaşı kutsuyor. Cinsel istismarı ve kadın cinayetlerini durdurmak için bir şey yapmak yerine barışı savunanları cezalandırıyor. Başta Batmanlı kadınlar olmak üzere bölgede yaşayan kadınlar ölümün kan ve gözyaşı olduğunu biliyor. O yüzden kadınlar var oldukça barışı savunmaya devam edecek" şeklinde konuştu.

Serpil Kemalbay ise konuşmasında, Kürt kadınlarının yıllarca direngenliği ile Türkiye halklarına demokrasi mücadelesi armağan ettiğini vurguladı. Kemalbay, "İşte bu direniş mirası ile bugün birlikte hareket ediyoruz. HDP bir kadın partisidir ve kadınlar var oldukça tek adam rejimi var olamayacak. Sizin mücadeleniz, bizim mücadelemiz yani hepimizin mücadelesi tek adam rejimini yıkacaktır" dedi. Kemalbay, konuşmasının sonunda "AKP'nin pili bitti. Kadınlar mutlaka kazanacak. Demokrasi, barış mutlaka kazanacak. Bizler mücadelemizden bir adım dahi geri atmayacağız. Bugüne kadar Kürt halkına ırkçılık ile gelenlere halk ne yaptı ise MHP-AKP ittifakına aynısı yapacak. AKP Genel Başkanı Erdoğan anaları diline doluyor, ama bütün halkın analarına ihanet etti. En başta da Berfo Ana'ya ihanet etti" dedi. (MA)


CİZRE'DE KESK'Lİ KADINLAR 8 MART'I EZGİLERLE KUTLADI 
 

Şırnak KESK  Kadın Meclisi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Cizre'de düzenledikleri müzik dinletisinde bir araya geldi. 

Şırnak Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu  (KESK) Kadın Meclisi  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Cizre'de müzik dinletisi etkinliği düzenledi.  "Emek, eşitlik ve barış hakkımızın peşindeyiz" şiarıyla  bir cafede düzenlenen etkinliğe Kumçatı Belediye Eşbaşkanı HDP Kadın Meclisi üyesi Özlem Kutlu, DBP Şırnak  İl Eşbaşkanı Ayşe Altay  katıldı. Etkinliğin  düzenlendiği cafede "Fıtratımızda direniş var" , "8 Mart resmi tatil olsun" "İtaat etme canım, isyan et", "Jin jîyane", "Jin xwezaye" pankartları asıldı.  KESK'li kadınlar programa kadınlara karanfil dağıtmakla başladı. 

‘KADINLAR TÜM YASAKLAMALARA RAĞMEN ALANLARDA’

Kadınlara yönelik baskıların ve kadın haklarının anlatıldığı bir sinevizyon gösterimin Ardından  burada bir açıklama yapan Eğitim Sen Şırnak Şube  Kadın Sekreteri Serap Ok, dünyanın dört bir yanındaki kadınlarla alanlarda buluşarak daha adil, eşit ve özgür bir dünya için örgütlenerek mücadelelerini  yükselteceklerini belirtti. Ok, erkek egemen kapitalizme karşı yürüttükleri mücadelenin kazanımı olan 8 Mart'ta tüm yasaklamalara rağmen alanlarda olacaklarını ifade etti.

‘BÜTÜN KADINLARI SÖMÜRÜ ÇARKINI DURDURMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

161 yıl önce "eşit işe eşit ücret" talebiyle greve giden New York'lu kadınların isyanını bu yıl dört bir yanından kaldıran kadınlar olarak, eşitsizliğe, şiddette, militarizme, savaşa ve sömürüye karşı "artık yeter" dediklerini aktaran Ok " Bütün kadınları, üretimden ve tüketimden gelen güçlerini kullanarak bin yıllardır süregelen bu sömürü çarkını durdurmaya çağırıyoruz" dedi . 

‘8 MART'I BİZ KADINLARA YASAK EDENLERE KARŞI SÖZÜMÜZÜ SÖYLEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Düşük ücretli, kısmi süreli, esnek, yarı zamanlı, uzaktan, evden, kayıtsız, sigortasız ve güvencesiz çalıştırıldıklarını söyleyen Ok " Çıkarılan KHK'lar ile işimiz, emeğimiz gasp ediliyor. Sendikal hak ve özgürlüklerimize dönük keyfi yasaklarla örgütlenme  hakkımız elimizden alınmak isteniyor. Artan işsizlik ve yoksulluk eril iktidarların kadın bedenini ve emeğini daha fazla denetlemek için kullandığı bir araç haline getiriliyor. Çocuk istismarcılığını "hastalık" olarak meşrulaştıran AKP iktidarı, "9 yaşındaki kız çocukları evlenip çocuk doğurabilir" diyen Diyanet İşleri Başkanlığı'nı sosyal politikaları icra eden kuruma dönüştürmüş durumda. Biz kadınlar 8 Mart'ı biz kadınlara yasak edenlere karşı sözümüzü söylemekten vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

Daha sonra üzerinde " Haklarımızın peşindeyiz 8 Mart" yazılı pastayı kesen kadınlar söylenen şarkılar eşliğinde halaylar çekti. (Cizre/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Hamburg milletvekili Cansu Özdemir hakkında PKK soruşturması

SONRAKİ HABER

CHP'den 'Seçim Güvenliği' raporu: Partiler baraj istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...