07 Mart 2018 08:27

İsveç’ten Türkiye’ye ‘BM ateşkesine uyun’ çağrısı

İsveç Hükümetinden iki önemli temsilci Türkiye'nin Birleşmiş Milletlerin ateşkes kararına uymasını ve Afrin operasyonunu durdurması istedi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi Genel Sekreteri (SAP) Lena Rådström Baastad ve Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Kenneth G Forslund, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye yönetiminin Birleşmiş Milletlerin aldığı ateşkes kararına uymasını ve Afrin operasyonunu durdurması istedi.

26 Şubat tarihinde BM Güvenlik Konseyi’nin tüm Suriye’de geçerli olmak üzere ateşkes kararı aldığını hatırlatan iki SAP yetkilisi, “Karar, yürürlükte olduğu en az 30 gün içinde Suriye’nin her tarafında yaşayan halkın insancıl yardım almasına olanak veriyor. Durumu yakından izleyen Sosyal Demokratlar tüm tarafların karara uymamasını kaygı verici buluyor” diyor.

Forslund ve Baastad, Ocak ayında Türkiye’nin YPG’nin kontrolünde ve Kürtlerin yaşadığı Afrin’e kapsamlı kara ve hava operasyonu başlattığını belirterek Türkiye’nin müdahalesinin bölgede zaten korkunç olan durumu daha da kötüleştirdiğini ve çatışmaların şiddetlenmesine neden olduğu tespitinde bulunuyor.

‘SORUNLAR SİYASİ TARTIŞMALARLA ÇÖZÜLMELİ’

Saldırıların Suriye’de göreceli istikrarlı olan bölgede düzeni bozduğunu söyleyen Forslund ve Baastad, “Türkiye’nin Kürtlerin kontrolündeki Kuzey Suriye’de Afrin’e yönelik saldırılarını korkuyla izliyoruz. Türkiye ve Kürtlerin anlaşmazlıkları uzlaşma prosedürleri ve siyasi tartışmalarla çözülmeli. Bundan dolayı Türkiye’den Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarına uymasını ve askeri operasyonlarını durdurmasını istiyoruz. Suriye’deki çatışmalara barışçıl bir çözüm getirilmeli ve Kürtler barış görüşmelerinde yer almalıdır” dedi.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin yerel örgütleri de Türkiye’nin operasyonlarına tepkili. Tepkiler yer yer eylemlere dönüşüyor. Geçtiğimiz günlerde İsveç’in kuzeyindeki Umeå ilinde Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Afrin operasyonunun son bulması için bir miting gerçekleştirdi.

TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİNE AFRİN MEKTUBU

Kalmar ilinde de SAP Şube Başkanı Roger Holmberg ve Ombudsmanı Linus Hellman, Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliğine bir mektup yollayarak Afrin’e yönelik saldırıları kınadı ve saldırıların durdurulmasını istedi.

Kararın yapılan üye toplantısında oybirliğiyle alındığını hatırlatan Holmberg ve Hellman, “Sosyal demokrasi temel değerler ve hakları savunmayı, dayanışmayı gerektirir. Bu anlayış Filistin devletini tanımamıza temel teşkil etti. Aynı şekilde diğer insanların da haklarını savunmamız gerekir. Günümüzde Kürtlerin özgürlükleri ektra tehdit altında ve savunulmalı” dedi.

BARIŞÇIL ÇÖZÜM BULUNMALI

İsveç’in çok kültürlü bir toplum olduğu hatırlatılan mektupta Kalmar ilinde yaşayan Kürtlerin bazılarının ailelerinin Afrin’de yaşadığına dikkat çekildikten sonra “Suriye’deki duruma tüm gruplar için barışçıl bir çözüm bulunmalı. Suriye’nin bir bölümünde Kürtler IŞİD teröristlerine karşı savaşta büyük sorumluluklar üstlendi. Dünyanın şimdi Kürtlerin güvenliklerini sağlama sorumluluğu var. Bu sorumluluk Türkiye’ye karşı oldukça açık bir tutum almayı da gerektirir” ifadelerine yer verildi.

ÖNCEKİ HABER

Tecavüz sanığı polisin beraatine skandal gerekçeler

SONRAKİ HABER

Son 5 yılda en az 580 kadın işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...