02 Mart 2018 01:59

Daha önce hüküm giymiş işçiler: Mağduriyetimiz giderilsin

Daha önce hüküm giymiş Bayraklı Belediyesi taşeron işçileri, Çalışma Bakanlığına ek düzenleme yaparak mağduriyetlerinin giderilmesi çağrısı yaptı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

KHK ile getirilen kadro düzenlenmesinden dolayı işsiz kalacak olan daha önce hüküm giymiş Bayraklı Belediyesi taşeron işçileri mağdur olduklarını söyleyerek Çalışma Bakanlığına ek bir düzenleme çağrısında bulundu.

Hükümetin kadro düzenlenmesiyle İzmir’de belediyelerde ve kamu kurumlarında çalışan 6 bine yakın taşeron işçi işsizlikle karşı karşıya kaldı. Genel-İş İzmir şubeleri buna karşı yarım günlük iş bırakma eylemine hazırlanıyor. İzmir’deki belediyeler arasında işten çıkarmaların en çok yaşanacağı yerlerden biri de Bayraklı Belediyesi. Şimdilik 120’nin üzerinde daha önce hüküm giymiş ve emekliliğe hak kazanmış taşeron işçinin kadro başvurusu geri çevrilirken, güvenlik soruşturması ile bu sayının daha da artması bekleniyor. İşsiz kalacak işçiler ise buna bir çözüm bulunmasını istiyor.

‘NEDEN MEMUR KANUNU UYGULANIYOR’

Genel-İş İzmir 6 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Bayraklı Belediyesinde 2009’dan beridir çalışan Yüksel Sevim, “Hükümet belediye şirketine geçişte 657 sayılı Devlet Memuru Kanunu’nu kıstas kılmış. Biz işçiyiz neden Devlet Memur Kanunu’na tabi kılınıyoruz ki? Bunun mağduriyetini yaşıyoruz. Biz belediyenin verdiği işte çalışmaya devam etmek istiyoruz. 2006’da bir suç işlemişim, cezamı çekmişim. Şimdi tekrar bizi toplumdan dışlıyorlar. Biz tekrar potansiyel suçlu mu olacağız? Hükümetin kadro düzenlemesinin içeriğini adil bulmuyorum. Parkları sulayan bir işçinin sınava tabi tutulması da anlaşılır bir şey değil. Mağduriyetin giderilmesini istiyoruz. Yeni bir düzenleme çıkarılmalı” dedi.

‘DEVLET SAHİP ÇIKMIYOR ÖZEL SEKTÖR MÜ SAHİP ÇIKACAK?​’

Temizlik işlerinde çalışan Kerim Öncü de şunları söyledi: “Biz belediyeye alınırken giymiş olduğumuz hükümler biliniyordu. Belediye başkanı bizi işe aldı, topluma kazandırdı. Evlendik, çoluk çocuk sahibi olduk, bakmakla yükümlü olduğumuz bir ailemiz var. Şimdi devlet beni işten çıkaracak. Ne yapacağım, ekmeğimi nereden bulacağım? Devlet bana sahip çıkmıyorsa sabıkamdan dolayı özel şirket neden sahip çıksın? Ben 17 sene önce bir suç işlemişim, keza 20-30 yıl önce suç işlemiş arkadaşlarımız var. Biz bu ülkenin vatandaşları değil miyiz. O zaman yarın bir gün çocuklarımızı da işe almasınlar bizim suçlarımızdan dolayı. Bu düzenleme bir insanlık suçudur. Sendikalarımızın yaptığı çağrı dikkate alınmalı. Çözüm yolu bulunmalı. Devlet kendi verdiği sözlerle çelişmemeli.”

‘MAĞDUR EDİLMEYİ KABUL ETMİYORUZ’

Fen işlerinde çalışan Gökhan Özer de bakmakla yükümlü olduğu 8 kişinin olduğunu dile getirdi. Özer, “Şimdi işsiz kalınca ne yapacağım? İşimize dayanarak borca girdik. İşimizi geri istiyoruz. Benim ve benim gibi bir sürü işçi var. Herkesin geçmişinde hata olabilir. Hata yaptık, cezamızı çektik. Böyle bir devirde biz bu şekilde mağdur edilmeyi kabul etmiyoruz. Bize sahip çıkacaklarından şüphem yok. Devlet hiçbir zaman potansiyel suçlu olarak kapının önüne koymaz. Yapılan haksızlığa devlet yetkilerinin çözüm bulmalarını bekliyorum. Hiçbir işçinin mağdur olmayacağını söylediler. Hükümlü işçilerin tekrar işe alınmasını sağlayacak bir düzenleme çıkarılabilir” diye konuştu.

‘ÖZEL SEKTÖR ZATEN BENİ İŞE ALMADI’

Fen işlerinde elektrikçi olarak çalışan Doğan Enes Yıldız da sabıkasından dolayı zaten özel sektörde iş bulamadığını söyledi. Hükümetin AB destekli projesi kapsamında işbaşı yaptığını aktaran Yıldız, “Özel sektör beni işe almadı. Sabıkalı olmasam yurt dışında işlerime devam edecektim. Yurt dışında olduğum için denetimli serbestliğe zamanında başvuramadım. İş sözleşmem feshedilirse ne yapacağımı bilmiyorum. Bakmakla yükümlü olduğum kişiler var. Bunların sıkıntısı bana yansıdığında eski hatalarımı yapmaktan korkuyorum. Her anlamda kötü olacak. Normal kadro olmasa bile hükümlü kadrosundan işlerimize devam etmek istiyoruz. Biz devlet memurları olmuyoruz ama neden o kanun uygulanıyor? Bütün hayatım altüst oldu” dedi.


MERSİN'DE 448 İŞÇİNİN BAŞVURUSU REDDEDİLDİ

Mersin’de belediye işçilerinin, belediye iktisadi teşekküllerine alım çalışmaları başlarken, belediyeler bünyesinde kurulan komisyonlarca güvenlik soruşturmasına tabi tutulan işçilerden şu ana kadar 448’i adli sicil engeline takılarak işinden oldu. 

İşçilerin kadro talebini değerlendiren komisyonların askıya astığı sonuçlara göre, Mersin Büyükşehir Belediyesinde 265, Toroslar’da 58 işçi, Yenişehir’de 13, Mut’ta 2, Silifke’de 11, Tarsus’ta 21, Mezitli’de 78 işçinin başvurusu reddedildi. Diğer belediyelerin de listelerini açıklaması bekleniyor.

DİSK’e bağlı Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, geçmişe yönelik suçtan kaynaklı işçilerin liste dışı kalmaması gerektiğini belirtti. Göksoy, “İşçilerden tepki geliyor. ‘Kadroyu alsınlar başlarına çalsınlar. Elimizde olan işten de olduk’ diyorlar” dedi. Geçmişe dönük suçlardan dolayı liste dışı kalanlar için bir düzenleme getirilmediği takdirde bu yaşananları siyasi rant olarak göreceklerini vurgulayan Göksoy, liste dışı kalanların 3 gün içerisinde itiraz etmesi gerektiğini aktardı. Belediye işçilerinin kadroya geçmediklerinin, sadece şirket değiştirdiklerinin altını çizen Göksoy, taleplerinin kayıtsız şartsız bütün taşeron işçilere kadro olduğunu söyledi. Bu sorunun sınıf sorunu olduğunu dile getiren Göksoy, “Biat etmeyeceğiz sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu sorun Türk-İş, Hak-İş ve emekten yana bütün kurumların sorumluluğudur. Herkes bu meseleye sahip çıkmalıdır” dedi. (Mersin/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Medine K.'nin ölümünde cinayet şüphesi

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan yeni operasyon sinyali: 28 Şubat mantığı sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa