09 Şubat 2018 22:56

Metal fabrikalarında gündem Afrin

Kocaeli’den bir metal işçisi anlatıyor: 'Savaşa hayır' deyince sözümüzü kesmekle kalmıyor üstümüze yürüyorlar…

Paylaş

Ebru YİĞİT
Kocaeli

“Afrin operasyonu uzun zamandır siyasal gelişmelere dair bir şey konuşmayan, referandumdan sonra hükümete desteğini yüksek sesle dile getirmeyen kesimleri yeniden bağıra çağıra siyaset konuşmaya itti. O zamandan farkı referandumda 'evet' diyenler, 'hayır' diyenlerin sözünü kesemiyordu. Şimdi ise 'savaşa hayır' deyince sözümüzü kesmekle kalmıyor üstümüze yürüyor.” Kocaeli’de bir metal fabrikasında çalışan işçinin bu sözleri fabrikalardaki durumu özetler nitelikte.

İşçilerin anlattıklarına göre Afrin operasyonuyla birlikte fabrikalardaki hükümeti destekleyen ve desteklemeyen şeklindeki ayrışma, savaşa destek veren ve karşı çıkanlar olarak değişmiş. 3 yıldır metal fabrikasında çalışan bir işçinin söyledikleri bu değişimi anlatıyor: “Şimdi durum daha farklı. Afrin operasyonu bizleri birleştirdi. Hükümet zamanında yanlışlar yapmış olabilir ama şimdi bir arada, arkalarında durmak zorundayız.” Operasyonun yapıldığı Afrin’in nerede olduğunu sorduğumuz işçi “Afrin’in yerini öncesinde bilmiyordum ama sonuçta sınırlarımızda bir Kürt devleti kurdurmayız. Afrin operasyonu bizleri yeniden tek vücut yaptı. İnşallah bu süreci kazasız belasız atlatırız” dedi. 

'SURİYE BİZİM ÜLKEMİZ DEĞİL Kİ!'

Bir başka metal işçisiyle bir araya geliyoruz. Operasyona karşı çıkıyor. “Hükümet Afrin operasyonunu kendisi için yaptı ben öyle düşünüyorum” diyen işçi, şöyle devam etti: “Uzun zamandır arkalarındaki desteğin azaldığını düşünüyorlardı ve bu ülkede milliyetçilik her zaman herkesi birleştirdi bunu da biliyorlar. O yüzden de bu operasyonu yaptılar. Öyle de oldu, düne kadar Erdoğan’ın yaptığı yanlışlar olduğunu artık onu desteklemediğini söyleyenler bile şimdi ‘Erdoğan’ın yanlışlarını konuşma zamanı değil vatanımızı korumak için çok doğru bir karar verdi’ diyorlar. Ben de bunun karşısında soruyorum: Kardeşim, ne vatanı? Suriye bizim ülkemiz değil ki biz neden gidip onların ülkesinin içine karışıyoruz?​” Bu dönemde ne konuşursa konuşsun, her şeyi iki defa düşünüp sonra konuştuğunu anlatan işçi “Çünkü karşı bir şey söyleyince hemen terörist oluyorsun. O yüzden dikkatli olmak lazım” diye konuştu.

'CİĞERİM YANIYOR'

Başka bir metal fabrikasında çalışan bir kadın işçiyle görüşüyoruz. Afrin operasyonunu sorar sormaz “Bir kadın olarak ciğerim yanıyor” dedi ve ekledi: “Ölenler de şehit, gelenler de hep yoksulun çocuğu.” Afrin operasyonunun çay ve yemek molalarında en çok konuşulan konu olduğu söyleyen işçi devam etti: “Afrin operasyonunu konuşurken operasyonu savunanların sesi çok yüksek çıkıyor ama ben bu operasyonları desteklemiyorum. Çünkü vatan dediğiniz bir avuç toprak o toprağı yaşatan insan olmadan neye yarar diye düşünüyorum. Ama değil savaşa hayır demek bu konuya dair aklımdaki soru işaretlerini bile sorunca hemen bir kavga ortamı oluyor. Neredeyse 5 yıldır birlikte çalıştığım insanlarla kanlı bıçaklı hale geliyorum. Bu beni üzüyor ama biliyorum ki bizi bu hale getiren hükümetin politikaları. Nasıl sosyal medya üzerinden yüzlerce kişi tutuklandı, farklı sese tahammülleri yok, bunu gören insanlar da fabrikalarda bizim farklı bir şey söylememize tahammül edemiyor. Ama ben hiçbir zaman barış demekten korkmadım.” “Dün ABD iyi Rusya kötü iken şimdi Rusya iyi oldu. Her gün dış politikayı kendilerine göre şekillendiriyorlar, peki arada kime ne oluyor? Ölen yine bizim çocuklarımızken, savaşın faturası da bize yol su elektrik  zammı olarak geri dönüyor” diyen kadın işçi, operasyonu destekleyenleri bu durumu düşünerek, görüşlerini gözden geçirmeye çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

'Afrin operasyonu, ocak zammını konuşulmaz yaptı'

SONRAKİ HABER

Yazaki işçileri artık yeter diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa