3 aydır ücretleri ödenmeyen işçiler TÜPRAŞ kapısında

TÜPRAŞ İzmir Aliağa rafinerisinde taşeron olarak çalışan ve 3 aydır paralarını alamayan işçiler hakları için rafineri girişinde bekliyor.

23 Ocak 2018 13:00
Paylaş

TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisinde temizlik ve bakım işini yapan taşeron firma Selfed Endüstriyel Çelik Konstrüksiyona bağlı çalışan işçilerin ücretleri, firmaya gelen haciz nedeniyle ödenmedi. 3 aydır ücretleri ödenmeyen işçiler, patronun kaçtığını belirterek asıl patron TÜPRAŞ’ın bu sorunu çözmesini istedi. İşçiler, hak ettikleri ücretleri alana kadar rafineri önünden ayrılmayacaklarını dile getirdi.

25 işçi akşam saatlerinden bu yana ücretlerinin ödenmesi için TÜPRAŞ önünde bekliyor. Patronun sabah saatlerinde TÜPRAŞ’tan hak edişinin bir kısmını aldıktan sonra kaçtığını, kendilerine ödeme yapmadığını dile getiren işçiler, “Öncelikli olarak bizim emeğimizin verilmesi gerekirdi. Buradaki 25 işçi 50 kişinin yapacağı işin hemen bitmesi için elinden geleni yaptı. İş güvenliği uzmanları yağmurda çalışmama hakkımız olduğunu söylemelerine rağmen yağmurlu havalarda bile çalıştık. Patronumuz bizi çalıştırdı ve TÜPRAŞ da buna engel olmadı. 12 saat çalışan arkadaşlarımız oldu, cumartesi günleri bile çalıştık. Biz burada gurbetçiyiz. İş bitiminde paramızı alacağımız söylendi am iş bitince patron kaçtı. TÜPRAŞ ise icralık firmaların ödemesine öncelik verdi, mağdur olan yine işçiler oldu” dedi.

İŞÇİLERİN TOPLAM ALACAKLARI 260 BİN LİRA

Sigortaları asgari ücret üzerinden yatırıldığı için TÜPRAŞ’ın kendilerine bu tutar üzerinden ödeme sözü verdiğini, karşılığında ise "Hiçbir alacağım kalmamıştır" yazılı belge imzalatmak istediğini aktaran işçiler, fazla mesailer ve iş akitlerinde yazan tutarlarla birlikte alacaklarının toplam 260 bin lira olduğunu ifade etti. TÜPRAŞ'ın kendilerine sadece 60 bin lira ödemeyi önerdiğini söyleyen işçiler "Siz gidin, biz size ödeme yapacağız dediler. Sabah geldik, firma sahibi Selahattin Çelik’in içeriden 570 bin lira civarındaki hak edişini çekebilmesi için bir firmayla aralarında senet imzalayarak kaçtığını öğrendik" dedi.

3 aydır TÜPRAŞ’ta çalıştığını söyleyen Mehmet Karaman adlı işçi, “Üç aydır paramızı alamadık. Patron sürekli yalan söyledi, bugün de kaçtı” derken, Ramazan Budak ise “Biz zehirli durumların içerisine maske takarak girdik. Eldivensiz, malzemesiz çalıştık. Eldivenlerimizi çöplerden aldık, başkalarının malzemelerini kullandık. Biz burada 08:00-17:00 çalışmadık, 08:00/20:00 çalıştık. Bize asgari ücret üzerinden ödeme yapacaklarını söylüyorlar ama biz 160 lira günlük ile anlaşma yaptık. 4 saatlik mesai ücretlerimiz ne olacak? TÜPRAŞ ismine güvenerek çalışmaya geldik ama böyle yapınca mağdur olduk” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Harlem Désir: Gazeteciler işlerini özgürce yapabilmeli

SONRAKİ HABER

2018'in Oscar adayları açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...