21 Ocak 2018 07:03
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ocak 2018 16:27

Afrin operasyonunda 2. gün: Kara harekatı başladı

Dün hava saldırısı ile başlayan Afrin'e yönelik askeri operasyon 2. gününde de sürüyor. TSK'ye ait tanklar sabah saatlerinde sınırdan Azez'e geçti.

Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Afrin’e yönelik başlattığı askeri operasyon 2. gününde sürüyor. Gece boyunca TSK'nin askeri sevkiyatı sürdü. Hassa ilçesinin Yalangöz mevkine sabah saatlerinde gelen tank ve zırhlı araçlar sınırdan Azez’e geçti. TSK, kara harekatının başladığını açıkladı.

OPERASYONUN 2. GÜNÜNDE YAŞANANLAR

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Afrin’e yönelik başlattığı askeri operasyon 2. gününde de sürüyor. Gece boyunca Türkiye'den Suriye'ye ÖSO ve TSK'nin askeri sevkiyatı sürdü. Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'na geldi. Tankları taşıyan çekiciler, Suriye'nin Azez ilçesine geçti. Hassa ilçesinin Yalangöz mevkine sabah saatlerinde gelen tank ve zırhlı araçlar  da Azez’e geçti.

TSK: KARA HAREKATI BAŞLADI

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 'Zeytin Dalı Harekâtı' ile yeni bir açıklama yayımladı. Kara harekatının başladığının belirtildiği açıklama şöyle:

"Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 'Zeytin Dalı Harekâtı' 20 Ocak 2018 saat 17:00'de başlatılmıştır. Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Zeytin Dalı Harekâtı planlandığı şekilde devam etmekte olup, kara harekâtı başlamıştır. Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

'KAHRAMANMARAŞ'TAKİ HAVA SAVUNMA SİSTEMİ HAZIR'

NATO bünyesinde Kahramanmaraş'ta konuşlu İtalya Hava Savunma Sisteminin, Afrin'e yönelik 'Zeytin Dalı Harekatı' kapsamında Suriye'den gelebilecek olası hava saldırılarına karşı hazır bekletildiği bildirildi.

TSK'DEN İKİNCİ AÇIKLAMA

TSK'den gün içerisinde operasyona dair yapılan ikinci açıklama şöyle:

"Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 'Zeytin Dalı Harekâtı7 20 Ocak 2018 saat 17:00'de başlatılmıştır. arekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Zeytin Dalı Harekâtı esnasında tespit edilen terör örgütüne ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 45 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edilmiştir. Harekâta katılan 32 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Harekât planlandığı şekilde devam etmektedir. Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir."

BİNALİ YILDIRIM: 11:05'TE KARA HAREKATI BAŞLADI

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'da medya temsilcileri ile bir araya geldiği toplantıda, kara harekatının 11.05'te başladığını açıkladı Yıldırım: "Türk askeri Kilis'in Gülbaba Mevkii'nden Suriye'ye geçerek kara harekatını başlattı. Buraya kadar kolay gelinmedi. Çok çetin mücadeleler verdik" dedi.

AFRİN’DE HALKLARIN KARDEŞLİĞİ BOMBALANIYOR TÜRKİYE BÖLGESEL SAVAŞ BATAĞINA SÜRÜKLENİYOR!

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Türkmen Afrin’e yönelik askeri operasyonla ilgili yaptığı yazılı açıklamada ‘Operasyon Türk ve Kürt halkları arasında düşmanlığı körüklemekte, Türkiye’yi bölgesel savaş batağının ortasına doğru sürüklemektedir” dedi.

Uzunca bir süreden beri yapılan hazırlıkların ardından başlatılan Afrin operasyonunun, iktidar ve medyası tarafından büyük bir zafer havasında kutlandığı vurgulayan Türkmen: “Daha önce Suriye iç savaşından kaçıp Afrin’e sığınan yaklaşık bir milyon sivilin yaşadığı kente bombalar yağdırılıyorken, Erdoğan iktidarının sözcüleri adeta bütün dünya ile dalga geçer gibi bu operasyonla Kürtlerin bölgede yaşayan diğer halklarla demokratik bir şekilde yönettikleri “Afrin’i özgürleştireceklerini” söylüyorlar. Oysa adına ‘Zeytin Dalı’ denen bu operasyonla Türk ve Kürt halkları arasında düşmanlığı körüklemekte, Türkiye’yi bölgesel savaş batağının ortasına doğru sürüklemektedir” dedi.

 {{34380

İNCİRLİK, DİYARBAKIR VE KONYA'DAN SAVAŞ UÇAKLARI KALKIŞ YAPTI

İncirlik

Afrin'e yönelik operasyon sürerken İncirlik, Diyarbakır ve Konya'dan F- 16 savaş uçakları kalkış yaptı.

Adana'nın Sarıçam ilçesinde bulunan İncirlik Üssü'ndeki Türk Hava Kuvvetleri'ne ait kargo uçaklarının hareketliliği devam ederken, F-16 savaş uçaklarının da pistin başında beklemesi dikkat çekti. Bir süre sonra da F- 16'lardan 2'si kalkış yaptı. 4 adet F 16 da pist başında hazır bekledi.

Diyarbakır'daki 8'inci Ana Jes Üssü'nden yarım saat içerisinde 12 adet F-16 savaş uçağı kalkış yaptı. 8'inci Ana Jet Üssü'ndeki hareketlilik saat 12.21'de başladı ve yarım saat devam ederken, savaş uçakları 2'şer olarak peş peşe havalandı.

Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda konuşlu 132'nci Hançer Filo'dan da 8 adet F-16 savaş uçağı, saat 12.30'da, kalkış yaptı.

'CİHATÇILAR, ŞİNKAL KÖYÜNÜ ELE GEÇİRDİ' İDDİASI

Operasyon kapsamında şiddetli hava saldırıları sonrası cihatçıların, YPG'nin geri çekildiği Şinkal köyünü ele geçirdiği iddia edildi. Ancak YPG bu iddiayı yalanladı.

Şinkal

'CEYŞUL SÜVAR SAF DEĞİŞTİRDİ' İDDİASI YALANLANDI

Operasyonun 2. gününde 2015'ten bu yana YPG ile hareket eden Ceyşul Süvar'ın (Devrimciler Ordusu) saf değiştirerek TSK destekli cihatçılara katıldığı öne sürüldü.

Ceyşul Süvar adına açılan Twitter hesabı, 1 Mayıs 2017'den sonra attığı ilk tweet'lerde PYD'den "çete" ve "terörist" olarak söz etti. Şinkal köyünün ele geçirildiği bilgisini paylaştı. Telegram ve Facebook hesaplarından da benzer paylaşımlar yapıldı. Ancak Al Aan TV'den Jenan Moussa'ya konuşan Ceyşul Süvar Komutanı Ebu Ali Barad iddiaları yalanladı.

Kasım 2017'de Suriye Demokratik Güçleri'nden ayrılarak Türkiye'ye geçen Telal Silo'nun da eski örgütü olan Ceyşul Süvar, daha çok Arap militanlardan oluşuyor.

SURİYE İNSAN HAKLARI GÖZLEMEVİ: 8 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Beşar Esad yönetimi muhaliflerine yakın İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türkiye'nin bugün düzenlediği hava bombardımanında sekiz sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

BBC Türkçe'nin yansıttığı bilgilere göre Gözlemevi, Celbara yakınlarında meydana gelen saldırıda, ölenlerden birinin çocuk olduğunu belirtti.

YPG Sözcüsü Birusk Hasekede sekiz sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Haseke, "Yaşadıkları tavuk çiftliğine isabet eden füzelerden dolayı sekiz sivil yaşamını yitirdi" dedi ve füzelerin TSK'ye ait savaş jetleri tarafından atıldığını ifade etti.

BAHÇELİ: YA AFRİN YIKILSIN YA DA TERÖRİSTLER YAKILSIN 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Afrin’e yönelik operasyonla ilgili, "PKK sınırlarımızda destek ve himaye görmektedir.  Türkiye şu anda sınırlarımızın diğer yakasından kaynaklanan muazzam bir tehdit dalgasına muhataptır.  Afrin'de Ankara'nın kuyusu kazılmaktadır. Artık terör örgütü PYD, PKK'a Afrin'in tabut, Münbiç'in mezar olması yegane ve sonuna kadar desteklediğimiz milli hedeftir. ABD'nin operasyonel ortağının kökü kazınmalıdır. Ya Afrin yıkılsın ya da teröristler yakılsın. ABD yönetimi, Suriye'deki askeri ve diplomatik varlığını sürdüreceklerini kararlılıkla vurgulamaktadır. Anlaşılan bu ülkenin Suriye'den çekilme ihtimali şimdilik yoktur. İnancım, Afrin, darmadağın edilecektir bundan kaçış, kurtuluş yoktur. CHP Genel Başkanı'nın bu PYD, PKK hoşgörüsü, operasyonu  sulandırma hevesi zillettir alnına sıçrayan kara bir lekedir. Sorumsuz ve gayri milli siyaset tam da budur. Gazi Mustafa Kemal'e ihanet edilmiştir. Mirasına kurt düşürülmüştür. Haine, hain diyemeyen milletin gönlüne giremez" diye konuştu.

CHP SÖZCÜSÜ TEZCAN: BU HAREKATA DESTEĞİMİZ TAMDIR 

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, Afrin'e yönelik askeri  operasyona yönelik açıklamasında,  "'Zeytin Dalı' Harekatı atılması gereken bir adımdı. Doğru bir harekattır. Ama diplomasiyi masadan kaldırmak demek siyasi çözümü unutmak ve yok etmek demektir. Bu uzun süreli bir çözümsüzlüğe teslim olmak demektir. Her ikisini birlikte yürütmemize hiçbir engel yoktur. Bu harekata desteğimiz tamdır. Allah milletimize, askerimize yardımcı olsun. Bahçeli konuyu iç siyaset malzemesi haline getirmesin" dedi.

OPERASYONUN İLK GÜNÜNDE YAŞANANLAR

TSK'den dün yapılan açıklamada saat 17.00'de Afrin'e yönelik başlatılan askere operasyona 'Zeytin Dalı Harekatı' adı verildiği ifade edilerek Afrin'deki 7 bölgede belirlenen 113 hedeften 108'inin vurulduğu duyurulmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan  "Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Menbic operasyonu takip edecek" demişti.  Dün operasyon hakkında bilgi veren Başbakan Binali Yıldırım ise, düzenlenen hava saldırısıyla  108 hedefin vurulduğunu, bölgeye yönelik topçu atışlarının sürdüğünü ifade ederek bugün de gerekli görüldüğü takdirde kara harekatının da başlayabileceğini söylemişti.

Operasyona dair ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yapılan açıklamada ise "Bütün taraflara gerilimi tırmandırmamaları ve en önemli görev olan IŞİD'i ortadan kaldırmaya yönelmeleri çağrısında bulunuyoruz" ifadeleri kullanıldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’nın Suriye’nin Afrin kentindeki gelişmeleri dikkatle takip ettiğini ve bu konudaki haberleri endişeyle karşıladığını bildirmişti.

Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler ise "savaşa hayır" başlığı altında yaptıkları açıklamalarda harekatın sonlandırılması çağrısı yaptı.(HABER MERKEZİ)

{{343810}}

ÖNCEKİ HABER

Lavrov ve Tillerson, Suriye’yi görüştü

SONRAKİ HABER

Hazine Afrin için önceden hazırlık mı yaptı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...