20 Ocak 2018 14:59
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ocak 2018 06:02

Afrin operasyonuna ilk tepkiler geldi

Afrin operasyonuna siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinden ilk tepkiler geldi.

Paylaş

Afrin operasyonu başladığı andan itibaren demokratik kitle örgütleri ve partiler, bu savaşın halkları felakete sürükleyeceğine vurgu yaparak, operasyonun sonlandırılmasını talep etti. 

OPERASYONU DURDURUN

Demokrasi için Birlik (DİB) Yürütme Kurulu Üyesi Levent Tüzel, sosyal medya hesabından “#AfrinSavaşınaHAYIR” çağrısı yaparak “Zeytin dalı adını koyarak güç gösterisi ile sonunda halkların kaybettiği felaketi barış hamlesi gibi gösteremezsiniz.  Bu saldırı ve savaş hali Türkiye’nin çıkarına değil siyasi iktidarın egemenlik hesabınadır. Ama zararının halklara felaket olacağı açıktır. Hava saldırısı derhal durdurulsun” ifadesini kullandı.

BOMBALANAN ÇÖZÜMÜN İRADESİ!

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen “Bombaladığınız sadece komşu toprakları değil, Ortadoğu’da sorunları içeride konuşarak çözme iradesi. IŞİD, Kürtler ve Türkmenlere saldırıp her gün Kilis’e top atarken meşru müdafaa neden yapmadınız! Sonunda gariban çocukları ateşin önüne sürülecek, sıvasız evlere bayrak asılıp taziye kabul edilecek, çürük raporlarıyla askerden kaçırılanlar değil" dedi.

SAVAŞIN YIKICI SONUÇLARI OLACAK

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan da Evrensel'e yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Operasyon Türkiye güvenliğini koruma amaçlı değildir. Çünkü Türkiye’nin sınır güvenliği tehlike altında değildir. Türkiye Afrin’de bölgeye dair paylaşım kavgasının bir parçası olarak savaşa girmiştir. Bu savaşın  Türkiye halkları ve bölge halkları için yıkıcı sonuçları olacaktır. Bu sonuçların sorumlusu AKP olacaktır. Ayrıca bu savaşa doğrudan veya dolaylı destek veren bu savaşı meşrulaştıran, bütün güçler bu yıkıcı sonuçlardan sorumlu olacaklardır. Dolayısıyla bu savaşın Türkiye’nin savaşı olmadığını söylüyoruz. Bu savaş Erdoğan’ın savaşıdır. Biz bu savaşın bir parçası olmayacağız."

ÇOCUKLARIN YAŞAMINA MAL OLACAK

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, "Ne ABD, ne Türkiye’nin Suriye’nin biçimlendirilmesine, oranın bütünlüğü bozacak politikalara  hizmet edecek etnik ve mezhepsel çatışmaları körükleyecek uygulamaların hem kamu emekçilerine hem de Türkiye’de yaşayan işçilere emekçilere hiçbir getirisi olmayacaktır. Sonuçta bu çatışmada bir çok insan yaşamını yitirecektir. Yine yoksul halk çocuklarının bu savaşta yaşamına mal olacaktır. Doğal olarak bir çok annenin gözyaşları savaş yüzünden durmayacaktır. Bu nedenle bu savaşı doğru bulmadığımızı belirtmek isteriz" dedi.

ÖDP: İDLİB’DEKİ CİHATÇILARA SAHİP ÇIKMA HAMLESİ

Özgürlük ve Dayanışma Partisi “Afrin’e yönelik operasyon ülkemizi büyük bir çıkmaza sürükler” dedi. Açıklamada, “AKP-MHP ittifakı, Afrin operasyonunu iç siyasete müdahalenin bir aracı olarak görüyor. Afrin’e operasyonla Türkiye, OHAL ile birlikte savaşla oluşturulacak milliyetçi iklim içinde 2019’a taşınmak isteniyor. Afrin operasyonu bu yönüyle iç siyaseti dizayn etme operasyonudur! Bu operasyon diğer yandan da İdlib operasyonudur. İdlib’de tutunmakta zorlanan cihatçılara sahip çıkma hamlesi, Afrin üzerinden gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Türkiye’nin sınırlarının güvenliğinin sağlanmasının yolu ancak komşu Suriye’nin demokratik bir geçişle birleşmesinden geçmektedir. Buna yönelik her müdahale hem Suriye hem de ülkemiz için yeni sorunlar anlamına gelecektir” ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)


AFRİN OPERASYONU AVRUPA’DA PROTESTO EDİLDİ

Türkiye’nin Afrin’e dönük askeri operasyonu, Avrupa’nın büyük kentlerinde protesto edildi. İtalya’da protestocular Türkiye Büyükelçiliği önünde bir araya geldi. Büyükelçilik duvarlarına yazılar yazarak tepkilerini ifade eden protestocular, ‘Özgür Rojava’ sloganlarıyla Tayyip Erdoğan’a tepkilerini dile getirdi.

Almanya’da yaşayan yüzlerce Kürt ise, Afrin operasyonunu Berlin’de düzenlenen yürüyüşle protesto etti. Hermannplatz'da toplanan kitle, daha sonra operasyonu protesto eden sloganlarla Oranienplatz'a yürüdü. Eylem boyunca “Afrin özgürleşsin” sloganları atıldı.

Danimarka’da düzenlenen eylemlerin adresi ise Kopenhag oldu. Kultorvet Meydanı'nda düzenlenen buluşmanın ardından Kobmagergade ve Stroget bölgelerine yürüyüşler yapıldı.

Tayyip Erdoğan’ın YPG’yi ‘terörist grup’ olarak tanımlamasına ve operasyona tepki gösteren kitle, Afrin operasyonu karşısında Kürtlerle uluslar arası dayanışma çağrısı yaptı. Eylemde yer alan bir kişi, Afrin operasyonunun bölgedeki kanlı çatışmalara bir yenisini eklemekten başka bir işe yaramayacağını söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kroman Çelik grev yasağını tanımayacak

SONRAKİ HABER

Kadınlar, ortaya çıkan istismarla ilgili eylemdeydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa