10 Eylül 2017 12:33

Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin 64'üncüsü tutuldu

64. Vicdan ve Adalet Nöbetini tutan Adalet Arayan İşçi Aileleri, 2012’de Marmara Park AVM şantiyesinde yanarak hayatını kaybeden işçileri hatırlattı.

Paylaş

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 64. Vicdan ve Adalet Nöbetini Galatasaray Meydanı’nda tuttu. İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi ailelerinin katıldığı nöbette, iş cinayetinde hayatını kaybeden işçi fotoğrafları taşındı.

Eylül ayı nöbetinde, 2012’de Marmara Park AVM şantiyesindeki çadırlarda çıkan yangın sonucu yanarak hayatını kaybeden 11 işçinin davası gündeme getirildi. Ailelerin verdiği bilgiye göre Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karara yapılan itirazı değerlendiren Yargıtay 12. Ceza Dairesi “Esenyurt Marmara Park AVM davasındaki kararı sorumluların tespit edilememesi, dosya kapsamında olmayan ancak sorumluluğu bulunan Kayı İnşaat yetkilileri ve diğer kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmaması ve kusur durumu değerlendirmesinde bilinçli taksir koşullarının oluşup oluşmadığının değerlendirilmemesi” nedeniyle 30 Haziran 2017’de bozdu. Peki bu karar ne ifade ediyor?

YANGIN ÇIKACAĞINI DUYMAYAN KALMADI

Bu soruya nöbette aileler adına konuşan Avukat Gökhan Küçük verdi. Küçük, 11 Mart 2012’de Marmara Park AVM’de çıkan ve 11 işçi yanarak hayatını kaybetmesine neden olan yangını şöyle hatırlattı: “İnşaatın en önemli faktörü, birden fazla şirketin 700-800 işçisi aynı anda şantiyede ve 16 ayda bitirilmesi gerekiyor. Şantiye kuruluyor fakat şantiyeye 500 metre yakında çadırlar kurulmaya başlanıyor. Esenyurt Mart ayında soğuk olur. İşçilerin ısınma ihtiyacı vardır. Çadırı hadi kurdun neden yanmaz yapmıyorsun? Maliyeti yüksek. Elektrikler çekildi fakat polyesterden kurulan çadırların arkası suntayla kapandı. İnsanlar ısınmak istiyor. Kıvılcım sünger yatakların üstüne düşüyor. 11 işçi yanarak hayatını kaybediyor. Bu yangın ani ve beklenmedik mi olmuş? Bir takım belgeleri getirttik ve gördük ki yangının çıkacağı 8 ay boyunca tespit edilmiş. İSG uzmanları fotoğraflamış. Her toplantıda koğuşlarda yangın çıkabilir denilmiş. Yangın çıktı. Hukuk, insan olarak bir şeyi öngörüp olmaması için bir şey yapmıyorsam senin cezanı yarıya kadar artıracağım diyor. Burada olası kast vardır. Bu bir kaza değil çünkü yangının çıkacağını biliyor.”

YARGITAY KARARI BOZDU

Bakırköy 4.Ağır Ceza Mahkemesinde başlayan yargılamalarla beraber mahkemeye bilirkişi raporlarının geldiğini söyleyen Küçük, “Her rapora bilimsel gerekçelerle itiraz ettik. ‘Gerçek sorumlular yargılansın’ dedik. Onlar bizi duymadı. Dilimizde tüy bitti. Bu arada hukuksal olarak çadırların olduğu yer iş kanuna göre işyeridir. Beden bütünlüğünü korumak görevdir. İşçiye her türlü malzemeyi vermek, İSG önlemlerini almaktır. O alışveriş merkezi bir gayrimenkul yarışmasında birincilik ödülü aldı. Kim sorumludur? Kayı İnşaat kiralıyor, Kaldem’in çadırları kuruluyor. Kaldem’in çalışanı ceza alıyor. Uyarıları yapan İSG uzmanı 6 ve 5 yıl hapis cezası alıyor. Bu tamamen kanuna hukuka aykırıdır” dedi.

KAYI’YA SUÇ DUYURUSU

Ailelerin temyize gitmesi sonucu Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararı bozan Yargıtay 12. Ceza Dairesinin verdiği karara da değinen Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mahkemenin verdiği kararların bir kısmını doğru buldum diyor. Yargıtay burada Kayı İnşaat yangın çıkacağını gördüğünü, 2011’de Kaldem’e bildirdiğini söylüyor. Kayı İnşaat yönetim kuruluna suç duyurusunda bulunulmasının önü açıldı. Yargıtay, İSG kurulunun dışarıdan denetimini yapan ilgili kişilerin de oradaki çadırlar hakkında karar verebilecek sözleşmeyi imzalamaya yetkili kim varsa ona da bakın diyor. Bütün bunları yaptıktan sonra elektrik çeken kişinin kusur durumunu tekrar belirle diyor. Yangın öngörülmüş bilinçli taksir var mı yok mu? Kayı inşaat için taksirden bilinçli taksire geçecek. Burada olası kasta varan ihmal söz konusu.” 5.5 yıl süren davanın 2 yıl daha sürebileceğini söyleyen Küçük, “8-9 yıl sonra cezalandırılacaktır. Biz burada kamu vicdanının, tüm toplumun tatmin edilmesini istiyoruz” diye konuştu. Mahkeme, kaba inşaatı yapan alt taşeron firma Kalden İnşaat’ın ortakları Mehmet Altun, Abdullah Altun ve Kadir Altun ile elektrikçi Şaban Bakırcı’nın ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan birinci derece asli kusurlu bularak 10’ar yıl hapis cezası ile cezalandırmıştı.

ADALET ARAMANIN ZORLUĞUNU KÜÇÜK YAŞTA ÖĞRENDİK

Yangında abisi Barış Kıyak’ı kaybeden Damla Kıyak ise “Adalet aramanın ne kadar zor olduğunu küçük yaşta öğrendik. Biz yılmadan mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP Haymana İlçe Kongresi'nde gerginlik

SONRAKİ HABER

Çavuştepe Kalesi’nin gönüllü bekçisi işi bırakıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa