28 Haziran 2016 00:28

Babalık izni yasal hakkınızdır

Babalık izni yasal hakkınızdır

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Çalıştığım şirket babalık izni olan 5 günlük iznimi vermiyor. Mahkemeye verirsem ne kadar ceza alırlar? Bu cezadan ben maddi olarak faydalanabilir miyim? Teşekkürler.

CEVAP: İş Kanunu’na yeni getirilen bir düzenleme ile işçiler açısından babalık izni yasal hale getirilmiştir. 04.04.2015 tarihinde yapılan Torba Yasa düzenlemesi ile 4857 sayılı İş Kanunu’na getirilen “mazeret izni” başlıklı ek ikinci madde ile bu düzenleme yer almıştır. Buna göre daha önce yer alan düzenleme olan, “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün” olan mazeret iznine ek olarak “Eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir” hükmü eklenmiştir.
Maddenin ikinci fıkrasında da, işçilerin en az yüzde yetmiş oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuna dayalı olarak ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde on güne kadar ücretli izin verileceği de yeni düzenleme olarak eklenmiştir.
Ancak, yapılan bu düzenlemeye rağmen, babalık izninin kullandırılmamasına ilişkin idari para cezasının ne kadar olacağına dair bir düzenleme kanuna eklenmemiştir. Ancak, yine de açık kanun hükmü karşısında işyerinizden babalık izin hakkınızı kullanabilmenin yasal dayanağının bulunduğunu, kanuna karşı bir düzenleme yapamayacaklarını belirterek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bölge müdürlüklerine şikayette bulunabilirsiniz.
İdari para cezaları, işverenin yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesi ile, işverene devlet tarafından kesilen para cezalarıdır. Dolayısıyla, idari para cezalarının ödenmesi işçiye kişisel olarak maddi bir fayda sağlamamaktadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa