29 Mayıs 2016 00:55

Yuri’nin sevgisi için

Yuri’nin sevgisi için

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçenlerde, Pensilvanya’dan bir Cumhuriyetçi senatör, bir bilgisayar şirketinin rahmetli eylemci Yuri Kochiyama’yı onurlandırmasına karşı çıktı*. Kochiyama, uzun ve hareketli hayatında benim hayatım ve özgürlüğüm de dahil olmak üzere bir çok şey için mücadele etti. Aslında bu senatör, Yuri’ye saldırarak, bana saldırmayı planlamıştı; Ama görünen o ki, her şey yapılıp bittiği için amacına ulaşamadı, kendini rezil ettiğiyle kaldı. Nedeni şudur: Pensilvanya Cumhuriyetçi Senatörü Patrick Toomey birçoğumuzun hafızasında şimdiden bir efsaneye dönüşmüş bir kadının hatırasına saldırmıştır.

Özgürlük ve bedeli hakkında en ufak bir bilgisi olanlar, bir bankerden vasat bir politikacıya dönüşmüş olan Toomey’i değil, ırkçı Beyaz ulusun içinde Japon olmak gibi ağır bir suçtan dolayı küçük bir kızken ailesiyle birlikte toplama kampına fırlatılan Yuri’yi önemser elbette. 

Büyüyüp Bill Kochiyama ile evlendiğinde Siyah çocuklar için adalet mücadelesi veren Sivil Haklar Hareketinde aktifti. Daha sonra Siyah Özgürlük Hareketine katıldı. Bu hareketin en dramatik anlarından birinde, Malcolm X suikasta uğradığında, son nefesini verirken, kafasını tutan genç Japon kadın Yuri idi. Daha sonra, benim davam da dahil olmak üzere, sürekli olarak özgürlük mücadelesini destekledi, çünkü özgürlük için en iyi mücadeleyi onun eksikliğini yaşamış olanlar verir. Kız çocuklarının çoğu bez bebekleriyle oynarlarken, küçük Yuri etrafına bakıp, karşısında dikenli telleri ve kuru kısır çölde yuvarlanan çalıları görerek “Benim ülkem Amerika, özgürlüğün şirin memleketi” marşını söylüyordu.

Amerika’da doğmuş, bir Amerikan vatandaşı olan -evet bir Amerikan vatandaşı- bu hassas, güzel küçük kız çocuğu Amerikan askerlerinin köylerinde korkunun, silahlı nefretin ve daha da beteri bu korkunç toplama kamplarını mümkün kılan kudurmuş sağcı politikacıların yüzlerini gördü.  Soru şu: Onurlandırılmayı kim daha fazla hak ediyor? Hayatı boyunca özgürlük için mücadele etmiş Yuri Kochiyama mı, yoksa politik avantajını korumak için korkuları kullanma oyununu oynamaya çalışan dar kafalı Politikacı Patrick Tooney mi? Biz Yuri Kochimaya’yı seviyoruz!

*20 Mayıs 2016’da Google, İnsan Hakları Aktivisti Yuri Kochiyama’yı onurlandırmak için ana sayfasında ve doodle’ında, kendisinin resmini ve arka planda eşitlik yazan pankartları kullandı. Bunun üzerine Pensilvanya’dan Cumhuriyetçi Senatör Patrick Toomey, Yuri Kochiyama’nın Mumia Abu Jamal’a olan desteğini sebep göstererek, Google’dan bu onurlandırma için özür dilemesini istedi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa