28 Mayıs 2016 01:00

E-Kağıdın geleceği

E-Kağıdın geleceği

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Xerox'un Palo Alto Araştırma Merkezi (Xerox PARC) 70’lerde kişisel bilgisayar, grafik arabirim, laser yazıcı ve yerel ağ gibi teknoloji konusundaki pek çok hayalin gerçeğe dönüştürüldüğü yerdi. Xerox PARC’ta gerçeğe dönüştürülen pek çok hayal belki de ticari dar görüşlülük nedeni ile uzunca süreler boyunca sadece bilimsel bir başarı olarak kalmaya mahkum oluyordu. e-kağıdın hayatımıza girmesi için de Gyricon adı verilen ilk e-kağıdın 1970’te PARC’ta üretilmesinin üzerinden uzun yılların geçmesi gerekti. 90’ların ortalarında Joseph Jacobson’ın “içeriği bir düğmeye basılarak değiştirilebilen düşük güç tüketimli çok sayfalı bir kitap” haylini gerçekleştirmek üzere MIT medya laboratuarına alınmasıyla başlayan süreç bugün e-kitap okuyuculardan alışkın olduğumuz e-mürekkep teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla sonuçlandı.
Nasıl yaygınlaşmasın ki? Parıl parıl parlayan tüplü ya da LCD ekranlardan bir şeyler okumak ile basılı kağıttan okumak arasında gözler açısından ciddi bir fark var. Ve bu fark çoğu kişinin bu ekranlarda uzun süre çalıştığında gözlerinin aşırı yorulmasına neden oluyor. Arkadan aydınlatmaya sahip olmayan e-kağıt teknolojileri ise basılı kağıda elektronik ortamda en fazla yaklaşılabilen teknoloji.
e-kağıdın belki de tek ciddi dezavantajı renk sorunu idi. Birkaç renkli e-kağıt teknolojisi vardı, ancak bu teknolojilerin renkleri fazlasıyla soluktu. Geçtiğimiz günlerde San Fransisco’daki SID 2016 fuarında tanıtılan yeni Advanced Color ePaper(ACeP) teknolojisi bu durumu kökünden değiştirecek. ACeP 32 bin rengi gösterebilen yeni bir e-kağıt. Bir önceki renkli e-kağıt teknolojisi Triton’un 4 bin rengi gösterebildiğini göz önünde bulundurursak ACeP’in renkli e-kağıt alanında ne kadar büyük bir adım olduğu daha rahat görülecektir. 20 inçlik 1600x2500 çözünürlüklü plakalar halinde tanıtılan ACeP şimdilik siyah-beyaz e-mürekkep teknolojisinin ulaşabildiği inç başına 300 pikellik hassasiyete ulaşamasa da inç başına 150 piksel başlangıç için kötü bir başlangıç değil.
ACeP’in aşırı düşük güç tüketimi, okuma rahatlığı ve hafifliği önümüzdeki yıllarda bu teknolojiyi başta akıllı telefonlar olmak üzere pek çok yerde göreceğimize işaret ediyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...