26 Mayıs 2016 01:00

Çay meselesi

Çay meselesi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkanları ile Rize’de buluştu. Çay içtiler.
CHP Genel Başkan’ı Kılıçdaroğlu bu buluşmaya çok kızdı. Yüksek yargı başkanlarına ağır sözler etti. Neden gittiniz dedi.
Oysa, Rize’de büyük bir pazarlık yapılıyor, yargı yeniden şekillendiriliyordu. AKP yeni bir yasal düzenleme ile bütün yüksek yargı hakimlerini görevden alma, Yargıtay ve Danıştay’da daire sayısını azaltma ve artan hakimleri istinaf mahkemelerine göndermeyi planlıyor. Böylece hem yüksek yargıdaki Fettullahçı hakimleri etkisizleştirmeyi, hem de kendine yakın hakimleri kilit yerlere yerleştirmeyi planlıyor.
Yüksek yargıdaki Fetullahçıları etkisiz hale getirmek polis ve asker içindekileri tasfiye etmek kadar kolay değil. Üstelik yüksek yargıdaki Fetullahçıları tasfiye edince geriye sadece AKP’ye yakın olanlar kalmıyor. Kalanların içinde önemli ölçüde CHP ve MHP’ye yakın hakim var. Geriye kalanlar içinde uzlaşma ile bir yeniden yapılanma gerekiyor. Rize’de çay içmenin hikayesi budur ve anlaşılan CHP yüksek yargı içinde daha fazla pay istiyor.
Bu arada bazı hakim örgütlerinin demeçlerini de izlemekte yarar var. Örneğin YARSAV, “Fetullahçıları temizliyoruz diye AKP kendine biat etmeyen bütün hakimleri yüksek yargıdan tasfiye ediyor” manasına gelecek açıklamalar yaptı. Bundan bir süre önce Yüksek Yargıda Fetullahçılara karşı geniş bir koalisyon oluşmuştu. Şimdi bu koalisyon daraltılıyor sanki.
Acar muhabirler bu pazarlıkların iç yüzünü öğrense de bizde işin iç yüzünü öğrensek.
Yüksek yargıdaki değişiklikler önümüzdeki günlerde çok önemli sonuçlara yol açacak. Buradaki kavga sadece neden birlikte çay içtiniz kavgası değil.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...