13 Mayıs 2016 00:31

Başkanlığa ‘evet’ diyecek CHP ve MHP'li vekiller

Başkanlığa ‘evet’ diyecek CHP ve MHP'li vekiller

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Henüz ilk yapılan milletvekili seçimleri üzerinden bir yıl, ikincisi üzerinden de 6 ay geçmeden yeni bir erken seçim daha konuşulmaya başlandı. 2015 yılını seçimlerle geçiren Türkiye’nin 2016 yılında da her halükarda bir seçim yaşayacağı kesin gözükmektedir. Ancak bu seçimin Başkanlık referandumu mu yoksa milletvekili seçimleri mi olacağı meçhuldür.
Seçimlerin kilit partisi MHP’dir. MHP’de yaşanacaklar seçimin şeklini belirleyecektir. Eğer MHP’de olağanüstü bir genel kurul olur ve Meral Akşener bu seçimi kazanırsa erken seçim olmayacaktır. Bunun nedeni çok basit, çünkü Meral Akşener’li bir erken seçimde MHP, AKP’den en az % 6, CHP’den ise % 4 ler civarında bir oy alacaktır, bu durum konuya ilişkin yayınlanan ve yayınlanmayan anketlerden anlaşılıyor.
MHP’de kongre yapılmaz ve olağan kongre beklenecek olursa bu durumda Cumhurbaşkanı MHP’nin iyicene yıpranmasını ve dağılmasını da dikkate alarak baskın bir erken seçimi dayatacaktır. Tabi burada HDP’nin %10 barajı altında bırakılması hesapları da yapılmaktadır.
Seçimlerin geleceğini belirleyecek olan Başkanlık oylaması olacaktır. Bu oylamada Cumhurbaşkanın elindeki koz, vekillere “erken seçim” tehdididir. Aslında kimsenin hesaba katmadığı erken seçim tehdidi ve gizli oylama Cumhurbaşkanının işine yarayacaktır. Herkes gizli oylamada AKP’den fire verileceğini düşünse de ben en büyük firenin MHP ve CHP’de yaşanacağını düşünüyorum. Çünkü henüz bir yılını bile tamamlamamış vekillerin bir erken seçim olmasın diye referandum seçeneğiyle Başkanlık oylamasında “EVET” oyu verme ihtimalleri yüksektir. Vekiller “evet” oyunu verirken de “Nasıl olsa referandumda ‘hayır’ oyu çıkar” rahatlığıyla da davranacaklardır.  
Milletvekili kulislerinden edindiğimiz bazı bilgiler var, bu da HDP hariç diğer partilerin milletvekillerinin hatırı sayılır paralar harcayarak milletvekili oldukları gerçeğidir. Örneğin CHP de ön seçimle gelen vekillerin 100 bin ile 1 milyon TL arasındaki değişen miktarlarda paralar harcadıkları söylenmektedir. Keza MHP ve AKP’de milletvekili olmanın önemli kriterlerinden birisi de elini cebine atmaktır.
HDP’den Milletvekili seçilmiş birisi olarak bu işin HDP’de herhangi bir ilave para harcamaya gerek kalmadan rutin günlük yol, yemek masraflarının seçimler için yeterli olduğunu beyan etmek isterim. HDP’de işler emekle oluyor, tüm parti teşkilatı ve gönüllüler herhangi bir ücret almadıkları gibi her harcamada ortaklaşılarak yapılmaktadır. O yüzden kimse ilave para harcamaya gerek duymamaktadır. HDP’li vekillerin kendilerine oy veren halkların temsiliyetini parlamentoya yansıtamama riskinden başka kaybedecekleri bir şeyleri yoktur.
Ancak CHP-MHP ve AKP Milletvekillerinin yaptıkları hatırı sayılı harcamalar bir tarafa vekillikte iki yılı tamamlayamadıkları için emeklilik hakkı gibi önemli bir hakkı da kazanamamış olmamaları erken seçim tehdidi karşısında yaşanacak başka bir sorundur.
Bu saydığım nedenlerden dolayı bir gizli oylamada Başkanlık oylaması için sırf erken seçim olmasın diye bu partilerden evet oyu çıkama ihtimali yüksektir. Hatta herkes vereceği evet oyunu birbirinden gizlediği için işin ölçüsünü kaçırıp 330 yerine 367 “evet” oyunun çıkabilme tehlikesi bile bulunmaktadır.
Başkanlık sistemine “HAYIR” diyecek olan partilerin milletvekillerini bu konuda uyarmaları hatta ikna etmeleri, tedbir almaları gerekmektedir.
İşler yolunda gidip 2016’da bir erken seçim olmayacaksa dahi AKP içerisindeki ayrışmalar, MHP’de yaşanacak değişim veya bölünmelerle oluşacak yeni bir parti gibi seçeneklerin tamamı bu parlamentonun 4 yıl gidemeyeceğini göstermektedir.
Aşk ile...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...